Annonce
Ugeavisen Svendborg

De skriver håbet frem

Tine Rudbech Lund, afdelingsleder i socialafdelingen i Svendborg kommune, foran Impuls, hvor der nu tilbydes skriveværksteder for psykisk sårbare personer. Privatfoto
Den 6. januar åbner Sind Fyn og Impuls dørene til et nytskrivefællesskab. Gennem skriverierne skal deltagerne genfinde deres styrker, håb og tro på fremtiden
Annonce

Svendborg: Skrivning fremmer vores mentale sundhed. Især når vi skriver i fællesskab. Det viser flere undersøgelser, og det har fået ind Fyn og Impuls til at oprette et skrivefællesskab for mennesker, der lever med psykiske vanskeligheder.

- At være optaget af noget, der aktivt rækker opmærksomheden udad, er sundt for vores mentale helbred. Især når vi gør det sammen med andre. I et skrivefællesskab er vi sammen om at skabe historier. Vi er optaget af, hvordan den gode historie skrues sammen, og hvordan vi skriver så præcist, at vi skaber indre billeder hos læseren, fortæller Tine Rudbech Lund, afdelingsleder i socialafdelingen i Svendborg kommune, i en pressemeddelelse.

Samtidigt får deltagerne en ny selvfortælling. Mange samtaler starter med, at man bliver spurgt om, hvad man laver.

- Hidtil har deltagerne måske kun kunnet fortælle, at de er patienter i psykiatrien, men nu kan de fortælle, at de skriver historier sammen med andre. Det giver et helt andet udgangspunkt for en mere ligeværdig samtale, mener Tine Rudbech Lund.

Annonce

Gode minder giver håb

Når fællesskabet sætter pennen på blokken den 6. januar, dykker deltagerne i første omgang ned i deres personlige historier. Efter en periode med psykisk sygdom kan det nemlig være vanskeligt at genfinde håbet og troen på fremtiden. Her kan gode minder fra fortiden hjælpe.

- Vi skriver ud fra skriveøvelser, der hjælper os med at fokusere på det positive. Det kan f.eks. være ”Skriv i 10 minutter om et godt minde”. Vi skriver løs uden at tænke på stavning og kommaer, for det handler om at få noget på papiret.


At være optaget af noget, der aktivt rækker opmærksomheden udad, er sundt for vores mentale helbred. Især når vi gør det sammen med andre.

Tine Rudbech Lund


- Bagefter læser vi historierne højt for hinanden, og så kigger vi sammen på historierne. Hvorfor var det et godt minde, hvad siger historien om fortællerens daværende styrker og tro på fremtiden? Og peger historierne på noget, der kan genoptages i nutiden og måske endda genskabe håb og drømme for fremtiden.

- Langt de fleste kan få et meningsfuldt liv på trods af psykiske vanskeligheder. Især når der er håb og drømme for fremtiden. Derfor er håbet så vigtigt, og skriverierne hjælper os med at genskabe det, opfrodrer Tine R. Lund.

Annonce

Fantasifulde ambitioner

Kurset forløber over 10 onsdage og er det første samarbejde mellem Sind Fyn og socialpsykiatrien i Svendborg.

- Vi forventer at oprette flere tilbud for svendborgensere, der lever med psykiske vanskeligheder og deres pårørende, fortæller Bjarne Christensen, formand for Sind Fyn.

- Personlig synes jeg, at netop skrivefællesskabet er et godt eksempel, fordi deltagerne er aktivt sammen om noget, som de kan blive ved med at udvikle. De lokale initiativtagere har fortalt mig, at deltagerne efter de personlige fortællinger vil skrive fiktive historier – og så er det jo kun fantasien, der sætter grænser, siger Bjarne Christensen.

Kom med i skrivefællesskabet

Er du interesseret i at være med, så kontakt Impuls på  tlf.6223 6623 eller på mail: kontorogkultur@impuls-svendborg.dk.

Du kan læse mere på www.impuls-svendborg.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce