Annonce
Ugeavisen Svendborg

Elever skriver sang med professionel musiker

Musikeren Martin Stender hjælper eleverne på Ida Holst Skole med, via et computerprogram, at komponere deres egen musik og sang. Foto: Michael Thorbjørnsen
Unge kan have svært ved at forholde sig til det store arbejde, der ligger bag en sang grundet den historisk lette adgang til musik. Koda har derfor udvalgt 13 professionelle musikere, der skal besøge skoler landet over for at skrive en sang med eleverne og vise, hvad sangskrivningsarbejdet indebærer. I dag fik Ida Holst Skole musikalsk besøg
Annonce

Svendborg: Unge har aldrig haft lettere ved at tilgå musik end i dag på grund af streamingtjenester. Samtidig har unge aldrig haft sværere ved at forholde sig til det store arbejde, der ligger bag en sang eller forstå den rimelige kompensation til musikkens ophavsmænd, der følger med.

Derfor har Koda taget initiativ til, at danske skole- og gymnasieelever selv får mulighed for at skrive en sang med en professionel musiker for bedre at forstå arbejdet og værdien af musikken.

- Når Kodas udsendte komponister og sangskrivere drager rundt til landets musiklokaler, er det både fremtidens musikbrugere og potentielle musikskabere, de møder. Dem vil vi gerne være med til at inspirere på et tidligt tidspunkt. Det er vigtigt, at musikkens unge brugere forstår, hvordan musik bliver til en levevej, og dermed også hvorfor at det er rimeligt at betale for musikken, fortæller Eva Hein, Kommunikationschef i Koda i en pressemeddelelse.

I dag fik 8. klasse på Ida Holst Skole besøg af sangskriveren Martin Stender, som satte de unge mennesker til at komponere deres egen sang. I løbet af dagen fik eleverne således mulighed for at opleve, hvordan akkorder, tekst og tanker kan koges sammen til en færdig sang.

- Når dagen er omme, har klassen deres egen sang, og det plejer at være en særlig oplevelse for eleverne, fortæller Martin Stender, der er komponist og multiinstrumentalist og uddannet ved Rytmisk Musikkonservatorium i 2010 med saxofon som hovedinstrument.

Han er stifter og hovedkomponist i Girls in Airports, som har udgivet tre album og vundet en DMA. De seneste ni år har Martin Stender undervist børn i saxofon og klaver på forskellige musikskoler og privat.

Kort om Koda

Koda er en musikrettighedsorganisation, som blev oprettet i 1926. Siden da har det været organisationen opgave at sikre betaling til medlemmerne, som udgøres af komponister, sangskrivere og musikforlag, når deres musik bliver brugt i det offentlige rum.

Koda har i flere år udbudt et tilbud til alle landets skoler om at få en gratis workshop med en professionel komponist eller musiker, hvor de i fællesskab med eleverne for eksempel komponerer et stykke musik eller skriver en rap. Fokus er på, at have det sjovt, men også at lære eleverne om arbejdet med sangskrivning og illustrere hvorfor det er rimeligt at betale for musikken.

Over 150 skoleklasser fra 7. klasse til 3. g får hvert år besøg af Koda Skolekontakt.

Koda sørger for, at musikkens skabere får betaling, når deres musik bliver brugt. Det gør Koda ved at lave aftaler om betaling for brug af musik, når den bliver spillet offentligt, for eksempel i radio, ved koncerter, på streamingtjenester og i restauranter. Koda er en non-profit medlemsforening, og Kodas indtægter går videre til dem, der har skabt musikken.

Hatur (tv) og William lytter sammen med musikeren Martin Stender til den sang, de selv har komponeret. Foto: Michael Thorbjørnsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Kunstner viser rundt

Ugeavisen Svendborg

VM-bord til Sydfyn

Annonce