Annonce
Ugeavisen Svendborg

Apoteket giver gode råd til at lette gigtsmerter

Regelmæssig fysisk aktivitet, hvor leddene ikke overbelastes, kan have en gavnlig virkning på smerterne i forbindelse med slidgigt. Foto: LA DEPECHE DU MIDI
Et liv med slid- eller leddegigt er et liv, hvor smertestillende medicin kan være nødvendig. Men der findes også andre metoder til at forebygge og lindre smerterne. Det kan apotekerne i Svendborg rådgive om.

Svendborg: Gigt rammer hver 8. dansker, og det gør gigt til en af de mest udbredte kroniske sygdomme i Danmark. De vedvarende smerter, der kan følge med i kortere eller længere perioder, kan påvirke både krop, tanker og følelser. Men jo bedre, man bliver til at forstå og håndtere sine smerter, jo bedre er det for livskvaliteten.

- Har man brug for medicin til at tage smerten, anbefales man så vidt muligt at bruge paracetamol. Her må den samlede dagsdosis ikke overstige 4000 mg, hvilket svarer til otte almindelige tabletter paracetamol 500 mg fordelt på en dag eller seks tabletter af typen Panodil 665mg fordelt på en dag, forklarer farmaceut Marianne Lynge fra Svendborg Løve Apotek i en pressemeddelelse.

- Smertestillende medicin kan være nødvendigt, og på apotekerne kan vi hjælpe med mere viden om smertestillende medicin og deres virkning. Ved slidgigt kan smertestillende medicin lindre, men sjældent fjerne smerterne helt. Regelmæssig fysisk aktivitet, hvor leddene ikke overbelastes, kan have en gavnlig virkning på smerterne og er dermed en vigtig del af behandlingen ved slidgigtsmerter, anbefaler farmaceuten.

Motion er altså vigtigt, da fysisk aktivitet og træning kan lindre smerter. Ifølge apotekerne handler det om at lytte til kroppen og mærke efter, når man træner - og så selvfølgelig finde den træningsform, der passer til én. Det skal være sjovt at træne, for så er der større sandsynlighed for, at man får det gjort.

Annonce

Apoteket tilbyder medicinsamtale

Leddegigt er en kronisk, autoimmun sygdom, hvor man har betændelse i leddene. Uden behandling vil de angrebne led langsomt blive ødelagt. Hvis man lider af leddegigt, er det vigtigt, at man tager sin medicin, som lægen har ordineret, korrekt. Medicinen virker ved at dæmpe betændelsen i leddene og dermed bremse sygdomsudviklingen.

Det er vigtigt, at man følger behandlingen nøje, så man sikrer den bedste virkning og nedsætter risikoen for bivirkninger. Her kan en medicinsamtale på apoteket hjælpe én til at få gode medicinvaner.

Farmaceut Marianne Lynge, Svendborg Løve Apotek. Arkivfoto: Michael Thorbjørnsen

- Medicinsamtalerne på apoteket er et gratis tilbud, hvis man har fået konstateret leddegigt eller en anden kronisk sygdom og nu skal i gang med den medicinske behandling. Det er også muligt at få en medicinsamtale hvis man har haft en kronisk sygdom i over et år, men oplever problemer med medicinen.

- Fælles for samtalerne er at give nye brugere og erfarne brugere nogle gode vaner i hverdagen, så det bliver nemt og overskueligt at tage den ordinerede dosis på det rigtige tidspunkt. Ydermere kan samtalerne også give større tryghed og viden om den medicin, de tager, fortæller  Marianne Lynge på vegne af apotekerne i Svendborg, som opfordrer til at man kommer ind på apoteket og hører mere om muligheden for at få en medicinsamtale.

Hvad gør godt, når det gør ondt

Vær fysisk aktiv, men undgå overbelastning. Både for lidt og for meget aktivitet kan gøre smerterne værre. Lyt til din krop og mærk efter.

Har du brug for smertestillende medicin, bør du som udgangspunkt bruge paracetamol (husk at den samlede dagsdosis ikke må være mere end 4.000 mg fordelt over 4 gange.)

Kombiner som udgangspunkt ikke flere forskellige typer smertestillende medicin. Følg altid det, du har aftalt med din læge.

Spis sundt og varieret, og pas på vægten. Overvægt kan forværre dine ledsmerter ved f.eks. slidgigt i knæene. Hvis du er overvægtig, kan selv et lille vægttab lindre dine smerter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tidsrejsende tour de force: På en enkelt dag viser Svendborg Museum gymnasieelever vej gennem 800 års lokalhistorie

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce