Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ditte fandt violinen frem og vendte tilbage til sine musikalske venner

Svendborg Kammerorkester kan fejre 100 års jubilæum, og blandt medlemmerne er Ditte Kjærgaard, som under coronanedlukningen hentede sin violin ned fra loftet og efter 25 års fravær nu er vendt tilbage til orkestret.

Svendborg: I 25 år stod violinkassen med et lille lag af støv uåbnet hen på loftet.

Under den første coronanedlukning, hvor de fleste af os alligevel sad hjemme og kukkelurede i en usikker tid, kunne Ditte Kjærgaard, 49 år og bosat i Skårupøre, pludselig mærke et udefinerligt behov for at få sin violin i hænderne igen - gøre noget godt for sig selv.

Efter 25 års pause er violinisten Ditte Kjærgaard igen en del af Svendborg Kammerorkester, som i år fylder 100 år. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Jeg sendte min mand op på loftet, og da jeg fik pustet støvet af, fik violinen stemt og spillet nogle noder, var jeg igen hensat til de dejlige perioder i min ungdom, hvor jeg virkelig spillede meget violin, fortæller Ditte Kjærgaard, som i samme moment kom til at tænke på sine musikalske legekammerater i Svendborg Kammerorkester, som i år fylder 100 år.

Annonce
Tvillingerne Jørgen (tv) og Knud Munch Jensen har siden 1974 været en del af Svendborg Kammerorkester. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Som teenager øvede jeg meget alene, men det blev ensformigt, og jeg savnede et fællesskab, hvor jeg sammen med andre kunne være med til at skabe musik. Jeg blev derfor en del af Svendborg Kammerorkester, hvis mere erfarne medlemmer tog godt imod mig, husker hun.

Ditte Kjærgaard havde tre gode år i kammerorkestret, men kæreste, uddannelse, to børn, job og en tilværelse senere som selvstændig gjorde, at tiden ikke var til musik, så violinen blev i første omgang lagt på hylden - herefter op på loftet.

Koncert til foråret

På grund af covid-19 har det ikke været muligt for Svendborg Kammerorkester at have en jubilæumskoncert klar her i efteråret. I stedet håber man på en koncert omkring den 25. februar, da Svendborg Kammerorkesters første koncert netop var den 25. februar 1922.

Normalt har Svendborg Kammerorkester tre offentlige koncerter i løbet af sæsonen, som traditionen tro sluttes af i Bjerreby Kirke med en forårskoncert.

Et kammerorkester består normalt af strygere og repertoriet består primært af klassiske værker samt værker skrevet til kammerorkestre i 1900-tallet. Svendborg Kammerorkester har også mere moderne stykker på repertoiret.

Interesserede kan hente flere oplysninger på tlf. 28776336 eller på kammerorkestrets hjemmeside.

- Jeg har stort set ikke spillet en tone i 25 år, men da jeg fik hentet violinen frem, kunne jeg mærke et behov for at komme i gang igen, fordi violinen bare er en stor del af mig. Allerede dagen efter kontaktede jeg Svendborg Kammerorkester for at høre, om de havde en ledig plads.

Yngre medlemmer efterlyses

Hver mandag tager Ditte Kjærgaard nu turen fra hjemmet og ud til Den Frie Lærerskole i Ollerup, hvor de 16 amatørstrygere under ledelse af dirigent Benjamin Christensen øver klokken 19.

- I starten var jeg lidt rusten, fik ondt i skulderen og opdagede, at jeg havde brug for briller, for jeg kunne ikke længere læse noderne, griner Ditte Kjærgaard.

Svendborg Kammerorkester øver hver mandag aften på Den Frie Lærerskole i Ollerup. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Men det er fedt at have gang i min violin, for jeg nyder sådan at høre den musik, vi strygere kan frembringe, og så er det herligt at være i et fællesskab med andre med samme musikalske interesse, siger hun.

Ditte Kjærgaard håber, at der på Sydfyn er yngre strygere, som kunne have lyst til at være en del af Svendborg Kammerorkester.

- Vi kunne sagtens bruge en håndfuld musikere mere, og det er bare om at komme ud af busken. Jeg er sikker på, at der sidder flere yngre og dygtige violinspillere, der ikke har nogle at spille med. De skal være så velkommen, for det er altså bare meget hyggeligere og sjovere at spille med andre.

Annonce

Tvillingerne

To af medlemmerne, som Ditte Kjærgaard spillede sammen med for 25 år siden, er tvillingerne Jørgen og Knud Munch Jensen (66 år), henholdsvis formand og kasserer i Svendborg Kammerorkester - og de er stadig aktive på violin og bratsch.

Navnet Munch Jensen har i øvrigt været en del af kammerorkestret i halvdelen af dets 100 år, for Kaj Munch Jensen, tvillingernes far, var en fast bestanddel fra midt i 1950'erne til sin død i 1997.

- Vores farfar var også musiker, så vi har lyttet til musik det meste af vores barndom, og vi begyndte selv at spille violin som 15-årige, fortæller Knud Munch Jensen.

Sammen med sin bror entrerede han Svendborg Kammerorkester i 1974 - og har været med alle årene, mens broderen havde et musikalsk udfald på fire, da han var bosat på Sjælland.

- Da jeg flyttede tilbage til Sydfyn, meldte jeg mig straks ind igen, siger Jørgen Munch Jensen.

Annonce

Fælles kærlighed til musikken

Selvom begge er erfarne musikere, så finder de det stadig trygt at være del af et orkester.

