Annonce
Ugeavisen Svendborg

De anbragte overtager museum for en dag

Lørdag den 10. oktober står De Anbragtes Vilkår bag en særudstilling på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg

Svendborg: Hvad kan vi lære af fortidens anbringelseshistorier til at skabe et bedre børneliv for fremtidige anbragte?

Lørdag den 10. oktober går Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg og De Anbragtes Vilkår sammen om en helt unik oplevelse, hvor der bygges bro mellem det at være anbragt i fortiden, nutiden og fremtiden. En række tidligere anbragte og frivillige fra De Anbragtes Vilkår formidler denne dag hver deres særlige historie om at være anbragt barn i Danmark i nyere tid, som sættes i perspektiv til historien i Forsorgsmuseets rammer.

- Det bliver et ærligt og stærkt indblik i de følelser og oplevelser børn, der vokser op i systemet, har, og hvorfor det er nødvendigt at systemet tænkes forfra. Anbringelsesområdet står overfor en stor reform, da statsministeren gjorde emnet til storpolitik i sin nytårstale, fortæller museumsleder Sarah Smed i en pressemeddelelse.

Annonce

Derfor er begivenheden højaktuel og social- og indenrigsministeren vil også deltage i den første rundvisning kl. 10.30.

- Camilla og Jan er to af de frivillige, der har valgt at stille sig frem og bruge deres historier aktivt for at gøre en forskel. De er fra to forskellige generationer, men deres historier hænger sammen, siger Sarah Smed.

Lær af fortidens fejl

Jan, der har været anbragt hele sit liv fortæller i pressemeddelelsen:

- Jeg blev anbragt, da jeg var syv dage gammel. Jeg har siden boet på 10 forskellige døgnintuitioner med indlæggelse på børnepsykiatrisk som følge. Blev som ni-årig anbragt i familiepleje og nåede at bo i tre plejefamilier, indtil jeg som 18-årig blev sat af på en parkeringsplads ved et kollegie med en kuffert i hånden. Det er i dag tilfældigheder, om vi tidligere anbragte kom igennem vores barndom som ”fungerende” voksne, og det er jo ikke godt nok.

- Det bliver et ærligt og stærkt indblik i de følelser og oplevelser børn, der vokser op i systemet, har, og hvorfor det er nødvendigt at systemet tænkes forfra, fortæller museumsleder Sarah Smed. Arkivfoto

Camilla, der egentlig bliver anbragt 20 år efter Jan, og først boede på døgntilbud i to år inden hun flyttede i en plejefamilie fortsætter:

- Jeg håber på at kunne oplyse om, hvordan livet som anbragt kan være, og at der er for mange fejl i systemet, der gør at anbragte børn ikke får den barndom og dermed ikke den fremtid, de fortjener. Jeg håber vi med udstillingen kan være med til, at systemet får øjnene op og lærer af fortidens fejl, i stedet for at gentage dem. Først når vi bliver klogere kan anbragte børn få deres liv tilbage.

Udstillingen kan kun ses denne lørdag i tidsrummet 10.30-12 og igen 13-14.30.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Viser på vandet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Tid til take-away teater

Ugeavisen Svendborg

Åben have på bakketoppen

Ugeavisen Svendborg

Råt og poetisk

Annonce