Annonce
Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Min søn kravler ikke, han gumper

En mor er bekymret, fordi hendes ni måneder gamle søn endnu ikke er begyndt at kravle. Foto: Pixabay

Kære Brevkasse

Jeg har en søn på ni måned. Han er begyndt at gumpe sig afsted i stedet for at kravle. Han sidder altså på numsen og bevæger sig frem. Når jeg har talt med andre om det, siger de fleste, at kravleriet nok skal komme, og jeg skal se tiden an.

Min datter har kravlet, så hun gumpede ikke afsted først, så jeg er lidt i tvivl.

Er det noget, jeg skal være bekymret for – og er der eventuelt noget, jeg selv kan gøre?

Med venlig hilsen

Mor til to

Kære Mor til to

Der kan være flere årsager til, at børn gumper i stedet for at kravle - og det er godt, at du er nysgerrig på dit barns vegne.

Som børnefysioterapeut er jeg fascineret af den motoriske udvikling et barn gennemgår det første leveår. Set fra en biomekanisk vinkel er der intet udviklingstrin, der er tilfældigt, og ethvert stadie forbereder det næste.

Der er typisk fire ting man kan være opmærksom på, når et barn ikke kravler:

1.Har dit barn været de andre motoriske stadier igennem?

2.Kan gulvet være glat?

3.Kan der være noget fysisk i kroppen, der hindrer ham?

4.Er dit barn blevet placeret siddende i stedet for liggende på maven?

Før et barn kravler, vil det møve sig rundt på gulvet, hvorved det styrker sine skuldre samt indlærer krydsbevægelser. Herefter kommer barnet op på alle fire og rokker frem og tilbage for at træne stabiliteten i kroppen. Først når dette er på plads, er barnet klar til at kravle.

Har dit barn været dette igennem, så er der den mulighed at jeres gulv er for glat. Her kan det godt svare sig at købe skridsikre knæbeskyttere med gummidutter eller tage hjem til bedsteforældre med gulvtæppe.

Annonce

Bløde hofter eller låst bækken

Der er dog også den mulighed, at din søn kan have en fysisk udfordring som bløde hofter eller låsning i sit bækken. Bløde hofter vil du kunne se ved, at hans ben falder slapt ud til siderne, når du skifter ham.

Et låst bækken vil du kunne se, hvis han har udtalte asymmetriske furer på baller og lår, når du strækker hans ben i liggende. Ved låst bækken vil der typisk også være en forhistorie med favoritside og skævt kranie, da det sjældent kun er bækkenet, der er låst.

Sidst med ikke mindst: Børn vil helst have hovedet så højt som muligt, så de kan se ”hele verden”. Hvis børn får muligheden for at sidde oprejst, inden de har lært at kravle, så er der risiko for, at de begynder at gumpe sig frem, specielt hvis de også finder ud af, at de kan have noget i hånden samtidig. Optimalt lærer børn selv at sidde ved at komme fra kravlestilling over i havfruestilling.


Der er dog også den mulighed, at din søn kan have en fysisk udfordring som bløde hofter eller låsning i sit bækken.

Fra brevkassen


Hvis dit barn har været de andre motoriske stadier igennem, og du ikke har mistanke om noget fysisk - så lær ham at kravle ved at bygge miljøer af puder, tæpper, dyner og madrasser på stuegulvet. Det er svært at gumpe sig over. Få storesøster til at kravle foran og være den motiverende.

Jeg håber du fik svar. Men husk. at der selvfølgelig også kan være andre årsager, så er dit barn motorisk forsinket, er det godt at altid at være nysgerrig og tage forbi egen læge ved tvivl.

Med venlig hilsen

Metteemilia Nørregaard

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Tidsrejsende tour de force: På en enkelt dag viser Svendborg Museum gymnasieelever vej gennem 800 års lokalhistorie

Annonce