- Det giver mere ro på at spille med andre, for så har man nogle at støtte sig op af, hvis der lige er et stykke, man har lidt svært ved, men det er også motiverende, for man vil jo gerne yde sit bedste, siger Knud Munch Jensen.

Benjamin Christensen er dirigenten i Svendborg Kammerorkester. Foto: Michael Thorbjørnsen

Det er ikke kun i musikken, at de 16 strygere prøver at finde melodien, for det gælder også om at bevare den gode tone, når instrumenterne er lagt.

- Vi sætter pris på den gode omgangstone og den respekt, der er medlemmerne imellem. Vi har gennem årene pænt sagt farvel til medlemmer, som var nogle brokkehoveder, så nu har vi efterhånden fået opbygget en homogen gruppe af meget sympatiske medlemmer, siger Jørgen Munch Jensen.

De musikalske tvillinger tror, at Svendborg Kammerorkester vil spille mange år endnu.

- For både 30, 20 og 10 år siden talte vi på orkestrets overlevelse, men det har vist sig, at der heldigvis kontinuerligt er kommet nye medlemmer til, som er klar til at spille med, og det er jo herligt, for vi elsker begge at komme her og dele vores kærlighed til musikken med andre, siger de.

Historien

Svendborg Kammerorkester blev oprettet den 30. oktober 1921 under navnet ”Skårup Private Symfoniorkester”.

I orkesterets spæde start bestod det af 10-12 strygere, men det voksede ret hurtigt under ledelse af daværende købmand Hans Emil Pedersen, Svendborg, til et ”rigtigt” symfoniorkester med både strygere og blæsere – i alt omkring 40 mand.

Den første offentlige koncert fandt sted på Skårup Seminarium den 25. februar 1922.

Efter Hans Emil Petersens død har organist Arne Bertelsen, Odense, Karl Bak, Skårup og seminarielektor Arne Ebbesen, Skårup, haft dirigentstokken. Efterhånden kom der flere og flere musikere med, som var bosiddende i Svendborg. En af de unge musikere, hvis far var lokomotivfører ved den lokale jernbane, fik arrangeret, at lokalbanen stillede et særtog til rådighed en aften hver uge, så alle musikere fra Svendborg kunne blive transporteret til Skårup. Toget blev placeret på et sidespor på Skårup Station, og returnerede til Svendborg efter endt prøve.

I 1943 flyttede man prøverne til Svendborg og skiftede navn til ”Svendborg Private Symfoniorkester”.

I midten af 1960’erne blev der efterhånden mangel på blæsere, som betød, at man ikke længere kunne besætte et fuldt symfoniorkester. ”Odense Private Kammermusikforening” havde et lignende problem, men med omvendt fortegn. De manglede strygere, så man indledte derfor et samarbejde, hvor musikerne hver uge kørte til Odense til prøver og koncerter.

I 1973 indså man, at der ikke var musikergrundlag til et symfoniorkester. Orkesterets navn blev ændret til ”Svendborg Private Symfoniorkesters Kammerorkester” - et par år efter reduceret til blot ”Svendborg Kammerorkester”. Det bestod nu udelukkende af strygere og flyttede tilbage til Skårup Seminarium, hvor det de følgende 38 år - indtil seminariets lukning i 2011 år - havde ugentlige prøver samt forårs- og efterårskoncerter i seminariets flotte festsal, som i øvrigt er en meget fin koncertsal.

Siden 2011 har Den Frie Lærerskole i Ollerup stillet deres musikhus og foredragssal til rådighed for orkesteret.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Mødrehjælpen giver gode juleminder til børn i Svendborg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Naturklummen: Snespurve på besøg fra det vilde Arktis

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

De nominerede til Prisfesten er nu fundet

Ugeavisen Svendborg

Tidligere SfB-formand hædres for stor indsats for klubben og Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Svendborg går endnu engang sammen for dyrene

Ugeavisen Svendborg

Sally fra Svendborg er klar med musik

Ugeavisen Svendborg

Fri leg med nordiske kontraster

Ugeavisen Svendborg

Skrivekrampe i en god sags tjeneste: Lene har skrevet 800 julekort

Ugeavisen Svendborg

Ønsketræ i bycentret: Opfyld udsattes juleønsker

Ugeavisen Svendborg

Matas udvikler nyt kosttilskud til mænd og kvinder over 40 år

Ugeavisen Svendborg

50.000 kroner til keramikværksted

Ugeavisen Svendborg

Vind billetter: Filmkomponister spiller live i Scala

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Asiatiske kæledægger

Ugeavisen Svendborg

Anton fra Skårup bevæger børn fra hele verden

Ugeavisen Svendborg

Julekoncerter med jubilerende kor

Ugeavisen Svendborg

Lady Gaga i ny film: Gucci-familiens storhed og fald

Ugeavisen Svendborg

Eamon O’Kane udforsker en verden ude af sync

Ugeavisen Svendborg

Valg til Ældrerådet: Horstmann og Lolk løb med de fleste stemmer

Ugeavisen Svendborg

Spejdere efterlyser legekammerater

Ugeavisen Svendborg

Når de yngste oplever dødsfald og sygdom hos mor og far: Sorggrupper til børn nærmer sig

Ugeavisen Svendborg

Støt en god sag: Julemærker i bycentret

Ugeavisen Svendborg

Nuaia gæster Giant Steps med jazz, pop og electronica

Ugeavisen Svendborg

Ingeborg vandt pris for respekt

Annonce