Annonce
Ugeavisen Svendborg

Er du ordblind: Læs med ørerne og skriv med stemmen

Randi Hedelund Jeppesen med noget af hendes vigtige læse-og skriveteknologi - en smartphone. Foto: Cathrine Drud
Det kan være rigtig svært med hjemmeskole, og hvis du så ovenikøbet er ordblind, kan det være ekstra svært. Men det kan også åbne op for nye muligheder. - Man kan for eksempel blive bedre til at bruge alle de læse- og skriveteknologier, som findes, mener lærer Randi Hedelund Jeppesen, der selv er ordblind.
Annonce

Svendborg: I en rolig hjemmeskoletid på grund af coronarestriktionerne er der måske tid til at fordybe sig i og dermed blive bedre til ting, man ellers ikke har tid til i en travl hverdag. Det gælder også for ordblinde, som kan blive bedre til at bruge de læse- og skriveteknologier, som findes på markedet.

Det mener i hvert fald Randi Hedelund Jeppesen fra Tved, der er uddannet lærer og selv er ordblind. Hun har gennem de sidste 20 år gjort sig mange erfaringer med de læse- og skriveteknologier, der findes - og hun kender dem alle sammen.

- Jeg har gennem årene fulgt godt med i udviklingen, da det for mig er helt afgørende at være god til at skrive med stemmen og læse med ørerne, siger hun og forklarer i en pressemeddelelse:

- Tale til tekst muligheden for at sige det højt, man gerne vil skrive på sin computer eller sin mobiltelefon, der så sørger for at få det skrevet. Når man som elev sidder i klassen, kan det være svært at finde mod til at sige det, man gerne vil have stavet højt.

- Nu, hvor man sidder derhjemme, kan man helt uforstyrret øve sig, uden nogen ser det og samtidig få svar på de spørgsmål, som kan være svære: Hvor højt skal man tale for at programmet hører dig? Fungerer det måske bedre med et headset? Skal man indtale sætninger for at blive forstået - eller kan man nøjes med de ord der driller, og som er svære for at stave selv?

- Det er nu, at man kan gøre sig en masse erfaringer, som kommer en til gode, fordi man ved, hvad der fungerer bedst, når man kommer tilbage til skolen, fortæller Randi Hedelund Jeppesen

Annonce

Læs med ørerne

Det kan også være at tiden nu er inde til at træne sin læsehastighed.

- Med oplæsningsprogrammer på din computer eller din mobiltelefon kan du med træning blive hurtigere til at læse med ørerne, end dine venner, som ikke er ordblinde og læser med øjnene, siger Randi Hedelund Jeppesen, der står klar med hjælp, hvis der skulle være brug for det.


- Det er nu, at man kan gøre sig en masse erfaringer, som kommer en til gode, fordi man ved, hvad der fungerer bedst, når man kommer tilbage til skolen.

Randi Hedelund Jeppesen


Randi Hedelund Jeppesen er således selvstændig og har virksomheden Hjælp til Ord. Virksomheden er en konsulentvirksomhed, der normalt tilbyder foredrag og undervisning for mange mennesker på en gang, men på grund af de nuværende coronasituation ligger den del af virksomheden lige nu helt stille.

- Derfor har jeg udviklet et koncept for telefonisk vejledning kombineret med online hjælp, fortæller Randi Hedelund Jeppesen.

Hun sidder klar ved telefonen og kan hjælpe interesserede med at blive superbruger i læse-og skriveteknologi - den første afklarende samtale er gratis.

Dysleksi

Randi Hedelund Jeppesen kan træffes på tlf. 6168 7055 eller på e-mail: randi@hjalptilord.dk.

Dysleksi (ordblindhed) er store vanskeligheder med at lære at læse og skrive, som kommer af langsom og upræcis omsætning af bogstaver og bogstavrækker til sproglyde.

Personer med dysleksi har særlig svært ved at læse ord, som de ikke har set skrevet før. Læse- og stavefejlene er ofte i modstrid med almindelige forbindelser mellem bogstav og lyd, for eksempel kulde læst som kunne, og dig skrevet din.

Du kan læse mere på hjælptilord.dk

kilde: sundhed.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce