Annonce
Ugeavisen Svendborg

Anja hjælper talblinde

Ved hjælp af bl.a. mønter, spillekort og linealer skal tal gøres konkrete for talblinde og unge med problemer med matematikken, siger Anja Jakobsen, der står bag Anjas Lektiehjælp. Foto: Michael Thorbjørnsen
Anja Jakobsen står bag Anjas Lektiehjælp, som har fokus på hjælp til talblinde og unge med udfordringer i matematik.

Svendborg: - De talblinde er en overset gruppe.

Siger og mener Anja Jakobsen, Svendborg, der står bag den nyetablerede virksomhed, Anjas Lektiehjælp, hvis primære opgave er at støtte og hjælpe mennesker, der lider af talblindhed.

Hele september har hun knoklet for at få startet sin virksomhed op, hvor også børn og unge med problemer i matematikken kan hente hjælp samt vejledning.

Anja Jakobsen er uddannet lærer med linjefag i netop matematik og har udover matematikken også erfaring med ordblinde og tosprogede.

- Jeg brænder for at undervise. Særligt elever med faglige vanskeligheder har mit hjerte, siger hun.

Forskning viser, ifølge Anja Jakobsen, at en kort intensiv undervisning kan gøre en stor en forskel.

- Jeg tilbyder derfor på min hjemadresse på Knopvænget korte kurser i matematik på hverdage, i weekender og ferier. Desuden tilbyder jeg én til én-undervisning alle hverdage efter skoletid. Dette udbydes både til private og institutioner.

- Jeg har oplevet, at der er brug for det, og det er også, hvad forskningen viser. De 15 procent, der præsterede dårligst i 9. klasse, har et præstationsniveau i matematik som middelgode elever i 4. klasse, påpeger hun.

Hvad er talblindhed?

Talblind er ikke noget, vi hører meget om, men det er dog et problem på samme linje som det at være ordblind, mener Anja Jakobsen.

- Der er ordblindeuger og rigtig meget fokus på ordblindhed, hvilket ER fantastisk, men hvad med de børn og voksne, der er i matematikvanskeligheder, spørger hun.

Er man talblind, kan man have svært ved at læse tal, let regning, klokken, problemer med højre/venstre og yngre/ældre - man kan simpelthen have svært ved at se om 46 eller 71 er det største tal.

Lærerne kan have svært ved at nå at hjælpe disse elever, da de har brug for væsentlig mere hjælp og tid fra læreren. I mange tilfælde kan de ikke følge den gennemgang, læren har fælles på klassen.

- Der er stor uenighed om, hvor mange procent der er talblinde, da der ikke er en konkret definition af talblindhed. De fleste forskere rundt i verden peger på, at det ligger på seks procent, hvilket er på linje med ordblindhed, men at op mod 15-22% har vanskeligheder i matematik, siger Anja Jakobsen.

Talblindhed kan vise sig på forskellig måde. Nogle har svært ved at huske fakta og regler. Disse elever vil langt op i skoleårene regne på fingrene eller have store vanskeligheder med at indlære de små tabeller – trods god begavelse i øvrigt. Andre har derimod vanskeligheder med at forstå talbegrebet eller antalsopfattelse. De vil få vanskeligheder, når de skal oversætte konkrete forhold til tal/cifre.

- Talblindhed er et meget komplekst område og derfor også kompliceret at forske i, det er måske også derfor, at vi ikke er så langt fremme på dette område, som vi er med ordblindhed, slutter Anja Jakobsen.

Konkret undervisning med mange gentagelser

Tilgangen til hendes undervisning vil hele tiden være ud fra den nyeste forskning på området.

- Undervisningen vil tage udgangspunkt i den enkelte elev og de ønsker, som familien kommer med. Fokus vil være på, at det skal være en god oplevelse. Kursisten skal gå herfra med oprejst pande og med nyt mod på matematiktimerne, siger hun.

Mange, der har vanskeligheder med matematikken, er ikke nødvendigvis talblinde.

- Nogle præsterer bedre ved at få ændret de ydre rammer f.eks. skifte lærer eller komme i et mere roligt læringsmiljø. Nogle udvikler matematikangst på grund af det store fokus på rigtigt og forkert i stedet for et fokus på, at de måske næsten er der, hvilket jeg vil arbejde med på mine kurser.

Anja Jakobsen arbejder meget med strategier og for at få de tilgange, kursisterne har opbygget som vaner, ændret til mere effektive måder at arbejde med tal.

- Mine kursister vil bogstaveligt talt få fingrene i matematikken, så de får en konkret forståelse for det, de har med at gøre. Jeg bruger i mit arbejde mønter, kort og en masse andet konkret materiale, der har med tal at gøre. Derudover er der også brug for gentagelser, gentagelser, gentagelser, men på en varieret og meningsfuld måde, forklarer hun.

Anjas lektiehjælp udbyder aldersopdelte ugekurser med 2-3 elever (18 lektioner fordelt på 4 dage) - efter dette er kursisten godt klædt på til at komme tilbage til timerne i sin klasse. Nogle kursister vil have brug for opfølgning, og for at det ikke skal gå ud over skolegangen, tilbyder Anja Jakobsen også weekendkurser.

Interesserede kan læse mere på www.anjajakobsen, dk.

Anja Jakobsen bor på Knopvænget, hvor hun også tilbyder sin undervisening, som til dels foregår udendørs, så de talblinde gennem øvelser kan lære, mens de "leger". Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nu bliver det helt vildt på Ørkildskolen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Få svar på spørgsmålene: Klimaforsker holder foredrag på Naturama

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Så lykkedes det: Nye i spidsen for Ældre Sagen

Ugeavisen Svendborg

Naturbrevkassen: Naturens Dag - for hele familien

Ugeavisen Svendborg

Giant Steps fejrer 20 års jubilæum med en farverig musikalsk buket

Ugeavisen Svendborg

Ny Spar-ejer bygger mere end bare en butik: - Jeg har ledt efter noget, jeg kan se mig selv i også om 10 år

Ugeavisen Svendborg

58.100 kroner til familieaktiviteter i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Frivillige har skuret og strøget for klargøre ny genbrugsbutik: - Det er en succes at se de her gæve kvinder knokle

Ugeavisen Svendborg

Foredrag: H.C. Andersens forhold til opera

Ugeavisen Svendborg

Stor temadag: Svendborg og Verdensmålene

Ugeavisen Svendborg

Nyt tilbud i Svendborg: Hjælp til din hjerne efter overbelastning

Ugeavisen Svendborg

Bobler, brunch og Boblberg

Ugeavisen Svendborg

Tag hånd om dine fødder

Søsiden

International sejler-succes i Svendborg: Aldrig har så mange lystbåde overnattet i havnen

Ugeavisen Svendborg

Vin og mad i Åbyskov

Ugeavisen Svendborg

Gospelmatiné med fest og farver

Ugeavisen Svendborg

Veteraner på de sydfynske veje

Ugeavisen Svendborg

Irske musikere på Harders med unik og nutidig lyd

Ugeavisen Svendborg

Bibliotekets strikkecafé

Ugeavisen Svendborg

Bliv elektrisk sammen med SEF

Ugeavisen Svendborg

Et stykke med bart er bestemt ikke rart

Ugeavisen Svendborg

Hjælp til ordblinde: Få læst filmens undertekster op via ny app

Ugeavisen Svendborg

Gratis mad fra Det Grønne Køkken: Spis løs og støt Knæk Cancer

Annonce