Annonce
Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: Ikke alting er som før

- Mange kvinder i og efter overgangsalderen vil opleve smerter, hvis de har samleje, selvom de måske egentlig føler, at de har lyst. Kroppen vil bare ikke. Og hvis det gør ondt, vil mange kvinder desværre efterhånden miste lysten til sex, skiver sexolog Rikke Thor. Modelfoto: Colourbox

Hej Rikke

Som moden mand har jeg mødt et par kvinder, som har været i overgangsalderen. Når vi skal have sex, fortæller de mig, at ”ikke alt er som før”, og jeg tror, at de hentyder til, at de ikke bliver ligeså opstemte eller, for at sige det rent ud, våde i vagina som tidligere.

Kan du ikke forklare en lidt uvidende mand, hvad og hvorfor dette opstår, men måske vigtigst af alt: Hvordan kan vi som mænd gøre den modne kvinde mere rolig og fugtig, og hvad kan man ellers gøre i sådanne situationer?

Annonce

Den nysgerrige

Hej Nysgerrige

Ligesom med sex, er der stadig også en del tabu omkring kvinders overgangsalder, selvom mange oplever forandringer i krop, psyke og underliv.

Omkring 50 års alderen går de fleste kvinder ind i overgangsalderen, menstruationerne stopper og lidt over halvdelen af kvinderne vil opleve hedeture, humørsvingninger og tørre slimhinder i skeden. Nogle vil også opleve at det er sværere at holde på urinen og nogle får tendens til blærebetændelser.

Dette sker, fordi det kvindelige kønshormon østrogen daler og forbliver lavt resten af livet. Nogle har gener af dette i måneder eller et par år, medens nogle har dem resten af livet. Østrogen er med til at give god blodtilførsel ned i underlivet og dermed bl.a. ”smøring” i skeden både til ”daglig” og når man bliver seksuelt tændt, og mange kvinder oplever, at det i denne periode begynder at gøre ondt og svie fra de tørre slimhinder.

Nogle har det så meget, at de mærker det, når de cykler, eller bare når bukserne rører ved kønslæberne og skede indgangen – og rigtig mange vil opleve smerter, hvis de har samleje, selvom de måske egentlig føler, at de har lyst. Kroppen vil bare ikke. Og hvis det gør ondt, vil mange kvinder desværre efterhånden miste lysten til sex - så også derfor er det vigtigt at være opmærksom på det, som du skriver, og gøre noget ved det.

Stikpiller

For nogle vil knibeøvelser, dans, motion, yoga og måske mindfulness øvelser med fokus på underlivet, kunne bedre blodtilførslen til skeden og både styrke bækkenmuskulaturen og bedre fugtigheden i slimhinderne i skeden.

Hos lægen kan kvinden få stikpiller til skeden med lidt lokalt virkende østrogen i, eller købe ”Repadina” i håndkøb, - uden østrogen. Disse bruges ca. tre gange om ugen for at bedre tørheden. Udover dette kan man købe mandel - eller kokosolie og smøre skedeindgangen nogle gange om dagen.

Det kan også være en god idé at bruge fingrene eller en vibrator til at stimulere blodtilførslen til kønslæber og skeden med og gøre dette dagligt fx hver gang man er i bad, - i nogle minutter.

Det er desuden vigtigt, at manden/begge ved, at det er en nødvendighed, at have god tid, være nærværende og bruge glidecreme ved seksuelt samvær. Mandel – eller kokosolie (dog ikke olie sammen med kondomer, da det kan opløse gummi) eller silikone glidecreme virker ofte bedre end vandbaseret glidecreme, og kan efterhånden købes på mange apoteker, i Matas og på internettet.

Annonce

Tal om udfordringerne

Sex behøver jo heller ikke at være samleje, - især ikke hvis det gør ondt. I stedet kan I give hinanden blid kropsmassage og måske stimulere hinandens kønsorganer med hænderne, munden eller med en vibrator, og på den måde give hinanden nydelse. Massagen kan desuden gøre, at kvinden slapper mere af og dermed bedres blodforsyningen også til skeden (og hun bliver mere våd).

Det allervigtigste er, at I kan tale med hinanden om udfordringerne og finde gode, nydelsesfulde måder at være intime sammen på. Mange mennesker har aldrig rigtig talt om sex og det intime, så man må øve sig i at kunne tale om det, og det bliver lettere og lettere, når man først er startet med at bruge ord og tale om emner, man måske aldrig har talt om før. Så kast dig/jer ud i det - nu har du lidt mere viden om sexlivet som moden mand med modne kvinder i og efter overgangsalderen.

Hilsener fra

Rikke Thor

Sexolog

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Musikværtshus med ny ejer: Rasmus overtager Rasmus

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Hundetræning giver pote

Ugeavisen Svendborg

SIMAC slår rekord: Martime aspiranter flokkes til Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Tapas, tango og fortælling: Broholm forvandles til Buenos Aires

Ugeavisen Svendborg

Arier i vandkanten og under åben himmel

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Film om Blixen efter Afrika - historien om en mester og hendes lærling

Ugeavisen Svendborg

Ung frisør i ny rolle

Ugeavisen Svendborg

Inkluderende fællesskab i varme skær af byens lygtepæle

Ugeavisen Svendborg

Musikskole står klar til ny sæson: Peder Most Garden opruster med tre nye undervisere

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg falder for spændende mænd - men det ender med psykisk og fysisk vold

Ugeavisen Svendborg

Hesselager sportsuge klar med program

Ugeavisen Svendborg

Fællesklang: Væk byen til live med sang

Ugeavisen Svendborg

Havnens frie fugle: Udstilling går bag om drømme i et råt miljø

Ugeavisen Svendborg

300 hektar skov skal øge biodiversiteten i Svendborg Kommune

Ugeavisen Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Verdensmål lokalt og globalt

Ugeavisen Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Ugeavisen Svendborg

Indvielse af ny skolebygning

Ugeavisen Svendborg

Familie realiserer drøm om egen café

Ugeavisen Svendborg

Tillykke med de to år

Ugeavisen Svendborg

Brætspilscafé på biblioteket

Ugeavisen Svendborg

Klokkemusik over byen

Annonce