Annonce
Ugeavisen Svendborg

Fællesskabet på FGU giver motivation

På ”Kommunikation og Medier” på FGU Syd- og Midtfyn i Svendborg arbejder Simon Nielsen og Amanda Taheri med forskellige grafiske produktioner til kunder. Foto: Ditte Melson
På FGU – den forberedende grunduddannelse får unge mellem 15 og 25 år styrket deres personlige, sociale og faglige kompetencer og bliver klædt på til videre uddannelse eller job. Næste optag på FGU Syd- og Midtfyn er den 18. januar.

Svendborg: - En læreplads som mediegrafiker.

- Søfartsskole.

- Det håber jeg, tiden her på FGU kan hjælpe mig med at finde ud af.

Annonce

Sådan lyder svarene, når man spørger Steen Bækmark, Simon Nielsen, Magnus Jensen og Amanda Taheri om deres fremtidsplaner. Alle fire elever på FGU, den forberedende grunduddannelse på FGU Syd- og Midtfyns afdeling i Svendborg.

Aldersmæssigt svinger de fra 17-20 år, men fælles for dem er, at de på FGU, ifølge en pressemeddelelse, får styrket og udviklet lige præcis det, de hver især har behov for. Så de bliver klædt på til videre uddannelse eller job. Om det så gælder en eksamen i 10. klasses dansk, som blev dumpet i folkeskolen. Forbedring af matematik. Hjælp til at blive mere social modig. En mere praksisnær måde at lære på. Eller brug for mere tid til at finde ud af, hvad man egentlig vil uddanne sig indenfor.

Plads til forskellighed

Steen Bækmark og Magnus Jensen går begge på AGU, Almen Grunduddannelse, som er et af tre spor i FGU. Her er der fokus på almene fag som dansk, matematik og engelsk på en praksisrettet måde.

Simon Nielsen og Amanda Taheri går på PGU, Produktionsgrunduddannelsen, på det faglige tema ”Kommunikation & Medier”, hvor udgangspunktet er værkstedspædagogik.

Alle fire nævner fællesskabet og plads til forskellighed som noget af det bedste ved FGU.

- På FGU bliver alle accepteret, og alle taler med hinanden. I grundskolen var jeg ualmindelig skoletræt og havde meget fravær, men her glæder jeg mig til at møde ind. FGU har givet mig motivation til at komme i gang, så jeg regner med at skulle starte på HF til sommer, fortæller 18-årige Steen Bækmark, der begyndte på FGU i august 2020.

- Her på FGU bliver jeg udfordret i fagene, og fællesskabet motiverer mig. Man har også mulighed for at komme i praktik, og jeg har været i praktik på Ærøfærgen, fordi jeg drømmer om at starte på søfartsskolen her til sommer, siger 20-årige Magnus Jensen, der har gået på FGU siden januar 2020.

Annonce

Lærerne ser os

17-årige Amanda Taheri fremhæver muligheden for at arbejde kreativt og lærernes evne til at møde eleverne der, hvor de er.

- For mig er det rigtig svært at lære noget bogligt, men her kan jeg få lov til at være kreativ og arbejde med mine hænder, og jeg kan få lov til at gøre det i mit eget tempo. Samtidig er lærerne meget tålmodige og forstående, og de vil meget gerne hjælpe en. De ser os elever, hvor vi er. Her på FGU har de for eksempel fundet ud af, at jeg er ordblind, så nu får jeg hjælp til min ordblindhed, fortæller hun.

Simon Bækmark og Magnus Jensen er begge elever på AGU – Almen Grunduddannelse under FGU Syd- og Midtfyn i Svendborg. De mener, at skolens store fællesskab giver dem motivation. Foto: Laurits Dines Kristensen

Simon Nielsen supplerer i pressemeddelsen:

- På FGU er der gode kammerater, gode lærere og så er det bare fedt at arbejde med grafisk produktion og rigtige kunder. Samtidig går du på en linje med nogle andre unge med samme interesse som dig selv. Jeg har lært rigtig meget her om grafisk produktion, og så er jeg blevet mere social modig – jeg er slet ikke så genert, som da jeg startede.


