Annonce
Ugeavisen Svendborg

Dagbogen lever!

Der er kommet en nyfortolkning af Anne Franks berømte dagbog: "Anne Franks dagbog - Graphic Diary". Foto: Svendborg Bibliotek
Dagbogsformen holder hele vejen og på tværs af tiden, både som personligt tilflugtssted og som stor litteratur. Særligt ungdoms- og børnelitteraturen rummer en række ægte perler.
Annonce

Svendborg: Kære dagbog. Sætningen lugter lidt gammeldags, som noget fra en tid med blondegardiner, blækpenne og pebermyntebolscher i en porcelænsskål. Sådan forestillede jeg mig i hvert fald altid det at skrive dagbog, da jeg var barn i 1990’erne: Som en seance præget af gammeldags højtidelighed. Måske var det derfor jeg aldrig rigtigt fik skrevet så meget? Dengang havde jeg nemlig et hvidt laminatskrivebord og en arkitektlampe med sparepære. Og jeg har aldrig kunne lide pebermyntebolcher.

Men efter at have tudet mig igennem de sidste sider af "Anne Franks Dagbog", gav jeg mit eget dagbogsskriveri en ny chance. Jeg forsøgte også i flere omgange at navngive min dagbog "Kitty", men det hjalp ikke på mine skriblerier.

Siden forsøgte jeg med dagsbogsformen i en mere løs og kreativ udgave, hvor jeg tegnede, skitserede, malede, klippede og klistrede alt, hvad mit teenagehjerte kunne begære, ind i en efterhånden meget tyk og meget personlig notesbog. Det var langt fra Anne Frank, men det fungerede for mig.

Annonce

Dagbogs-perler

Uanset om det er på skrift eller i krusedulleform, så holder dagbogsformen til alle tider. Også som litteratur. Dagbogs-børne- og ungdomsbøger er rasende populære, og der er ægte perler imellem: F.eks. i "Wimpy Kids" efterhånden univers, hvor drengen Greg nedfælder sine tanker, således at hans fans en dag kan opnå den lykke at læse dette genis tidligste erindringer.

Eller i de fantastiske og vidunderlige og yderst anbefalelsesværdige Graphic Novels "Pssst!" og "Hjertestorm/Stormhjerte". I "Pssst!" følger vi pigen Viola helt ind i hendes tankespind om livet, døden, familien, udseendet, og hvem hun er eller gerne vil være. At læse bogen gennem Annette Herzogs nærværende og realistiske sprogunivers og Katrine Clantes collageklip og sårbare streg, er som at være 12 år og pige fanget midt i springet mod teenageårenes tåger.

I efterfølgeren "Hjertestorm/Stormhjerte" er universet udvidet med drengen Storm. Hans del af fortællingen er genialt tegnet af Rasmus Bregnhøi. Således får vi indblik i Violas og Storms spirende og usikre forelskelse, fra hver deres enestående perspektiv, hvilket understreges af de to tegneres forskellige stil.

Annonce

Dagbogen fejres den 6. marts

Mit budskab er, at dagbogen holder som fortælleform og Anne Frank lever! Senest fortolket i illustratoren David Polonskys nænsomme streg i dennes og manuskriptforfatter Ari Folemans nyfortolkning "Anne Franks dagbog - Graphic Diary", udgivet i 2019.

Hvis du selv er, eller er i besiddelse af en præ- eller fuldfartfremadfarende teenager, med hjertet og hjernen boblende af collagetankespind, så meld dig, eller dem, til fredagsarrangementet Tankespind på Svendborg Bibliotek d. 6. marts kl. 17-21.30. Her fejrer vi dagbogsgenren og giver rum til skriblerier, doodling og pizzaspisning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Annonce