Annonce
Ugeavisen Svendborg

Breaking News: En barmhjertig samaritaner spottet i Danmark

Michael Thorbjørnsen.

For et par uger siden rasede den første snestorm over landet, mest i Nordjylland. Den helt store historie var her, at Ikea i Aalborg gav husly til en række personer og personale, som var sneet inde, hvilket gav varehuset god reklame - også takket være en festlig varehuschef, som sang godnatsang for sine overnattende gæster, mens tv og fotografer forevigede øjeblikket.

En anden historie fra snevejret handlede om en kvindelig bilist, der sad fast i en snedrive ude på landet, bilens batteri var i aftenmørket ved at gå dødt og kulden bankede på. Gode råd var dyre, så kvinden forlod sin bil, kiggede sig omkring og fik øje på et hus, hvor der var lys i vinduerne. Hun bankende med sine forfrosne fingre på døren, som blev åbnet af en familie, der sad i varmen og hyggede sig efter en dejlig middag

Og hvad gjorde familien?

Annonce

Jo, historien kom jo i medierne, så der må vel være tale om noget ganske usædvanligt, noget ekstraordinært - ja, næsten Breaking News: Den fremmede og forfrosne kvinde blev simpelthen inviteret indenfor, fik lov til at overnatte på en sofa og fik næste morgen serveret morgenmad.

Det er selvfølgelig en smuk gestus fra familiens side, så fuld respekt herfra, men den gode Jesus må da op til netop jul rotere i sin grav - eller hvor han nu befinder sig, for sådan en gerning burde vel i dagens Danmark være en selvfølge og ikke en handling, som fortjener omtale i avisen.

Sådan ser lignelsen om den barmhjertige samaritaner ud i en glasmosaik. Privatfoto

Eller er barmhjertighed efterhånden et så sjældent fænomen i vores samfund, at selv den mindste velgørende handling skal omtales?

I næsten 2000 år har vi læst og hørt historien fra Lukasevangeliet kapitel 10 om "Den barmhjertige samaritaner" - en af de mest kendte og elskede lignelser i Biblen, som jo kort beskrevet går ud på at hjælpe vores næste, at øve barmhjertighed overfor enhver, som lider nød, og at det nødvendigvis ikke handler om at have penge i pungen, men om at have hjerte i barmen (den barmhjertige).

I en eller anden forstand er det noget, vi godt ved i forvejen, for vi har alle på et tidspunkt hørt lignelsen, men hvorfor ligger barmhjertigheden så ikke længere lige til højrebenet?

Har det mon noget at gøre med en voksende egoisme - eller er det vores mistro overfor andre og deres motiver for at bede om hjælp? "Stikker der noget bag", "er det mon en kriminel, der vil udnytte mig" eller "mine surt optjente penge skal ikke gå til andre end mig selv" og "jeg kan jo ikke redde hele verden", spørger og siger vi måske undskyldende, men også rationelt til os selv.

Ja, der er desværre grund til at være på vagt, for eksemplerne på udspekulerede personer, der udnytter godgørende hjerter, er mange, og flere hjælpsomme sjæle er blevet groft narret og endda lidt fysisk overlast, fordi de ville hjælpe andre - være den barmhjertige samaritaner, og det er selvfølgelig ikke prisen værd.

Men prisen for ikke at hjælpe hinanden, også den fremmede, der banker på vores dør, er høj. Vi skal selvfølgelig være på vagt overfor svindlere, der kynisk udnytter vores gode hjerter, men vi bliver selv fattige som mennesker og samfund, hvis vi svigter i at være vores medmenneskes næste - og det kunne jo være dig selv, der havde brug for hjælp næste gang!

Det er blevet sagt, at lykken aldrig bliver mindre af at blive delt, og at den største gave er at give og hjælpe andre - og det burde ikke være en nyhed hver gang, det sker.

God julAnnonce
Ugeavisen Svendborg

Tolerance og tålmodighed

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Løb for et godt formål

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Erhvervsliv i højt gear

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Charlotte Franke Floradesign flytter: Men inspirationen er stadig den samme

Ugeavisen Svendborg

16 folk-koncerter i udsigt

Ugeavisen Svendborg

Workshop om livsstil, sundhed og åndedræt

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Skal vores seks-årige datter have lommepenge?

Ugeavisen Svendborg

Rekordår for Home

Ugeavisen Svendborg

Kærlighed med noget på spil

Ugeavisen Svendborg

Brug byen som klasseværelse: På cykel eller gåben rundt i historien

Annonce