Her på FGU bliver jeg udfordret i fagene, og fællesskabet motiverer mig. Man har også mulighed for at komme i praktik, og jeg har været i praktik på Ærøfærgen, fordi jeg drømmer om at starte på søfartsskolen her til sommer.

Magnus Jensen


Hvor Amanda Taheri begyndte på FGU i august 2020, har Simon Nielsen været med siden FGU-uddannelsens start i august 2019. Lige nu er han i gang med at lave en portfolio, og så er målet at komme i lære som mediegrafiker.

Annonce

Næste optag

FGU har løbende optag til basisforløbet, men til FGU’ens forskellige linjer og spor er næste optag den 18. januar. Vil man på FGU, går det via KUI – Den Kommunale Ungeindsats. Der er også mulighed for at komme i et såkaldt afsøgningsforløb, hvor man i 14 dage prøver at være elev på FGU og prøver forskellige fag og spor.

Kort om FGU

FGU - Den forberedende grunduddannelse har tre spor:

AGU – Almen grunduddannelse, PGU – Produktionsgrunduddannelsen og EGU – Erhvervsgrunduddannelsen.

AGU har fokus på almene fag som dansk, matematik, engelsk, samfundsfag mv. tilrettelagt på en praksisrettet måde.

PGU tager udgangspunkt i værkstedspædagogikken i forskellige faglige temaer som ”Mad og ernæring”, ”Omsorg og sundhed” og ”Byg, bolig og anlæg”.

EGU tager udgangspunkt i en praktikaftale i en virksomhed, der så suppleres med en række skolefag og brugbare certifikater og kurser.

FGU Syd- og Midtfyn er en statslig selvejende institution skabt i et samarbejde mellem Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø kommuner.

FGU Syd- og Midtfyn med i alt 70 medarbejdere har hovedskole på den tidligere Sydfyns ErhvervsForskole på Tipsvænget 19 i Svendborg og derudover skoler i Faaborg og Ringe – på de to tidligere adresser for Faaborg-Midtfyns Produktionsskole. På henholdsvis Nyborgvej 58 i Faaborg og Korsvangen 11 i Ringe.

Mere information om FGU kan hentes på www.fgusydogmidtfyn.dk eller www.ug.dk – under ”uddannelser til unge”.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nyt tilbud for børn: Detektiver i naturen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Jul for 100 gæster og frivillige

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Claus får pris for at sætte pris på gamle mursten

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg drømmer om en fredfyldt jul, men frygter at blive syg med stress

Ugeavisen Svendborg

Mødrehjælpen giver gode juleminder til børn i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Lyt: Simba Hansens jagt på sin redningsmand og sit navns betydning

Ugeavisen Svendborg

Naturklummen: Snespurve på besøg fra det vilde Arktis

Ugeavisen Svendborg

Fynske Bank topper imageundersøgelse

Ugeavisen Svendborg

Tidligere SfB-formand hædres for stor indsats for klubben og Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Svendborg går endnu engang sammen for dyrene

Ugeavisen Svendborg

De nominerede til Prisfesten er nu fundet

Ugeavisen Svendborg

Sally fra Svendborg er klar med musik

Ugeavisen Svendborg

Fri leg med nordiske kontraster

Ugeavisen Svendborg

Skrivekrampe i en god sags tjeneste: Lene har skrevet 800 julekort

Ugeavisen Svendborg

Ønsketræ i bycentret: Opfyld udsattes juleønsker

Ugeavisen Svendborg

50.000 kroner til keramikværksted

Ugeavisen Svendborg

Matas udvikler nyt kosttilskud til mænd og kvinder over 40 år

Ugeavisen Svendborg

Vind billetter: Filmkomponister spiller live i Scala

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Asiatiske kæledægger

Ugeavisen Svendborg

Anton fra Skårup bevæger børn fra hele verden

Ugeavisen Svendborg

Julekoncerter med jubilerende kor

Ugeavisen Svendborg

Eamon O’Kane udforsker en verden ude af sync

Ugeavisen Svendborg

Lady Gaga i ny film: Gucci-familiens storhed og fald

Annonce