Annonce
Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Kan hjernetræning hjælpe mod konstant tankemylder?

- Jeg kan ikke koncentrere mig eller prioritere og planlægge hverdagen med faste rytmer. Jeg er ikke nærværende i sociale sammenhæng og husker ikke meget af det, der sker, også samtaler, skriver en læser, som spørger om træning af hjernen kunne hjælpe hende. Modelfoto: Pixabay

Kære Metteemilia

Jeg skriver til dig, da jeg har set, at du har nogle hold, hvor man træner hjernen.

Jeg er diagnosticeret med PTSD og er totalt udbrændt arbejdsmæssigt. Jeg blev afskediget fra mit arbejde i 2015.

Annonce

Jeg vil kort beskrive mine problematikker i hverdagen. Jeg er lyd- og lysfølsom, og mine begrænsninger i hverdagen er fortvivlende. Jeg tror ikke længere på mine kompetencer og evner, selv om jeg har virkelig mange. Jeg tror, at det jeg egentlig gerne vil blive, er en fiasko.

Jeg kan ikke koncentrere mig eller prioritere og planlægge hverdagen med faste rytmer. Jeg er ikke nærværende i sociale sammenhæng og husker ikke meget af det, der sker, også samtaler.

Der er konstant tankemylder, det værste er mine evindelige drømme om mit arbejde, der jo for længst er afsluttet.

Hvad indeholder træningen, og tror du at det kunne give mig noget at deltage på dit hold, selvom det er så mange år siden?

De venligste hilsner

Helle

Kære Helle

Det er en hård hverdag, du beskriver. Men vid at den tilstand, du beskriver, ikke er noget, du skal lære at leve med - hjernen er plastisk, og tilstanden kan ændres.

Hvis hjernen har været belastet over en periode, så er det filter i din hjerne (Thalamus), der skal sortere overflødige ting fra. Hjernen får her sværere ved at lukke ting ude som lyd, lys, mennesker omkring dig, tankermylder og tanker om, hvad du kan klare mv.

Disse ting vil forstyrre og tage af hjernekapaciteten. Du oplever måske, at du ikke kan det samme som tidligere. Ting, opgaver og situationer, der før var nemme, kan opleves som krævende og uoverskuelige. Derudover kommer kroppen i et øget alarmberedskab, fordi hjernen hele tiden scanner, om der er fare på færde. Dette virker forstærkende på stresstilstanden og kan skabe flere symptomer og yderligere smerte i kroppen.

Hvis vi har været belastet over lang tid og haft det dårligt over lang tid – så kommer vi ofte til at lukke lidt af for det, som kroppen kan mærke. Det kan være smerter, men også andre følelser fra kroppen. Det kan være en god strategi i kortere perioder at kunne lukke lidt af for det, du føler, men når det gøres over længere tid, så har du lige pludselig ikke adgang mere. For når vi som mennesker lukker af for det, vi ikke vil mærke, så lukker vi også af for det, vi gerne vil mærke. Det bliver svært at mærke, hvad du har lyst til, hvad du har brug for og måske glemmer vi helt, hvordan det føles at være glad og grine.

Hjernetræning

Via hjernetræningen åbner vi op for evnen til at kunne mærke os selv igen og får lavet forbindelse mellem den rationelle del af hjernen og den følelsesmæssige del af hjernen og kroppen.

I træningen leger vi, udfordres kognitivt, samtidig med vi laver krydsbevægelser og udfordrer balancen. I øvelserne vil du opleve lysten og den indre motivation til at lykkes med opgaverne. Og ved at ramme den indre motivation får man lysten til at flytte sig. Træningen er progressiv, men på den enkelte deltagers niveau.

Sidst men ikke mindst arbejder vi med kroppens indre alarmberedskab. Når man har haft det dårligt i lang tid, kan man godt få et lidt usundt forhold til, hvad der egentligt er farligt. Nervesystemet er hele tiden på vagt og man er hele tiden alert. Dvs. man bruger enormt meget energi på hele tiden at være alert. Dette skal vi have nervesystemet til at slippe.

Der er flere ting i hjernetræningen, men jeg har forsøgt at beskrive det så kort som muligt. Jeg håber at det kan give dig lyst til at gøre noget ved din situation.

Med venlig hilsen

Metteemilia Nørregaard


Annonce
Ugeavisen Svendborg

Vil du være med til at skabe venskaber?

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Børn og forældre til fest på landsstævnepladsen: - Det er skønt at se så stor en opbakning

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Jubilæumsudstilling: 150 år med fattiggården

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Anerkendt og prisvindende violinist gæster Giant Steps

Ugeavisen Svendborg

Først afviste kommunen samarbejde om sorggrupper: Nu bliver lærere klædt på til at håndtere børn og unges sorg

Ugeavisen Svendborg

Anmelderrost publikumssucces vender tilbage til Svendborg

Ugeavisen Svendborg

TorsdagsTanker: Bliv klogere på naturens vilde ingredienser med Thomas Laursen

Ugeavisen Svendborg

Forårskoncert med Gospelkoret Arise og band

Ugeavisen Svendborg

Fem heldige vindere - og deres gæster - skal til koncert med Simone Tang

Ugeavisen Svendborg

Alt det, vi skal genlære efter corona-pandemien

Ugeavisen Svendborg

Halberg frikøber Helge: Det bliver gratis at opleve Svendborg fra søsiden under Landsstævnet

Ugeavisen Svendborg

Merci til Dorte: Jobkonsulent overrasket med blomster og chokolade

Ugeavisen Svendborg

Flere billetter til Høje Bøge Open Air på højkant: Her er vinderne

Ugeavisen Svendborg

2.d plantede blomster hos elforsyningen og lærte om truede insekter

Ugeavisen Svendborg

Re-Choir inviterer til rytmisk forårskoncert

Annonce