Annonce
Ugeavisen Svendborg

Den knap så søde kløe

Skedesvamp kan behandles med stikpiller eller creme i skeden. Begge dele fås som håndkøbsmedicin på apoteket. Foto: Colourbox
Det er helt almindeligt at få svamp i skeden, selvom det kan være meget irriterende. På Svendborg Løve Apotek kan du få gode råd til, hvordan du slipper af med svampen.
Annonce

Svendborg: De fleste kvinder stifter bekendtskab med skedesvamp på et tidspunkt i deres liv. Faktisk gælder det tre ud af fire, og omkring hver anden kvinde får det mere end to gange.

Men selv om svampeinfektionen er så udbredt, er det ikke noget, vi særlig gerne taler om – heller ikke, når vi kommer på apoteket. Det vil Løve Apoteket i Svendborg Bycenter være med til at lave om på. Apotekspersonalet betragter ikke skedesvamp som noget mærkeligt eller ulækkert og er opmærksom på at rådgive på en diskret og professionel måde.

Annonce

En harmløs, men irriterende infektion

Skedesvamp er en infektion, der ofte skyldes svampen Candida Albicans.

- Mange kvinder bærer naturligt rundt på svampen, og den skaber først problemer, hvis den naturlige bakterieflora i skeden kommer ud af balance, forklarer farmaceut Marianne Lynge fra Løve Apoteket.

Gode råd mod skedesvamp

Sørg for almindelig daglig hygiejne og brug helst kun vand.

Vil du gerne vaske dig med sæbe, så vælg en mild, uparfumeret sæbe med en lav PH-værdi – fx en intimsæbe.

Brug gerne bomuldstrusser frem for syntetisk undertøj og sørg for, de ikke sidder for stramt.

Undgå at bruge trusseindlæg hver dag. Når du bruger trusseindlæg, så sørg for at skifte det ofte.

Det der oftest forårsager ubalance i skeden er antibiotikakur, diabetes, graviditet samt hormonforandringer.

- Man opdager ofte en svampeinfektion i skeden, fordi det begynder at klø og svie i skeden og ved skedeåbningen. Infektionen kan også give smerter ved samleje eller toiletbesøg. Skedesvamp medfører ofte et tykt, hvidt og grynet udflåd, der ligner hytteost. Det lugter ikke, oplyser Marianne Lynge.

Annonce

Behandles med håndkøbsmedicin

Skedesvamp kan behandles med stikpiller eller creme i skeden. Begge dele fås som håndkøbsmedicin på apoteket. Her kan man samtidig få gode råd om de forskellige behandlingsmuligheder og viden om, hvordan svampemidlerne skal bruges, så de virker som de skal.

- Hvis behandlingen ikke virker, må man gå til læge. Det gælder også ved mistanke om, at det er noget andet end skedesvamp, man lider af. Eksempelvis kan bakterieinfektion eller herpes give symptomer, der minder om skedesvamp, påpeger Marianne Lynge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Pengegave til maritimt museum

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Vintagemode fra aflyst modeshow

Ugeavisen Svendborg

Trio i Thurø Kirke

Annonce