Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tema: - Børnene er min skæbne og min livsopgave

Med tre børn, som alle har en form for ADHD, er struktur i hverdagen altafgørende for, at børnene kan føle sig trygge. Derfor er den store kalender i stuen et vigtigt redskab for alle i familien. Foto: Michael Thorbjørnsen
Frederikke Stubberup er mor til tre børn med henholdsvis ADHD, autisme og ADD, og det kræver en ekstrem struktureret hverdag.
Annonce

Svendborg: Det kan være både opslidende og trættende at være forældre til et barn med ADHD, også selv om mor og far hjælper hinanden i en til tider kaotisk hverdag. Prøv så lige at forestille dig at have tre børn med forskellige typer af ADHD - og være alenemor.

Sådan er hverdagen for 39-årige Frederikke Stubberup, Rantzausminde, hvis tre børn på henholdsvis 17, 11 og 6 år alle har et neurologisk handicap.

- Der er nogen, som virkelig har ondt af mig og ikke fatter, hvordan jeg dog kan overkomme alle de problematikker, som følger med det at have ikke blot et, men tre børn med et handicap. Men det er ikke synd for mig. Jeg elsker jo mine børn, som er uden skyld i deres medfødte handicap, og heldigvis er jeg udstyret med en styrke, der gør, at jeg i dag magter og kan rumme børnene, samt skabe et tryg hverdag for dem.

- Børnene er min skæbne og min livsopgave, og den opgave prøver jeg efter bedste evne at løse, siger Frederikke Stubberup, som selv har den indadvendte form for ADHD (kaldet ADD), og derfor mener, at børnenes ADHD er arveligt betinget.

- Når jeg bliver spurgt om, hvorfor jeg har valgt at få tre børn, er mit svar: Af samme grund, som alle andre forældre vælger at få børn; fordi jeg elsker børn, og fordi det giver mening for mig at være mor.

- Jeg ser ikke mine børn som defekte, men derimod som inspiration til rummelighed af mangfoldighed - noget jeg oplever, der ikke altid er plads til i samfundet. Og så opstår deres udfordringer jo især i mødet med omgivelserne, der har fokus på deres begrænsninger og ikke ser dem som de fantastiske mennesker, de også er og med de potentialer de indeholder, siger hun.

Det er ikke synd for mig. Jeg elsker jo mine børn, som er uden skyld i deres medfødte handicap, og heldigvis er jeg udstyret med en styrke, der gør, at jeg i dag magter og kan rumme børnene, samt skabe et tryg hverdag for dem.

Frederikke Stubberup

Annonce

Måtte droppe job

Hun erkender dog, at livet ikke altid har været nemt, selvfølgelig ikke, og det har da også haft sine omkostninger. Hun måtte således sige sit job som sygeplejerske op, da hun ikke kunne forene et arbejdsliv med skiftende vagter på en travl sygehusafdeling med et endnu mere hektisk familieliv.

- Der var en periode, hvor jeg fik en middelsvær belastningsreaktion (posttraumatisk stresslidelse, red) med angst og depression, men den fik jeg kæmpet mig ud af, og jeg har nu skabt en hverdag med børnene, hvor både de og jeg trives, fortæller Frederikke Stubberup.

Hun, der er født i Faaborg, men som lille pige flyttede til Jylland med sin mor, returnerede i 2019 til Sydfyn.

- Da jeg blev skilt, havde jeg og børnene brug for luftforandring. Da jeg ofte har været på Sydfyn op gennem min opvækst og gerne ville tættere på venner og min fars side af familien, besluttede jeg mig til at slå mig ned her, fordi det bare er en dejlig by med skøn natur og et spændende kulturliv, forklarer Frederikke Stubberup, som er ved at tage en bachelor i offentlig administration.

I Svendborg går den yngste (pige) i børnehave, den mellemste (dreng) går på en specialskole, mens den ældste (pige) går på kostskole.

Annonce

Struktur og forudsigelighed

Frederikke Stubberup har skabt en hverdag for børnene, hvor overskrifterne er struktur og forudsigelighed med fokus på de ting, der kan påvirke hendes børns udvikling i en positiv retning.

- Ellers får de skiftevis en total nedsmeltning, smiler hun.

- ADHD-børn har ofte en udadreagerende adfærd, hvis der sker ting, de ikke er forberedt på. Mine børn har f.eks. svært ved at håndtere høje lyde, skarpt lys og tøj, der sidder for stramt.

- Derfor er deres hverdag meget struktureret, og de kan på en stor kalender i stuen ved hjælp af både tegninger og tekst se, hvad de skal lave fra time til time. Det giver dem tryghed, og de behøver ikke konstant spørge mig, hvornår de skal til gymnastik, besøge deres far eller hvornår vi skal spise.

- Hvis vi skal på besøg hos venner eller have gæster, skal jeg allerede et par dage forinden begynde at forberede dem på det, for ellers bliver de stressede, siger Frederikke Stubberup.

Børnene går heller ikke med jeans, men kun med bløde bukser. De bruger hørebøffer, det mellemste barn det meste af dagen, for at skærme dem mod høje lyde. Alle vinduer i rækkehuset har mørklægningsgardiner, så skarpt sollys hurtigt kan lukkes ude. Et stort ur, en time-timer, tæller tiden ned, så børnene hele tiden kan orientere sig om, hvor lang tid der er til næste aktivitet. Og hertil en række andre foranstaltninger, som skal gøre børnene rolige og trygge og derved undgå konflikter samt frustrationer, som hurtigt kan opstå i hovedet på et ADHD-barn, der bliver overstimuleret eller mangler forudsigelighed.

