Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ella får ærespris for farverig og velholdt kolonihave

Ella Larsen har vundet en ærespræmie for sin kolonihave i Byhaverne i Tved. Foto: Michael Thorbjørnsen
Ella og Gert Larsen vinder pris for deres kolonihave i byhaverne i Tved.
Annonce

Svendborg: Hun arbejder, sysler og nusser i sin kolonihave stort set hver dag, fordi det for hende er en slags terapi for krop og sjæl - og ikke for at vinde præmier, slet ikke.

Derfor kom det som en stor overraskelse for Ella Larsen, 72 år, at hun er blevet tildelt en ærespræmie fra Kolonihaveforbundet. Der uddeles årligt kun én ærespræmie pr. 800 haver, og den gives efter følgende fire karakterer: Havens helhedsindtryk, havens orden, havens anlæg og væksternes sundhed.

- Jeg blev lidt paf, for den anerkendelse havde jeg overhovedet ikke forventet, ej heller arbejdet for, siger Ella Larsen.

- Men jeg sætter da pris, på at min have er pæn og ordentlig, og da jeg har tiden til havearbejde, nyder det og kommer her stort set hver dag i sommerhalvåret, skal det da også gerne kunne ses, at haven er velholdt, så jeg er da glad for anerkendelsen.

Ella Larsens kolonihave, som ligger i kolonihaveforeningen Byhaverne ved Karen Skramsvej i Tved, blev indstillet af haveekspert, havebrugskonsulent og havearkitekt, Jann Poulsen, Svendborg, som på vegne af Kolonihaveforbundets kreds på Fyn tager rundt og bedømmer kolonihaver.

Annonce

Kan ikke undvære en have

Ella Larsen, som tidligere har arbejdet 25 år i et pengeinstitut og 25 år i køkkenet på Ollerup Musikefterskole, og hendes mand, Gert Larsen, købte kolonihaven for tre år siden, da de solgte deres landejendom i Øster Skerninge.

Ella Larsen har i sin have lidt over 50 forskellige blomstersorter, som springer ud på forskellige tidspunkter i løbet af sommeren. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Jeg har altid nydt at have en have, og da vi ikke lige vidste, hvor vi skulle flytte hen, og fordi jeg ikke kunne undvære en have, investerede vi i denne kolonihave, siger Ella Larsen, hvis mand ofte hjælper til, blandt anden med klipning af hækken, men haven er hendes ansvarsområde.

Hun og Gert bor i dag i en andelsbolig i Skårup med en lille have, så det er først og fremmest i kolonihaven på 300 kvadratmeter med drivhus, at hendes grønne fingre får lov til at arbejde.


Vi har et godt sammenhold herude, og så er en af mine bedste veninder vores nabo, så der bliver snakket en del over hækken.

Ella Larsen


- Jeg nyder at være ude i den friske luft, jeg kan lide at bruge min krop og så holder jeg så meget af at se ting gro - og jeg elsker farverige og duftende blomster.

Annonce

Bær og børnebørn

Hun  har derfor plantet og planlagt haven således, at der i sommerhalvåret altid er udsprungne blomster, som glæder både øjet og vaserne inden døre. Desuden har hun etableret en lille urtehave samt plantet lidt jordbær og hindbær, som dog mest er for børnebørnenes skyld.

Ella Larsen har også jordbær og hindbær i sin have, mest for børnebørnenes skyld. Foto: Michaelæ Thorbjørnsen

- De elsker heldigvis at være herude, og når de kommer, så laver vi bål, leger på de varme sommerdage med vandslangen samt spiser af havens bær og frugter.

Ella Larsen sætter også stor pris på det sociale liv i kolonihaveforeningen, som med sine knap 40 haver hører til en af de mindre haveforeninger.

- Vi har et godt sammenhold herude, og så er en af mine bedste veninder vores nabo, så der bliver snakket en del over hækken, indrømmer Ella Larsen.

Bedømmelsen

En havekonsulent ser på følgende, når en kolonihave skal bedømmes:

Havens helhedsindtryk: Under dette punkt tages hensyn til det mere overordnede indtryk af haven. Alsidighed, udnyttelse og balance i haven er væsentlig Bedømmelsen indeholder alle elementer i haven, såsom havelåge, stier, drivhus og pladser

Havens orden: Denne bedømmelse gælder den almindelige orden i haven, men også orden imellem de enkelte vækster samt orden på stier, pladser, i og ved drivhuset.

Havens anlæg: Havens anlæg gælder opdelingen og den indbyrdes placering mellem de enkelte hovedelementer i haven. Det vil eksempelvis sige, hvordan de enkelte afsnit i haven er opdelt og indbyrdes placeret – køkkenhaven, blomsterrabatter,  græsplæne ect. Derudover detailplacering i de enkelte afsnit. Her vurderes også, om haven er anlagt på mere traditionel vis, eller om der eksempelvis er spændende nytænkning og fine detaljer, der tæller i opadgående retning.

Væksternes almene sundhedstilstand: Her lægges især vægt på frodighed og deraf sædvanligvis sundhed.

Nu lakker sæsonen i de danske kolonihaver mod enden, for der slukkes snart for strømmen og det er ikke længere lovligt at overnatte i de fleste kolonihaver - perioden går fra 1. april til 1. oktober.

Kolonihaven i Byhaverne i Tved er på knap 300 kvadratmeter. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Men selvom det bliver koldere og mørkere, skal jeg da i løbet af vinteren da ud og se til haven, for der er altid noget at lave, for eksempel skal frugttræerne beskæres, siger Ella Larsen, som får sin ærespræmie overrakt ved et arrangement den 1. november i Øster Skerninge Forsamlingshus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Pengegave til maritimt museum

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Vintagemode fra aflyst modeshow

Ugeavisen Svendborg

Trio i Thurø Kirke

Annonce