Annonce
Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Min eks giver vores søn flotte gaver, og jeg har ikke råd til det

En mor er lidt fortvivlet over, at hendes eks-mand giver deres søn flotte og dyre gaver, men selv har hun kun råd til mindre og færre gaver. Modelfoto: Pixabay.

Kære Ragnhild

Jeg har brug for et godt råd i forhold til fødselsdage samt jul og min søn, Mads, som er ni  år - min eksmand og jeg har været skilt i fire år.

Vi skiftes til at holde fødselsdage og jul med Mads. Jeg bor alene, og Mads bor mest hos mig. Vi har det okay som forældre og snakker fint sammen. Vi har dog et problem i forhold til gaver til og fødselsdage og jul. Jeg har ikke den samme pengepung som min eksmand, og jeg føler ikke, at der er forståelse herom, og hvordan det påvirker vores dreng.

Annonce

Min eksmand har en ny kone, som har en stor familie med god økonomi og fælles har de et barn på tre år. Til fødselsdage og jul giver Mads’ far ham mange og dyre gaver, når han holder fødselsdag og jul hos ham og kun mindre gaver, når det er hos mig.

Jeg har kun min mor (mormor) til juleaften, og selvfølgelig får Mads gaver, men det er ikke dyre gaver. I år spurgte Mads, om ikke han kunne holde jul hos sin far hver jul, så han kunne få fede gaver.

Det sårede mig dybt, da det for mig ikke er de materielle goder, der bør fylde og lokke. Jeg vil lige tilføje, at Mads generelt er meget glad for at bo størstedelen af tiden hos mig, og plejer ikke at lade sig “forføre” af materielle goder.

Hvordan synes du, jeg skal forholde mig til det?

De bedste hilsner fra en mor

Kære mor

Tak for dit spørgsmål.

Jeg kan godt forstå, du bliver lidt ramt i sådan et ønske fra din dreng. Det handler om to ting. Dels din drengs alder og bevidsthed om, hvordan han kan opnå mest i forhold til at få gaver, men også at han jo får øjnene op for to forskellige værdisæt og den manglende refleksion/ respekt for dig som mor - overordnet set.

Jeg vil råde dig til at tage en snak med Mads om, hvad fødselsdage og julen betyder for dig ud over den del med materielle ting. Lad ham endelig ikke blive splittet i dine tanker om, hvordan hans far vælger og prioriterer. For det skal da også nævnes, at det for mig virker en smule uetisk, at der er forskel på gavernes størrelse fra hans far, når han er hos ham juleaften, og når han er hos dig. Det bevidner måske i virkeligheden om at være lidt “fattig” og kan tolkes som disrespekt for jer indirekte. Måske er det også det, du kan mærke sårer dig.

Men hvis I overordnet set har et godt samarbejde, vil jeg råde dig til ikke at kommentere på den del omkring gaver. Havde hans far indgående kendskab til jeres værdisæt og økonomiske midler, ville han ikke handle, som han gør. Afsættet kan dog være uvidenhed, hvilket jeg synes, du skal antage det er.

Så mit råd til dig er at tage en snak med Mads om situationen. Dit afsæt kan være at konkretisere det. Tal med ham om gaver og penge, men tal også med ham om det emotionelle i det. Herunder hvad julen er for dig, og hvad du ønsker Mads’ også skal formes af.

I dag oplever jeg i mit professionelle virke, at vi som forældre altid vil vores børn det allerbedste. Det er smukt og er ubetinget kærlighed. Dog er det også således med opdragelse og dannelse, at vores børn også er modellerbare. Det vil sige, at de formes ud fra det værdisæt, vi som forældre hver især er bærere af bevidst som ubevidst.

Være autentisk og ærlig

I julen og til fødselsdage handler det vel meget om taknemmelighed, påskønnelse og omsorg. Hjerternes fest. Mads er umiddelbar og føler sig fri til at ønske sig at holde jul hos sin far. Han har en alder, hvor du kan lære ham at værdsætte alt det kærlighed, han har omkring sig og inddirekte lære ham, at han ikke skal tage interesse, tid, omsorg og kærlighed for givet.

Et værdisæt er jo også, at man lærer at passe på dem, man har allermest kær, og det går begge veje. Det vil jeg mene giver vise børn, der er empatiske, rummelige og elskelige. Det, jeg oplever, er, at man som forælder kommer allerlængst med at være autentisk. I kærligheden til vores børn, skal vi ikke udviske det, vi synes er vigtigt.

Så I din situation vil jeg anbefale dig, på en aldersmæssig formidling, lige at give Mads en reminder om, hvor privilegeret han er og, at materielle sager aldrig kan erstatte kærlighed og omsorg og i øvrigt julens hensigter.

Håber mit svar gav dig mening.

Med venlig hilsen

Ragnhild

Annonce
Ugeavisen Svendborg

William gør en ekstra indsats for naturen: Derfor har han vundet årets biodiversitetspris

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tolerance og tålmodighed

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Løb for et godt formål

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Erhvervsliv i højt gear

Ugeavisen Svendborg

16 folk-koncerter i udsigt

Ugeavisen Svendborg

Workshop om livsstil, sundhed og åndedræt

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Skal vores seks-årige datter have lommepenge?

Ugeavisen Svendborg

Rekordår for Home

Ugeavisen Svendborg

Kærlighed med noget på spil

Annonce