Annonce
Ugeavisen Svendborg

Danskerne bliver ved at sætte penge i banken

Danskerne har 1.023 mia. kr. stående på almindelige indlånskonti i bankerne og det er et tal der har været stigende i de senere år. Det svare faktisk til, at hver dansker over 18 år har 218.000 kr. stående i gennemsnit på indlånskonti. Arkivfoto: Michael Bager

Danskerne har rigtigt mange penge stående på en almindelig konto i banken. Hvor meget og hvad alternativerne er, det kommer jeg tilbage til.

Selvom vi fortsat skal passe godt på hinanden i forhold til Covid-19 så har vi da heldigvis lært en masse om, hvordan vi kan omgås hinanden og mødes, hvis vi ellers er vaccineret, har taget en test, spritter godt af med mere. Det skal vi selvfølgelig fortsætte med, så vi undgår at nedlukninger rammer vores lokalsamfund og vore lokale butikker.

Med god påpasselighed og overholdelse af alle regler og retningslinjer, har vi netop afholdt nogle kundearrangementer i banken. Jeg er oprigtig glad for at se kunder og gæster til disse arrangementer, hvor vi på den gode måde udfordrer vores kunder på, hvad man kan gøre som alternativ til at blive ved med at samle penge sammen på en almindelig indlånskonto i en bank.

Annonce

Så tilbage til tallene. Ifølge tal fra nationalbanken, så har danskerne 1.023 mia. kr. stående på almindelige indlånskonti i bankerne og det er et tal der har været stigende i de senere år. Det svare faktisk til, at hver dansker over 18 år har 218.000 kr. stående i gennemsnit på indlånskonti, og som par udgør saldoen tilsammen hele 436.000 kr. Der vil nok være en del af de yngre læsere over lige over 18 år, der tænker, at det passer ikke helt på mig, og det er helt sikkert rigtigt, fordi det er de færreste i den livsfase, der har så mange penge stående. Da det er gennemsnitstal, så betyder det jo omvendt, at der er andre, der har mange flere penge stående.

Anders Kremmer Johansen. Pr-foto: Jan Larsen

Igennem de senere år, inden der kom negative renter, og hvor inflationen var meget lav, er der nok ikke så mange der har tænkt over udfordringerne i det. De nyeste tal for inflationen viser dog at inflationen nu er steget til 3,0%. Det betyder, at har man 100 kr. som man spare op, og beholder dem i et år, så vil købekraften alene pga. inflationen være faldet til 97 kr. Og derfra kan ydermere fratrækkes betaling af den negative rente.

Det betyder derfor, at det er blevet endnu mere vigtigt at få en snak om, hvad man vil og kan med ens penge. Hvis man intet gør og blot lader dem stå på en bankkonto, så skal man i hvert fald være opmærksom på, at de lige nu mister købekraft lidt hurtigere end det har været tilfældet tidligere.

Hvad man skal gøre i stedet for?

Det nærliggende svar er måske: ”Bruge dem imens de er mest værd”. Typisk på forbrug, såsom ferier, den nye el-bil, pengegaver til børn og børnebørn med mere. Det er der også mange som gør, men samlet set bliver der altså sparet op som aldrig før.

Den næste mulighed er at afvikle gæld. Det er tydeligt at se, at mange har sat farten op på afviklingen af deres gæld, eller har omlagt deres gæld fra dyrere lån til de historisk billige realkreditlån. Men, at indfri eller nedbringe de meget billige realkreditlån giver reelt ikke din opsparing et ret stort afkast.

Man kan også investere i sin faste ejendom. Lige nu, er der mange der undervurdere det fornuftige i, at lave energiforbedringer på ejendommen. Først og fremmest er der den åbenlyse gevinst i forhold til den bæredygtige agenda. Jo mindre energi vi bruger jo bedre er det for miljøet. Energipriserne har været stigende hen over året og hvis de holder sig på nuværende niveau, så har det ret stor betydning for mange husstande. Derfor kan det være en god ide, at få kigget på de mulige besparelser der kan være på energiregningen.

Med stigende energipriser, så vil værdien af din bolig uden tvivl stige – eller holde sig bedre - ved at foretage energiforbedringer.

Endeligt er der den mulighed at investere i værdipapirer. Hvordan det skal gøres kommer helt an på, hvilke planer man har og hvornår man evt. skal bruge pengene. Ofte så har vi planer og drømme med noget af vores opsparing, men mange har på fornuftig vis lagt ekstra til side, der ikke er planer med og, hvor der er mange år til man skal bruge dem. Et svar kunne være, at man skal få hjælp til at lave en plan, hvor man investere nogle af pengene ud fra den risiko man har lyst til at løbe.

Jeg oplever, at der er flere og flere der får øjnene op for, at der faktisk er gode muligheder for at invester og dermed bibeholde købekraften. Det er vigtigt, at man som investor bliver klar over hvilken risiko man ønsker at løbe, og hvilken tidshorisont man kan undvære pengene. Dernæst er der altid timingen – hvornår skal jeg vælge at starte min investering op? Det ærlige svar er vel, at ingen kan vide, hvornår timingen er bedst. Investering skal som hovedregel altid være langsigtet så evt. fald i værdien kan nå at bliver opvejet at kommende stigninger. Venter man på den rette timing, kan det ske den aldrig kommer – og i mellemtiden er dine penge blot blevet mindre værd.

Mit råd til jer, som til vores kunder og gæster på aftenmøderne er, at det bedste I kan gøre er at få afdækket jeres risiko i forhold til at investerer jeres mange penge som blot står på en bankkonto – måske endda til negativ rente.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Asiatiske kæledægger

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Julekoncerter med jubilerende kor

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Lady Gaga i ny film: Gucci-familiens storhed og fald

Ugeavisen Svendborg

Eamon O’Kane udforsker en verden ude af sync

Ugeavisen Svendborg

Spejdere efterlyser legekammerater

Ugeavisen Svendborg

Valg til Ældrerådet: Horstmann og Lolk løb med de fleste stemmer

Ugeavisen Svendborg

Støt en god sag: Julemærker i bycentret

Ugeavisen Svendborg

Når de yngste oplever dødsfald og sygdom hos mor og far: Sorggrupper til børn nærmer sig

Ugeavisen Svendborg

Nuaia gæster Giant Steps med jazz, pop og electronica

Ugeavisen Svendborg

Musikbibliotekets Lytteklub: Årets plader 2021

Ugeavisen Svendborg

Ingeborg vandt pris for respekt

Ugeavisen Svendborg

Særlig søndag i julens tegn

Ugeavisen Svendborg

Julefortælling på biblioteket: Legenden om juleroserne

Ugeavisen Svendborg

Anderledes kogebog støtter lokale kvinder

Ugeavisen Svendborg

Lys i mørket

Ugeavisen Svendborg

Show med Hjejle og Lindkvist: Vanvittige udklædninger, store følelser og gode grin

Ugeavisen Svendborg

Harske Hubbi og stærke tilbud i Stark

Ugeavisen Svendborg

Glade gymnaster: VM-medaljer er det største

Ugeavisen Svendborg

Jul i Christiansmøllen

Ugeavisen Svendborg

787.975 kroner til i 31 lokale projekter

Ugeavisen Svendborg

Skoleelever fra fire lande besøgte borgmesteren

Ugeavisen Svendborg

Gør en god gerning

Ugeavisen Svendborg

I 14 år ledte hun efter en forklaring: Nu har Simba endelig fundet sin Hansen

Annonce