Annonce
Ugeavisen Svendborg

Elever høster, vasker og bringer grøntsager til udsatte

Fire af eleverne på Sydfyns Fri Fagskole i gang med opgravningen af kartoflerne, som sidst på dagen spises af udsatte brugere i Kirkens Korshær. Foto: Katrine Becher Damgaard
Nyt krav fra Sundhedsstyrelsen gjorde det svært for Museumshaven i Svendborg fortsat at levere mad til udsatte borgere, men så trådte elever fra Sydfyns Fri Fagskole til med hjælp.
Annonce

Svendborg: I et par år har de 20 frivillige i "Museumshavens Venner", som driver den gamle have ved Forsorgsmuseet på Grubemøllervej i Svendborg, leveret jævnlige leverancer af friskopgravede grøntsager til varmestuen i Kirkens Korshær. Her har køkkenpersonalet brugt de lokale og sunde råvarer til middagsretter til de udsatte brugere, som får et dagligt og varmt måltid i organisationens lokaler på Dronningsholmsvej.

Nu er der imidlertid kommet et nyt krav fra Sundhedsstyrelsen. Det fortæller, at der ikke længere må leveres grøntsager med jord på direkte ind i køkkenet hos Kirkens Korshær, og det gav de frivillige i Museumshaven problemer.

- Vi har blot gravet grøntsagerne op, pakket dem uvasket ned i spande og poser - og leveret dem til Kirkens Korshær, men den går ikke længere - nu skal grøntsagerne også vaskes. Da vi er en lille, men travl forening, hvor medlemmerne bruger det meste af tiden på at så og passe vores afgrøder, var det nye krav ikke noget, vi lige selv kunne klare. Her tænker jeg specielt på det at grave kartofler op og vaske dem - det er et lidt hårdt arbejde for os ældre mennesker, der arbejder her frivilligt, fortæller Lisbeth Wiborg fra "Museumshavens Venner".

Det er bare en god løsning og en kæmpe hjælp, vi nu får fra eleverne, som er med til at binde en fin knude på et egentligt smukt forløb: Frivillige kræfter, der får sunde grøntsager til at gro, unge mennesker, der hjælper med opgravning og vask, og udsatte borgere, der til slut og ganske gratis kan få et nærende måltid.

Lisbeth Wiborg, frivillig i "Museumhavens Venner"

Annonce

Elever får jord under neglene

"Museumshavens Venner" kontaktede derfor Sydfyns Fri Fagskole i Skårup for at høre, om der kunne etableres et samarbejde til glæde for alle parter.

Sydfyns Fri Fagskole henvender sig til unge mellem 16 og 20 år, og et år på skolen fungerer som på en efterskole, da eleverne bor på skolen. Forskellen er dog, at en tredjedel af undervisningen er praktisk, så eleverne arbejder i erhvervsrettede linjeværksteder med praksisnære opgaver.

- Vi har en linje med "Gastromi og event", og for eleverne her var det en oplagt mulighed for at få jord under neglene, lære at håndtere grøntsager og samtidig gøre en god gerning for andre, så den opgave sagde vi ret hurtigt "ja" til, fortæller Helle Rasmussen, der er lærer på Sydfyns Fri Fagskole.

I sidste uge stillede Helle Rasmussen så med fem unge - og stærke - drenge, som på en times tid havde gravet grøntsager og kartofler op, vasket og pakket dem - og kørte de friske råvarer til Kirkens Korshær, hvor de samme eftermiddag blev tilberedt og om aftenen serveret for de udsatte.

- Det er bare en god løsning og en kæmpe hjælp, vi nu får fra eleverne, som er med til at binde en fin knude på et egentligt smukt forløb: Frivillige kræfter, der får sunde grøntsager til at gro, unge mennesker, der hjælper med opgravning og vask, og udsatte borgere, der til slut og ganske gratis kan spise et nærende måltid, siger Lisbeth Wiborg, der håber, at samarbejdet mellem skolen og Museumshaven til foråret kan udvides, så flere frivillige organisationer i Svendborg kan få glæde af havens mange grøntsager.

Annonce

Giver god mening

Eleverne fandt også opgaven i Museumshaven nyttig.

- Det er da fedt at komme lidt ud, i stedet for at sidde hjemme på skolen og få undervisning - og så giver vores arbejde jo god mening, hvilket gør det mere motiverende, siger 16-årige Christian Kirk Petersen, mens 19-årige Kristian Madsen supplerer:

- Jeg kan bedst lide den praktiske undervisning, så det her er en fin opgave for mig, som jeg også kan lære noget af. Desuden er det jo bare et godt initiativ, vi støtter, og sådan noget vil jeg gerne være med til, siger han.

Kort om museumshaven

Fattiggården på Grubbemøllevej i Svendborg er den bedst bevarede og eneste fredede i hele Skandinavien.
Fattiggården blev opført i 1872 som ”Svendborg Købstads Arbejds- og Forsørgelsesanstalt” og lukkede først i 1974 som forsorgshjemmet Viebæltegård.
I mere end 100 år spillede haven en stor rolle ved at forsyne Fattiggårdens køkken med grøntsager til bespisningen af lemmerne, ligesom den aktiverede havearbejde for de mange indlagte lemmer.
I dag arbejder ca. 20 frivillige i "Museumshavens Venner" med at genskabe både Fattiggårdens nyttehave og inspektørens prydhave. Et arbejde, som i særlig grad er med til at styrke den historiske formidling af livet på Fattiggården og samtidig gør en forskel for brugerne af bl.a. Kirkens Korshærs varmestue, som modtager afgrøder fra haven.

Mikkel Galatius og Christian Kirk Petersen med et græskar fra museumshaven, som de tog med til skolen for at sylte. Foto: Katrine Becher Damgaard
Christian Kirk Petersen plukkede også tomater til køkkenet i Kirkens Korshær. Foto: Katrine Becher Damgaard
Drengene gravede også gulerødder op af museumhavens frodige jord. Foto: Katrine Becher Damgaard
Mikkel Galatius vasker kartoflerne fri for jord. Foto: Katrine Becher Damkjær
De frivillige i museumshaven har ikke selv tid og kræfter til også at skulle vaske bl.a. kartofler, så det får de nu hjælp til. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Kunstner viser rundt

Ugeavisen Svendborg

VM-bord til Sydfyn

Annonce