Annonce
Ugeavisen Svendborg

Costa Del Sol, Florafobi og Det Si'r Sig Selv: Lokal sognepræst fortolker rockpoets tekster

Anders Kjærsig er sognepræst i Skårup, men det er ikke i det regi, han sammen med et band fortolker C.V. Jørgensen. Men han bruger sin teologiske baggrund til at holde teksterne og kunsten i live, fortæller han. Foto: Martin Ytting Rask
Umiddelbart kan C.V. Jørgensen virke til at være et stykke fra evangelier, den danske salmebog og teologien. Men det er ikke tilfældet, hvis man spørger Anders Kjærsig, sognepræst ved Skårup Kirke. Han fortolker rockpoetens tekster og giver et teologisk blik på nogle af dansk rocks evergreens.
Annonce

Skårup: - Skal vi bevare hans kunst, så skal vi også gå til hans kunst.

Ordene kommer fra Anders Kjærsig. Han er sognepræst i Skårup, og kunstneren, han taler om, er C.V. Jørgensen. Og i høj grad C.V. Jørgensens tekster, som er dem, Anders Kjærsig især interesserer sig for.

Derfor har han sammen med et band sat sig for at fortolke den danske rockpoets tekster. Og med sin baggrund som sognepræst giver han et teologisk blik på teksterne. For der er mere, end man lige umiddelbart kan se ved første øjekast.

- Om han vil bekende sig til kristendommen, ved jeg ikke, men salmebogen slipper alligevel ind. Der er så meget indflydelse fra B.S. Ingemann, Søren Kierkegaard og Grundtvig. Der er en underspillet kristendom i teksterne, og det skal fortælles. For C.V. har ikke tænkt sig at gøre det, siger Anders Kjærsig.

Annonce

En syg præst i Århus

Det var efter et turbulent forår sidste år, Anders Kjærsig første gang prøvede det, der skulle udvikle sig til det koncept, han og gruppen meget snart begiver sig rundt i landet med. Her var han i Århus for at holde foredrag om C.V. Jørgensen, som han har gjort flere gange de seneste knap 20 år. Men det var ikke i sin bedste forfatning, sognepræsten trådte op på scenen.


Jeg havde det virkelig skidt. Det var dagen efter, jeg var blevet udskrevet efter en infektion, og jeg kan næsten ikke huske noget fra den dag. Det var næsten et held, jeg kom igennem det.

Anders Kjærsig


- Jeg havde det virkelig skidt. Det var dagen efter, jeg var blevet udskrevet efter en infektion, og jeg kan næsten ikke huske noget fra den dag. Det var næsten et held, jeg kom igennem det, fortæller Anders Kjærsig.

Programmet for foredraget var, at han skulle holde oplæg og give sit teologiske blik på C.V. Jørgensens tekster i 40 minutter. Derefter skulle et band spille musikken live i 40 minutter. Men en halv time inden showstart fik han sammen med bandet en idé.

- Der ville komme mere liv i det, hvis de spillede et nummer, og så fulgte jeg op med en analyse, og så et nummer igen. Lige som i kirken, hvor vi synger lidt, beder sammen, prædiker og synger lidt igen, siger han.

Anders Kjærsig og C.V. Jørgensen

Anders Kjærsig er 58 år og bor i Skårup.

Han har været sognepræst i Skårup siden november 2019.

Han har tidligere været i vælten, fordi han højlydt har kritiseret blandt andet spaghettigudstjenester samt den danske folkekirke for at være for strømlinet.

Hans yndlingstekst fra C.V. Jørgensen er nummeret ”Florafobi”, da den rummer det dobbelte kærlighedsbudskab om, at man skal elske gud og sin næste.

Anders Kjærsig udgav i 2006 bogen ”Liv og Lys” sammen med Jesper Hougaard Larsen. Her analyserede Anders Kjærsig C.V. Jørgensens tekster, mens Jesper Hougaard Larsen analyserede TV2-forsanger Steffen Brandts tekster.

Gruppen "Det Si'r Sig Selv", som Anders Kjærsig er en del af, består desuden af sanger Thorkil Bisgaard, percussionist Niels Kilele samt guitarist Kim Sagild. Deres hjemmeside er detsirsigselv.dk .

Og i januar i år henvendte bandet, der består af Thorkil Bisgaard, Niels Kilele og Kim Sagild, sig til Anders Kjærsig. Målet var at gentage successen fra Århus flere steder i landet. Men så kom corona-nedlukningen.

- Det betød egentlig bare, at vi havde bedre tid til at få finpudset vores materiale og gøre det helt skarpt. Så på den måde brugte vi nedlukningen til noget, siger Anders Kjærsig.

Annonce

Opsamlingspladen på tankstationen

For Anders Kjærsig selv har C.V. Jørgensen også en stor betydning. Han var med ved første bølge, da C.V. Jørgensen spillede med Det Ganske Lille Band i slutningen af 1970'erne. Men det var først flere år efter, han igen fandt pladerne frem.

- Min far var meget syg, og da jeg så kørte hjem fra hospitalet en dag, holdt jeg ind ved en tankstation. Der købte jeg en opsamlingsplade med C.V. Jørgensen, og der lyttede jeg til musikken på en anderledes måde. Selv om det var så mange år siden, holdt musikken stadig. Og det var midt i en meget hård periode i mit liv, hvor jeg stod overfor at miste min far, fortæller Anders Kjærsig.

Dengang begyndte han allerede at analysere på C.V. Jørgensens tekster og finde det teologiske aspekt i dem.

Selv om Anders Kjærsig er sognepræst i Skårup, er det ikke i det regi, han fortolker C.V. Jørgensen med et band. Men han bruger sin teologiske baggrund til at holde teksterne og kunsten i live, fortæller han. Foto: Martin Ytting Rask

Så meget at han i 2006 udgav bogen "Liv og lys", der analyserede tekster fra C.V. Jørgensen og Steffen Brandt. Anders Kjærsig tog sig af C.V. Jørgensen, mens medforfatter Jesper Hougaard Larsen tog sig af TV2-forsangeren.

Annonce

Intet svar fra C.V.

I sit arbejde med C.V. Jørgensens tekster har Anders Kjærsig bemærket flere ting. Blandt andet, at rockpoeten har tre perioder i sit forfatterskab. I begyndelsen kredser teksterne om personskildringer, derefter samfunds- og kulturkritik og sidst - og det er den mest interessante periode efter Anders Kjærsigs mening - eksistentialisme.

- Det er her, han virkelig er inde og pille ved det helt elementære; hvad vil det sige at være menneske, og det er bare helt vildt gode tekster, siger han.

Anders Kjærsig har henvendt sig til C.V. Jørgensen for at fortælle om projektet, men foreløbig uden svar. Og det er helt fint, mener han.

- Det her gør vi af kærlighed til værket. Det er en cadeau til værket og til kunstneren, og hvis han ikke selv vil fortælle meningen, så må vi jo prøve, siger Anders Kjærsig.

Derfor begiver han og tremandsbandet sig ud i landet for udbrede kendskabet til kunsten i C.V. Jørgensens tekster. Foreløbig med jobs i Jylland og på Fyn. Anders Kjærsig håber også på at kunne præsentere det i vante omgivelser.

- Det er et mål at få det op i kirken heroppe. Men nu må vi se, siger han med henvisning til Skårup Kirke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Ugeavisen Svendborg

Dorf på Strandlyst

Annonce