Annonce
Ugeavisen Svendborg

Diabetes og Covid-19

Diabetikere med et velreguleret langtidsblodsukker under den anbefalede værdi er ikke længere i højrisikogruppen for Covid-19. Arkivfoto
En ny undersøgelse viser, at 56 procent af diabetikerne frygter, at deres lidelse vil medvirke til, at de bliver alvorligt syge, men frygten er ikke altid velbegrundet
Annonce

Svendborg: 2800 mennesker i Svendborg Kommune har diabetes – men hvem er egentlig i særlig risiko for Covid-19?

Mange mennesker med diabetes er bekymrede for at blive smittet med Covid-19 og for at blive alvorligt syge, hvis det sker. Det viser ny dansk forskning, som Diabetesforeningen har bidraget til. Usikkerheder om risikogruppen har styrket bekymringen – nu er den præciseret af Sundhedsstyrelsen, fortælles det i en pressemeddelelse.

En ny undersøgelse viser, at 56 procent af diabetikerne frygter, at deres lidelse vil medvirke til, at de bliver alvorligt syge, hvis de får Covid-19. Og samtidig er 28 procent bange for, at de ikke kan styre deres diabetes, hvis de bliver syge med Covid-19.

Den store bekymring blandt diabetespatienterne er ikke blevet mindre af, at der gennem corona-krisen har været store usikkerheder om, hvem der er i risikogruppen for at blive alvorligt syge.

I begyndelsen opererede Sundhedsstyrelsen ifølge pressemeddelelsen med et forsigtighedsprincip, hvor alle med diabetes blev regnet i risikogruppen på baggrund af, hvem man normalt vurderer til at være i risikogruppen for influenza. Nu har man imidlertid data til at indsnævre risikogrupperne yderligere.

Annonce

Diabetikere i god blodsukkerkontrol er ikke i højrisikogruppen

Sundhedsstyrelsen opererer nu kun med en gruppe af personer i øget risiko i forhold til den brede befolkning. Her er diabetikere, der har et velreguleret langtidsblodsukker under den anbefalede værdi, ikke i højrisikogruppen.

Diabetes i tal

Mindst 267.350 danskere lider af diabetes. Type 2-diabetes er mest udbredt og udgør mellem 80 og 90 procent af det samlede antal tilfælde

I 2030 forventes tallet at runde 430.000.

Det anslås, at diabetes koster samfundet 87 mio. kr. om dagen.i

I Svendborg Kommune lider 2500 borgere af type 2-diabetes og 300 af type 1-diabetes.

Antallet af mennesker med type 2-diabetes forventes på Sydfyn at stige til 4.453 i 2030.

Det anslås desuden, at 793 i Svendborg Kommune har type 2-diabetes uden at vide det.

Fakta om god diabeteskontrol og Covid-19:

Husk at gå regelmæssigt til kontrol hos din læge

Tilstræbe et fornuftigt langtidsblodsukker

Lavt blodsukker er en konsekvens af diabetesbehandlingen og ikke af sygdommen. Tal med lægen, hvis du oplever lavt blodsukker. Det kan være, at diabetesmedicinen skal justeres eller skiftes.

Overhold Sundhedsstyrelsens retningslinjer for samvær og hygiejne.

Tal med din læge, hvis du har konkrete bekymringer i forhold til COVID-19 og diabetes.

Det er dog diabetikere med et dårligt reguleret blodsukker (HbA1c > 70 mmol/mol) – uanset diabetes-type. De skal især være varsomme, hvis de samtidig lider af svær overvægt med en BMI over 30, hjertekarsygdom eller svær nyresygdom.

Annonce

Hold øje med anbefalinger

Da vi ikke ved, hvor længe Covid-19 vil være i vores samfund, og vi kender ikke det fulde billede af, hvordan virussen påvirker mennesker med diabetes, bør man derfor stadig tage sine forholdsregler, mener overlæge Ulrik Pedersen-Bjergaard, Nordsjællands Hospital.

- Vi skal nok regne med, at definitionen af risikogrupper, og hvem der er i øget risiko, løbende vil blive opdateret i takt med, at der kommer flere data. Min bedste anbefaling er at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer for samvær og hygiejne, tilstræbe et fornuftigt langtidsblodsukker og at tale med sin læge, hvis man har konkrete bekymringer i forhold til corona og diabetes, siger Ulrik Pedersen-Bjergaard.

I Diabetesforeningen lokalafdeling i Svendborg kender de til problemet med corona-bekymringer. Lokalformand Karen Bech siger i pressemeddelelsen:

- Mange af vores medlemmer er bekymrede. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at de selvisolerer sig. Særligt dem, der også har andre sygdomme ved siden af deres diabetes. For mit eget vedkommende var der adskillige uger, da krisen var værst, hvor jeg ikke så nogen. Ikke engang mine børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sommermusik på Skarø

Ugeavisen Svendborg

Morgenyoga på Bølgen

Annonce