Annonce
Ugeavisen Svendborg

- Der skal altid være tid til en kop kaffe

I denne travle juletid opfordrer ugens klummeskribent, at vi tager os tid til en kop kaffe og en snak med kolleger, venner og familie. Arkivfoto
Annonce

I dag, hvor jeg skriver denne klumme, er det søndag den 1. december og 1. søndag i advent. Men jeg sidder ikke, som jeg plejer, når jeg skriver klummer, i mit køkken derhjemme med en dejlig varm kop kaffe og udsigt til min have. Men jeg har dog kaffen. Køkkenbordet og udsigten er blot udskiftet med et skrivebord i baglokalet i min forretning, og udsigten er ud til min julepyntede forretning.

Men burde jeg så ikke være ude i forretningen og ekspedere en masse kunder, når jeg er nu her, og Svendborgs (de fleste) forretninger holder åbent. Jo, men selv om jeg er helt alene på jobbet de første par timer, er der alligevel tid til at sidde ved computeren og filosofere lidt. Mine tanker gå i retning af den hyggelige juletid, hvor vi med venner og familier rykker sammen, pynter op i stuerne, tænder stearinlys, måske ild i pejsen, lange fælles gåture, julefrokoster og et eller flere af de årlige besøg i kirken.

Men hvorfor sidder jeg så her? Det er fordi, det er blevet normalt, at forretningerne holder åbent alle weekender i december, både lørdage og søndage. Der er ikke mange mennesker på gaden, og der er ikke travlt i dag i midtbyen.

Jeg tror således slet ikke, at der er behov for, at vi holder åbent fire søndage før jul. Vi har gjort det i flere år og det bliver ikke benyttet af ret mange kunder. Måske er det, fordi kunderne ikke har opdaget det, eller fordi de ret faktisk prioriterer den hyggelige tid med den tætte familie eller gode venner højere på en søndag.

I Guldsmed Lauridsen holder vi selvfølgelig åbent som Shopping Svendborg ønsker og markedsfører i julemåneden, men jeg tror, vi ville stå stærkere, hvis det var de to sidste søndage før jul, der var åbent, og at hele byen så stod sammen om det. Det ville give mere ro, mere mening og mere stemning at koncentrere åbningstiderne på færre dage og så eventuelt blot holde længere åbent de dage.

Søndagsåbent er ikke noget, vi kun ser i julemåneden. Enkelte forretninger, især i de større byer og centre, har åbent fast en søndag hver måned og nogle syv dage om ugen hele året. Jeg synes, det er en uskik, at vi ikke længere har en fælles hviledag. Her tænker jeg ikke jobmæssigt. Der er mange andre faggrupper, der arbejder om søndagen. Jeg handler da også selv om søndagen på andre tidspunkter af året i boligbutikkerne, trælasthandler og supermarkeder, der netop har søndagsåbent en eller flere gange om måneden. Og det er da bekvemt, at der er åbent, når jeg har tid til at handle.

Min nevø fortalte for nylig, at da han var i gang med en ombygning af hans brors lejlighed i København, og han en sen aften manglede noget byggemateriale, tog han i en trælast om natten, for de havde døgnåbent. Det er genialt. MEN NEJ!! Vi skal nok nå det hele alligevel.

Vi har simpelthen for meget fart på. Vi er online og "på" konstant. Vi kan handle på nettet døgnet rundt, men det går også i retning af, at vi kan handle i de fysiske forretninger døgnet rundt syv dage om ugen. De frie markedsbekræfter bestemmer. Men bliver vi lykkeligere? Jeg tror det ikke. Og jeg accepterer, at nogen vil kalde mig gammel, når jeg skriver det. Men hvis det at blive ældre betyder, at man opdager flere at livets værdier, gør det mig ikke noget. Jeg har ikke noget imod at arbejde meget, og jeg gør det - og jeg elsker også min forretning og nyder de mange kunder vi har i forretningen.

Det er livet generelt, jeg tænker på. Digitaliseringen, globaliseringen og tilgængeligheden døgnet rundt bekymre mig. Vi skal have tid til at stoppe op. Tænke tanker og mærke efter. Vi må aldrig få så travlt, at vi ikke har tid til en kop kaffe. For kaffe betyder sjældent bare kaffe. Kaffe betyder omsorg og pause. Dybe snakke og venskab. Kaffe er flydende nærvær. Kaffe er tid med hinanden. Om du så drikker den, betyder i virkeligheden ikke så meget. Hvis der er én, som spørger: Giver du en kop kaffe, betyder det måske; jeg savner dig. Og er der én som siger til dig, jeg har altid kaffe på kanden, betyder det; at du altid er velkommen. Bliver du budt på kaffe, betyder det; jeg har tid til dig.

Jeg ved, at mange taler om, at tiden løber hurtigt. Vi har så meget, vi skal nå. Vi er så stressede, men hvorfor gør vi så ikke noget ved det? Lad os nu se os selv og hinanden i øjnene. Sluk computeren, telefonen og fjernsynet en gang imellem. Tal sammen, sådan rigtigt ansigt til ansigt. Gå ud i naturen og træk den friske luft (som trods alt stadigvæk findes). Lad os bekymre os mindre. Det giver også god mening at glæde andre. Og selv om jeg lever af at sælge smykker, der ofte gives i gaver til stor glæde for modtageren, så husk, at det ikke kun er materieller gaver, der bringer smilet frem. Du vil opleve glæden ved at gøre en forskel for et andet menneske.

Og i denne juletid forsøger mange denne gammel skik at gøre noget for andre, men lad os huske det hele året. Der er gamle værdier, der er ved at gå tabt med al den teknologi, vi omgiver os med. En tekst eller et humørikon er bare ikke det samme for dem, der har brug for rigtig nærværende omsorg. Mærk livet, lev livet, gør en forskel men husk kaffen smager ikke lige så godt over et webcam. Tag dig tiden, før den tager dig.

Disse ord var så de sidste i mine klummer for i år, og jeg vil gerne ønske alle en rigtig glædelig og hyggelig jul og minde om, at de ansatte i forretningerne arbejder meget i denne tid - og er kun mennesker. Så giv dem en chance, giv dem et smil og lad det smitte - og lad det vandre.

Til byline foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Gudstjenester

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Gudstjenester

Annonce