Annonce
Ugeavisen Svendborg

Bokseklubben Rollo bløder medlemmer: - Vi kommer til at miste en hel generation af talenter

Den nationale nedlukning er hård kost for Bokseklubben Rollos bagland og medlemmer, men formand Christel Black har ikke tænkt sig at kaste håndklædet i ringen lige foreløbig. Foto: Signe Andersen
Det er ikke jernviljen, der mangler hos Sydfyns ældste bokseklub, Rollo, men efter et år med omfattende nedlukning af det danske idrætsliv er klubbens medlemstal reduceret med næsten 35 procent. Nu står Rollo foran et stort socialt og talentmæssigt efterslæb, mener klubformanden.

Svendborg: Det runger rart mellem de røde murstensvægge i Bokseklubben Rollos træningslokaler på Johannes Jørgensensvej, da formand Christel Jane Black smækker låget til en kasse med blytunge medicinbolde op og demonstrerer, hvordan boldene bruges af klubbens medlemmer til en overarmsudmarvende kasteøvelse.

Det er dog måneder siden - snart et halvt år - at Rollos boksere sidst har øvet de lige stød, kontraboksningen, udfordret lungekapaciteten til bristepunktet. Regeringens beslutning om at holde store dele af landets idrætsliv lukket det seneste år har ramt klubben hårdt, både som socialt samlepunkt og som veldreven forening. I løbet af 2020 er Rollo gået fra 272 medlemmer til 181 medlemmer, et fald på 33,5 procent.

Og fraværet af mennesker, af den ekstra familie, klubbens univers udgør for mange, føles underligt tomt, fortæller Christel Jane Black med en vantro hovedrysten. Selv gik hun ned med stress sidste forår, da klubben første gang måtte lukke; hun kunne ganske enkelt "ikke finde ud af ikke at være en del af en forening", som hun siger. Og tilføjer så:

Annonce

- Vi har jo gjort rent og rent bare for at have noget at tage os til. Nu skal jeg snart til at tørre støv af; det har jeg sgu aldrig prøvet hernede. Vi er vant til at tørre sved op, blodnæse, men støv - det har jeg aldrig set her.

Svækket talentmasse

Christel Jane Black har været medlem af Rollos boksefamilie gennem 25 år og blev formand for klubben i 2015. Hun bokser ikke længere, men det gør til gengæld hendes 16-årige datter, Jessica Black. Datteren er en del af det danske bokselandshold og blev sidste år udtaget til EM i boksning. Med andre ord: Rollo bygger talenter. Adskillige medaljer fra klubmedlemmernes deltagelse i danske og internationale mesterskaber bevidner det faktum.

Langvarig nedlukning tærer dog ikke alene på det almene idrætsfællesskab, men i særdeleshed på talentmassen, forklarer Christel Jane Black:

- Entusiasmen forsvinder. De unge tænker: 'Hvorfor skal jeg holde vægten, hvorfor skal jeg gå glip af alle mulige andre ting, når jeg alligevel ikke må træne og deltage i kampe?'. Kampholdets boksere drikker jo ikke alkohol, de lever ikke som mange andre unge.


Entusiasmen forsvinder. De unge tænker: 'Hvorfor skal jeg holde vægten, hvorfor skal jeg gå glip af alle mulige andre ting, når jeg alligevel ikke må træne og deltage i kampe?'.

Christel Jane Black, formand for Bokseklubben Rollo


Formanden frygter, at ikke alle bokseklubbens mest lovende talenter vender tilbage til boksningen, når Danmarks indendørs idrætsliv genåbner.

- Det er hård kost. Vi kommer til at miste en hel generation af talenter. Og de talenter, der er, skal vi virkelig gøre en indsats for at beholde i sporten, konstaterer hun.

Annonce

Mere end en klub

I den smalle gang, der løber mellem Bokseklubben Rollos mange træningsrum, ligger saunaen. Knudepunktet, kalder Christel Jane Black den træbeklædte svedhule. Det er her, de garvede boksere tager en tredje træningstime, og det er her, der er ro til at spørge til kammeraternes job, helbred, livet uden for klubben.

- Mange boksere har en baggrund, der ikke er helt nem. De har brug for et sted at tage hen. Bokseklubben bliver som et andet hjem, de andre medlemmer som familie. Det er også det, der gør os til mere end en klub; vi er en forening, og vi vægter det sociale samvær højt, reflekterer Christel Jane Black.

Christel Black, formand for Bokseklubben Rollo i Svendborg, har været medlem af klubben, siden hun begyndte at bokse i 1995. Foto: Signe Andersen

Det er også derfor, nogle medlemmer tager både tog og bus langvejs fra for at træne hos Rollo.

- Folk står jo på stikker lige nu. Jeg får dagligt mails og opkald fra medlemmer, der håber, at de snart kan træne igen.

Hun fortsætter:

- Men vi bliver ikke de første, der åbner. Det her er ikke badminton; boksning er en kontaktsport med sved, blod og spyt, det er umuligt at træne, hvis vi hele tiden skal holde afstand, mener formanden.

Annonce

Flere sociale arrangementer

Christel Jane Black har søgt om at få del i de nationale hjælpepakker som kompensation for de mange indtægter, klubben er gået glip af siden sidste år; indtægter fra blandt andet kontingenter og fra barsalget ved Rollos traditionsrige Fight Night i Rundbuehallerne på havnen.

Økonomien er stram, men klubben skal nok klare sig, fornemmer man. Den mest påtrængende udfordring kommer andetsteds fra.

- Alle tanker går på: 'Hvad gør vi nu?'. Hvis vi ikke kan afholde sommercamp, ikke samarbejde med andre foreninger og skoler, som vi plejer, så mister vi mange potentielle nye medlemmer. Og de nuværende medlemmer savner det sociale samvær, fortæller Christel Jane Black.

Så snart, klubben åbner igen, skal hun afsted ud i byen for at fortælle om boksningen og ikke mindst om det særlige, man finder i en forening som Rollo. At række ud er førsteprioritet.

Dernæst er der arbejdet med at holde klubbens kampboksere til ilden. De unge på kampholdet kan ikke tillade sig at holde feriefri, selvom Rollo er midlertidigt nedlukket:

- Lige nu træner vi udendørs, når vi kan. Vi planlægger at lave sociale arrangementer henover sommeren, og vi har en træningslejr i Sverige til september. Det er det sociale, vi virkelig skal slå på, konkluderer Christel Jane Black.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Teater i nyt lys

Annonce