Annonce
Ugeavisen Svendborg

Borgmester begejstret for nye byhuse

Borgmester Bo Hansen (i midten) var  sammen med arkitekterne Ole Østergard (tv) og Anders Hulgaard, begge med i arkiteturrådet i Svendborg,  inviteret på besøg i de nye byhuse i Kullinggade. Foto: Michael Thorbjørnsen
Det lokale arkitektråd blev taget med på råd, da tegningerne til fire nye byhuse i Kullinggade blev slået
Annonce

Svendborg: Kulinggade og Svendborg fik i løbet af sommeren fire helt nye byhuse, som i sidste uge af bygherren blev vist frem for borgmester Bo Hansen og det lokale arkitekturråd. Netop arkitekturrådet var for små tre år siden var med til at rådgive kommunen om nybyggeriet  i byens efterhånden historiske latinerkvarter, og borgmesteren er begejstret for slutresultatet:

- Det er et virkelig smukt byggeri. Rent arkitektonisk passer det flot ind i området, som har en sjæl, der er ret unik for Svendborg.

- Det er så moderne i dag at bygge moderne og minimalistisk, men ikke her. Her er der virkelig kælet for byggeriet med flere smagfulde detaljer. For eksempel kunne man i gården have valgt at lægge betonfliser, men i stedet har bygherren lagt brosten, som er med til at give byggeriet ekstra eksklusivitet, men som er også et link til den historiske kontekst, de fire byhuse er bygget i, siger Bo Hansen.

Annonce

Byhuse lægger kursen for fremtidigt byggeri

Han glæder sig over at leve og bo i en middelalderby, hvor der er mange gamle bygninger at nyde.

- Det er vigtigt at se op, når man bevæger sig rundt i midtbyen, for der er mange små og spændende detaljer på de gamle bygninger. Når det er sagt, så skal der også udvikling til i Svendborg, og det gælder også i latinerkvarteret omkring Skattergade og Kullinggade, hvor der er plads for mere nybyggeri. Her har de fire byhuse løftet kvaliteten og lagt kursen for, hvordan det skal gøres, siger Bo Hansen, der roser et konstruktivt samarbejde med arkitekturrådet.

- Det er vigtigt, at vi har nogle eksperter i arkitektur at ty til, når der skal bygges nyt i Svendborg, og det gælder såmænd både i gamle bydele som i den øvrige by.

- Vi skal sikre, at der er en sammenhæng i byggerierne, så Svendborg også i fremtiden fremstår flot og harmonisk. Netop i denne tid er det vigtigt at holde tungen lige i munden, for diverse investorer bygger historisk meget i byen, hvilket er meget positivt. Vi skal dog også have hånd i hanke med, hvordan de bygger, og her er arkitekturrådet en vigtig medspiller, så vi får skabt spændende byggerier, vi gerne vil bo og arbejde i, men som  også kan være en nydelse at kigge på i de kommende 100 år, siger Bo Hansen.

Annonce

Fornuftigt og harmonisk byggeri

Ole Østergaard og Anders Hulgaard, begge arktiekter og henholdsvis formand og næstformand i arkitekturrådet, anerkender de fire nye byhuse i Kullinggade.

Bo Hansen nyder udsigten fra et af de nye byhuse i selskab med Peter Honoré, som er bygherre sammen med Claus Larsen. Foto: Michael Thorbjørnsen

Rådet blev præsenteret for de første tegninger til nybyggeriet for små tre år siden, og her anbefalede man i et høringssvar, at der skulle ændres lidt på de oprindelige planer og streger.

- Uden at gå i detaljer var der for meget tivoli over byggeriet i de første planer, men det blev siden justeret, så byggeriet i dag fremstår fornuftigt og harmonisk i forhold til det øvrige miljø, siger Ole Østergaard.

Han peger især på, at man har tilpasset størrelsesforholdene. Det betyder, at man ikke har bygget markant højre og at og husene ikke er bredere end de nabobygninger, der er i området.

Byhusene er indrettet med eksklusivt inventar. Pr-foto

- Det ville være et stort problem, hvis man pludselig i et så smukt område, hvor der gennem tiden er blevet bygget rimelig ensartet, pludselig får et højhus på 12 etager, som fuldstændig ødelægger helhedsindtrykket for kvarteret.

Anders Hulgaard glæder sig til gengæld over, at vinduer og døre har samme udtryk som i 1890-1900 og dermed rent stilmæssigt matcher de håndværkerhuse, som blev bygget på den tid, og som de fire byhuse prøver at "kopiere".

Annonce

Skarpe farver

De to arkitekter mener dog, at de store altaner mod Svendborgsund ikke er optimale for det arkitektoniske udtryk, men at altanerne til gengæld blive til stor glæde for beboerne.

- Desuden er farverne på husene en tand for skarpe, for så skarpe var farverne normalt ikke dengang, siger Anders Hulgaard.

Kort om byhusene

De fire eksklusive og helt nyopførte byhuse i tre plan på mellem 160 og 170 kvadratmeter ligger tæt på og med udsigt over Svendborgsund.

Der er dog ingen grund til at frygte oversvømmelse, som ellers kan forekomme i kvarteret ved storm og højvande. Byhusene er nemlig bygget på et fundament i en meters højde

Indretningen er lavet i samarbejde med indretningsarkitekt Sharon Fischer.

Der er anvendt en lys og venlig farvetoning, ligesom der kun er brugt eksklusive materialer og inventarløsninger med blandt andet køkkener fra Svane og hvidevarer fra Gaggenau.

Alle boligerne har egen p-plads og stort udhus samt adgang til stor og helt lukket fælles gårdmiljø med cykelparkering.

Alle husene har fra de to store tilhørende altaner et kig over Svendborgsund og den gamle træskibsbro med alle de smukke gamle skibe og med Skansen på Tåsinge i horisonten.

Bygherrer er Peter Honoré og Claus Larsen.

Husene er sat til salg hos Nybolig Svendborg.

De to arkitekter kan dog i byggeriet godt savne et samtidspræg, altså moderne arkitektoniske elementer, så det mere tydeligt fremgår, at byhusene er fra 2020.

De fire byhuse set fra bagsiden. Pr-foto

- Når forbipasserende om 30-40 år skal tidsbestemme husene, kan de foranlediges til at tro, at husene er fra omkring år 1900 og ikke 2020, hvilket jeg synes er synd, da arkitekturen også skal være med til at fortælle en bys historie.


Når forbipasserende om 30-40 år skal tidsbestemme husene, kan de foranlediges til at tro, at husene er fra omkring år 1900 og ikke 2020, hvilket jeg synes er synd, da arkitekturen også skal være med til at fortælle en bys historie

Ole Østergaard, arkitekt


- Overordnet set må jeg sige, at bygherre og arkitekten bag byhusene har valgt klassiske spillekort, og at de i det perspektiv er blevet spillet fornuftigt, for det er et pænt, ordentligt og indbydende byggeri, opsummerer Ole Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce