Annonce
Ugeavisen Svendborg

En god bog: Medrivende familiekrønike fortæller om genforeningen

Tina Karina Mortensen fra Svendborg Bibliotek anbefaler: Anna Elisabeth Jessen "Om hundrede år".
Annonce

Svendborg: "Om hundrede år" er bare en medrivende familiekrønike, der fortæller hundrede års danmarkshistorie, og allerede efter første kapitel var jeg solgt og måtte bare læse videre - heldigvis er der 100 år og 100 kapitler!

Her i 100-året for genforeningen sætter Anna Elisabeth Jessens roman billeder, ansigter og stemmer på danmarkshistorien og ikke mindst Sønderjylland gennem et vildt århundrede.


Vi læser, hvordan begivenheder på godt og ondt nedarves gennem generationer, gennem fødsel og død, krig og fred.

Fra artiklen


Som seks-årig dreng drømte Hans mest om at styre et plovspand og måske også lidt om at blive soldat. Nu er han en ung soldat med orlov på vej hjem til gården for at overraske sine forældre.

På spadsereturen hjem drømmer han om, hvilken pige han vil gifte sig med, og hvordan de skal bo, men netop, da han træder ind på gårdspladsen, ringer kirkeklokkerne. Første Verdenskrig er brudt ud.

Herfra følger vi, år for år, gennem hundrede år,  fra 1914 til 2014, den samme sønderjyske familie. Helene, Hans' søster, bliver hjemme på gården for at passe de gamle forældre. Hun er gennemgående figur i romanen og binder de mange tidsbilleder, begivenheder og personer sammen.

Annonce

Helstøbt tidsbillede

Trods - eller måske netop fordi - vi gennem romanen møder så mange forskellige personer, får vi som læsere et helstøbt tidsbillede af familien og den samfundsudvikling, de er livsvidner til; komplet med verdenskrige, genforening, opsving og internet.

Men ikke mindst ser vi, hvordan begivenheder på godt og ondt nedarves gennem generationer, gennem fødsel og død, krig og fred. Et spændende og medrivende portræt af en helt almindelig familie.

Bogen kan lånes på Svendborg Bibliotek samt på eReolen, bibliotekernes e- og lydbogstjeneste. Den kan også høres som lydbogsføljeton på DR.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Annonce