Annonce
Ugeavisen Svendborg

Beboerne skulle ikke snydes for en jubilæumsfest

Alice Holgersen og Inge Nejrup nyder jubilæumsmiddagen på Tåsinge Plejecenter. Privatfoto
På grund af corona blev det store 50-års jubilæum på Tåsinge Plejecenter til en mindre men tiltrængt fest for beboerne, der dog måtte undvære musik og borgmesterbesøg.
Annonce

Tåsinge: På trods af coronavirus og forsamlingsforbud var der tirsdag d. 11. november jubilæumsfest med højtbelagt smørrebrød, godt humør og klinkende glas på Tåsinge Plejecenter. De 41 beboere og personalet fejrede, at det er 50 år siden, at de første beboere flyttede ind i 1970,  dengang da lederen af Tåsinge Plejecenter, Jane Schleimann, ville have haft titel af forstanderinde og beboerne fik lommepenge.

- På grund af corona har vi desværre måttet aflyse den store reception med borgmester, byråd, ældreråd og tidligere ansatte på invitationslisten. Men beboerne skulle bestemt ikke snydes for en fest, så vi har i stedet holdt en festlig frokost for beboerne i deres mindre grupper, fortæller Jane Schleimann i en pressemeddelelse.

Annonce

Gymnastik og bowling savnes

Ude på Bellis-stuen møder vi Inger Nejrup på 88 år og Margit Christiansen på 77 år, som begge hilser en fest mere end velkommen i disse corona-tider.

Vagn Engholm skåler. Privatfoto

- Det er dejligt, at vi fejrer det alligevel. Personalet gør det så hyggeligt. Vi mangler kun noget musik. For vi savner jo, at der kommer noget underholdning eller musik udefra. Vi savner også, at alle kan samles i aktivitetscentret til for eksempel gymnastik og bowling, der er aflyst på grund af corona, siger Inger Nejrup og fortæller, at beboere og personale i stedet får rørt sig ved at gå mindre ture i det fri.

Annonce

Fra institution til hjem

Begge er de enige om, at det er meget anderledes at bo på plejehjem i dag end for 50 år siden.

- Der er sket en kolossal forandring. At bo på plejehjem føles som at bo i et hjem. Her er meget hyggeligt. Jeg har min helt egen lejlighed og stor frihed til at bestemme selv, siger Margit Christiansen i samme pressemeddelelse.

Inge Østergaard fik også en lille en. Privatfoto

At stemningen er blevet mere hjemlig kan man måske også få et glimt af ved at læse i en gammel instruks til medarbejderne fra 1970, som medarbejderne har fundet frem i anledning af jubilæet. Her kan man læse, at medarbejderne dengang skulle tiltale beboerne "høfligt med efternavn og De".

- I dag er vi selvfølgelig på fornavn og dus med beboerne. I det hele taget er den mest markante forandring de sidste 50 år nok, at vi er gået fra at være en institution til at være et hjem med små boenheder. I dag bor otte ældre sammen i en enhed i egne lejligheder med stor selvbestemmelsesret, og hvor personalet har stor fokus på, at beboerne oplever livskvalitet og meningsfuld beskæftigelse, siger leder Jane Schleimann.

Vagn Engholm (tv), Erik Aabom og Grete Vilhelmsen nød både mad og vin. Privatfoto
Annonce

Et positivt støjproblem

I anledning af jubilæet har fritidshistoriker Kirsten Vilhelmsen til brug for Tåsinge Årbogen 2020 ledt i arkiverne og fundet mange sjove anekdoter om plejehjemmet.

- For eksempel var Sognerådet, der dengang igangsatte plejehjemsbyggeriet, meget bekymret for, at beliggenheden lige ved siden af skole og idrætsbaner skulle blive et støjproblem for beboerne. Men det er gået stik modsat, siger Kisten Vilhelmsen.

Instruks om tiltaleform fra 1970. Privatfoto

Også set fra leder Jane Schleimanns stol er beliggenheden i stedet blevet et kæmpe plus.

- Besøg fra børnehave og skole med luciaoptog til jul og tøndeslagning til fastelavn noget af det beboerne sætter størst pris på, og det er lige præcis den beliggenhed, der indlemmer stedet i lokalsamfundet, mener hun.


I dag er vi selvfølgelig på fornavn og dus med beboerne. I det hele taget er den mest markante forandring de sidste 50 år nok, at vi er gået fra at være en institution til at være et hjem med små boenheder.

Jane Schleimann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

10 år med rock'n'roll

Ugeavisen Svendborg

Poesi i haven

Ugeavisen Svendborg

Julemærker i bycentret

Annonce