Kort om ADHD

Der findes ikke en egentlig oversigt over, hvor mange der er diagnoseret med ADHD i Danmark.

Det vurderes at 1-3% af voksne i Danmark har ADHD.

Det vurderes at 2-3% af skolebørn i Danmark har ADHD.

ADHD er den hyppigste psykiske diagnose blandt børn og unge.

Flere drenge end piger får diagnosen.

Det er forskelligt, hvordan ADHD kommer til udtryk hos den enkelte. Man kan tale om forskellige typer af adfærd:

Den kortluntede, som let bliver hidsig eller ked af det, når han eller hun bliver rettet på, eller når han eller hun føler sig misforstået

Den bestemmende, som helst skal gøre tingene på sin egen måde, og som kræver, at andre følger dette

Den distræte, som ofte dagdrømmer og som let glemmer både tid og aftaler

Den ængstelige og triste, som let bliver udmattet og ikke kan følge med de andre, og som føler sig utilstrækkelig og stresset, fordi han eller hun ikke kan overkomme det samme som andre

Den vægelsindede, som ikke kan fastholde eget fokus og som har svært ved få overblik over handlemuligheder

Den hyperaktive, som er i gang med flere ting på én gang og ofte i et højt tempo, der kommer til at forstyrre samvær og samarbejde med andre.

Kilde: Alt om Psykologi og ADHD Foreningen

Annonce

Viden er vigtig

Frederikke Stubberup havde ikke megen viden om neurologiske handicaps, da hun som 22-årig fik sit første barn. Hun måtte derfor sætte sin lid til bl.a. kommunale sagsbehandlere, men deres viden var heller ikke tilstrækkelig.

- Det betød desværre, at der blev taget nogle tvivlsomme beslutninger vedrørende min ældste datter, som ikke fik den rigtige hjælp, hvad angår f.eks. medicin og skolevalg. I bagklogskabens klare lys kan jeg se, at jeg og kommunen burde have handlet anderledes og haft en anden tilgang til hende, erkender Frederikke Stubberup.

Hun har dog siden taget revanche, hvad angår tilegnelse af viden. Da hun fik barn nummer to med et handicap, begyndte hun for alvor at læse og lære om problematikker vedrørende ADHD-børn. Frederikke Stubberup begyndte også at involvere sig i lokal handicappolitik og blev aktiv i foreninger med fokus på børn med neurologiske handicaps - også ADHD Foreningen.

- Jeg begyndte selv at undersøge emnet og tilegne mig nyeste viden og dermed blive klogere på mine egne børns behov. Herved kunne jeg nemmere navigere i den jungle det er at skulle forholde sig til både de fysiologiske, pædagogiske og psykologiske aspekter af ADHD, for ikke at tale om medicin, hjælpemidler og serviceloven. Det betyder, at jeg nu kan give de kommunale sagsbehandlere modspil, så vi sammen kan finde frem til de mest optimale løsninger for børnene, siger hun og fortsætter:

- ADHD-børn er meget forskellige, og forældre må selv finde frem til og vurdere, hvad der er godt for det enkelte barn. Det er en krævende proces, der kan tage lang tid og være omskiftelig, fordi børnenes adfærd også kan ændre sig i takt med, at de bliver ældre. Derfor er det også vigtigt, at man som forælder sætter sig ind i ADHD for netop at kunne give børnene de bedste betingelser og rammer.

Frederikke Stubberup glæder sig derfor over, at netop ADHD Foreningen i Svendborg nu etablere en gruppe, hvor forældre til ADHD-børn kan mødes og bl.a. dele, samt tilegne sig viden og undervisning gennem KiK (Kærlighed i Kaos) Nu, som er et nyt og gennemarbejdet oplysningsmateriale målrettet ADHD-forældre.

- Jeg har på grund af en presset hverdag desværre ikke tid til selv at deltage i forældregruppen, men heldigvis kan man følge undervisningsmaterialet online, hvilket jeg har planer om at gøre. Selvom jeg med tre handicappede børn efterhånden må siges at have en stor erfaring på området, kommer der hele tiden ny viden og forskning til indenfor f.eks. pædagogik og medicin, som jeg helt sikkert kan lære af, siger Frederikke Stubberup.

En såkaldt time-timer, tæller tiden ned, så børnene hele tiden kan orientere sig om, hvor lang tid der er til næste aktivitet. Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce

Mentalt overskud

Det meste af Frederikke Stubberups liv er således centreret omkring sine børn, og hun har en hverdag, som naturligvis er ualmindelig.

- Både økonomisk, kulturelt og socialt lever vi noget anderledes. Da mine børn har svært ved høje lyde og uforudsigelighed kan vi ikke gå i svømmehal, i biografen, til børnekoncerter og andre kulturtilbud på lige fod med andre børnefamilier. Rent socialt kan børnene også have svært ved at være sammen med kammerater for længe af gangen.

- Jeg har selvfølgelig også brug for at få ladet op og gøre ting for mig selv ind i mellem. Det er vigtigt, at jeg passer på mig selv. Det kræver mentalt overskud at forene familiens forskellige behov, siger Frederikke Stubberup, som efter en lang dag med fokus på sine børn nyder et par timer alene i sofaen med TV eller en god bog, når børnene er faldet i søvn.

- Så smider jeg benene op på bordet og nyder roen, men er det egentlig ikke sådan, de fleste børneforældre har det sidst på aftenen, spørger Frederikke Stubberup.

39-årige Frederikke Stubberup er mor til tre børn, der alle har et neurologisk handicap. Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Gudstjenester

Annonce