Annonce
Ugeavisen Svendborg

Få apotekets råd om akutte smerter

Apotekerne i Svendborg står klar med gode råd, hvis og når du skal lindre skader. Arkivfoto: Jacob Schultz
En forstuvet fod, ondt i knæet, et pludseligt hold i lænden. Hvis det er noget, du har oplevet på det seneste, så er du ikke alene. Heldigvis er der hjælp at hente på apoteket til, hvordan du bedst behandler skader og lindrer smerterne.

Svendborg: Halvdelen af alle danskere har inden for de seneste uger været ramt af det, man kalder akut smerte i kroppens bevægeapparat. Det er en helt naturlig konsekvens af livets mange aktiviteter, at vi indimellem bliver ramt af smerter, fordi vi kommer til skade eller overbelaster led, muskler og sener.

På apotekerne i Svendborg hjælper personalet dagligt borgere med, hvordan de selv kan tage hånd om hverdagens smerter, når de rammer. Her er der nogle særlige råd, der går igen:

- Det er altid godt at være forberedt, for eksempel ved at have et lille hjemmeapotek, så man er klar til at hjælpe sig selv eller andre i den akutte situation som man pludseligt står i. Det kan både være i form af smertestillende håndkøbslægemidler, sårpleje og forbindinger. Hvis man har fået en skade eller overbelastning af led, muskler eller sener, kan det være en god idé at anvende RICE-princippet (se faktaboks, red.), fortæller farmaceut Julie Valentin fra Sct. Nicolai Apotek.

Annonce

RICE-princippet

RICE-princippet: Er en forkortelse af ordene Ro, Is, Compression og Elevation.

Ro: Stop aktiviteten og beskyt det påvirkede område, men husk stadig på, at bevægelse er godt, så længe det ikke gør ondt.

Is: Køl området omkring skaden ned, fx med en pose frosne ærter i ca. 10 minutter ad gangen med to timers mellemrum i de første 24 timer.

Compression: Brug gerne en elastisk bandage til at lægge omkring det sårede område til at støtte og reducere hævelser.

Elevation: Hvis det er muligt, så bør du lægge det skadede område over hjertehøjde i 24 til 72 timer eller så ofte, det kan lade sig gøre, da det mindsker hævelsen og smerterne.

Hjemmeapoteket

En hurtig indsats gør en forskel for processen med at blive smertefri, og det er en god ide at have følgende liggende klar derhjemme:

1) Smertestillende håndkøbsmedicin, som kan lindre den akutte smerte. Det er vigtigt, fordi det er med til at nedsætte risikoen for, at smerten bliver langvarig.

2) En ispose eller alternativt en pose frosne ærter, der kan lindre smerten og nedsætte eventuelle hævelser.

3) En elastikforbinding som kan hjælpe med at støtte og reducere hævelser på skadesstedet fx en ankel eller et håndled.

4) Steril saltvandsopløsning på 0,9 % til når såret skal renses, da det svier mindre end almindelig rent vand. Man kan selvfølgelig også godt bruge almindelig rent vand.

5) Plaster eller gazebind: Begge kan bruges til at beskytte det rensede sår for snavs.

Annonce

Smertestillende medicin

Når man skal bruge smertestillende medicin, bør førstevalget som udgangspunkt være paracetamol, fordi det har de færreste bivirkninger.

- For voksne må den daglige døgndosis ikke overstige mere end 4000 mg, hvilket svarer til 8 almindelige tabletter paracetamol 500 mg fordelt på en dag eller 6 tabletter af typen Panodil 665mg fordelt på en dag, forklarer apoteker Lars Kaarill fra Løve Apoteket i Svendborg Bycenter.

Hvis man har smerter, hvor der er tegn på inflammation, det vil sige hvis der er rødme, varme og hævelse, kan man eventuelt behandle med ibuprofen i stedet for.

Når man skal bruge smertestillende medicin, bør førstevalget som udgangspunkt være paracetamol, fordi det har de færreste bivirkninger. Arkivfoto


- Hvis man bruger ibuprofen mod akutte smerter, må de daglige døgndosis maksimalt være 1200 mg, men man bør altid tage den lavest mulige dosis i kortest mulig tid, anbefaler apotekeren.

- Vær opmærksom på, at ibuprofen kun må bruges efter aftale med en læge, hvis man er i en særlig risikogruppe. Det er man eksempelvis, hvis man er over 65 år eller har en hjerte-kar-sygdom. Behandlingen med smertestillende medicin bør ikke vare mere end 3-7 dage. Hvis smerterne fortsætter, bør du tale med din læge, siger Lars Kaarill.

På apotekerne i Svendborg kan man altid få gode råd omkring brugen af smertestillende medicin.

- Man skal være opmærksom på at både paracetamol og ibuprofen findes med forskellige handelsnavne og både på recept og i håndkøb. Det er vigtigt at kunne kende forskel, da man ellers kan komme til at tage for meget medicin, hvilket potentielt kan være farligt, siger   Julie Valentin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sølv til Magnus

Annonce