Annonce
Ugeavisen Svendborg

FGU Syd- og Midtfyn flytter til ikonisk bygning

Amr Al-Obeydi, Jonas Hansen og Laurits Dines Kristensen er alle elever på FGU Syd- og Midtfyn i Svendborg, og de glæder sig over, at skolen nu får lokaler som en rigtig skole – på linje med de andre ungdomsuddannelser. Foto: Simon Voldbjerg Nielsen
Elever på FGU – den forberedende grunduddannelse – i Svendborg skal fremover gå i skole i den tidligere AMU-skole på Ryttervej. De nuværende elever glæder sig over deres nye skole med rum til langt større fællesskab på tværs.

Svendborg: Flyttekasserne er ikke pakket helt ud endnu, men når de nye elever på FGU Syd- og Midtfyn i Svendborg møder ind til august, så er den tidligere AMU-skole på Ryttervej 59 fuldstændig omdannet og klar til netop FGU – den forberedende grunduddannelse.

FGU Syd- og Midtfyn, der hidtil har holdt til på Tipsvænget, har nemlig købt den tidligere AMU-skole og brugt den seneste måneds tid på at flytte.

- Vi mangler lige at få det sidste på plads, for det er et kæmpe arbejde at flytte en hel skole, men efter sommerferien er vi landet og er klar til at tage hul på et helt nyt kapitel i den her ikoniske bygning, som bringer alle os FGU-elever sammen, hvor vi før har været meget opdelt på hver vores linje og værksted, siger Jonas Hansen, der er elev på FGU Syd- og Midtfyn.

Annonce

Ligesom han er Laurits Dines Kristensen og Amr Al-Obeydi stærkt begejstrede for at være flyttet ind i den 5.954 kvadratmeter store bygning på Ryttervej.

I stedet for at være placeret i ni forskellige bygninger i den gamle produktionsskole på Tipsvænget.

- Det er ret stort at flytte til den her flotte bygning. Jeg føler mig meget mere tilpas her, her er højt til loftet, masser af lys, og det giver mig en helt anden følelse af, at jeg går på en rigtig skole – ligesom gymnasiet, fortæller Amr Al-Obeydi.

Historien

Den tidligere AMU-skole på Ryttervej 59 blev taget i brug i 1994, men mindre end 10 år efter blev det svært at få økonomien til at hænge sammen. I 2007 blev skolen solgt til Svendborg Erhvervsskole, der havde en drøm om at flytte afdelingen på Porthusvej til Ryttervej. Planen måtte dog skrinlægges, og siden 2008 har bygningen stået til salg, men har løbende været udlejet. FGU Syd- og Midtfyn købte og overtog bygningen den 1. marts i år.

På skolen i Svendborg går FGU-elever fra Svendborg, Langeland og Ærø. Derudover har FGU Syd- og Midtfyn afdelinger i Ringe og Faaborg.

En rigtig skole

Ud over selve bygningens kvalitet og muligheden for at samle alle FGU-elever under samme tag nævner eleverne også placeringen på Ryttervej som noget positivt. For hvor FGU før lå placeret sådan lidt afsides ude på landet – rykker skolen nu ind blandt andre uddannelsesinstitutioner.


Her på Ryttervej er der mulighed for et langt større fællesskab på tværs, og det giver en helt anden energi og gør, at vi som elever trives bedre

Jonas Hansen, elev på FGU Syd- og Midtfyn


- På mange måder føles FGU nu mere som en rigtig uddannelsesinstitution. Nu behøver vi heller ikke have det gamle åg fra produktionsskolen hængende på os længere. For nu går vi ikke længere i skole på en mærkelig, gammel gård, men i en virkelig fed skole, som de fleste kender, siger Laurits Dines Kristensen.

Den langelandske kunstner Alfio Bonanno står bag det iøjnefaldende egetræ på FGU- Syd- og Midtfyns nye domicil – med rødderne i toppen og kronen i bunden. Foto: Jonas Hansen
Annonce

Øget trivsel

Alle tre er også begejstrede for kunsten inde i bygningen – ikke mindst det omvendte egetræ fra gulv til loft, lige når man er trådt ind ad hovedindgangen.

- Jeg er helt vild med det træ, det er æstetisk fedt – og et pejlemærke for skolen, mener Jonas Hansen.

Han er sikker på, at den nye skole også vil få trivslen blandt eleverne til at stige.

- Her på Ryttervej er der mulighed for et langt større fællesskab på tværs, og det giver en helt anden energi og gør, at vi som elever trives bedre, siger han.

Om Ryttervej 59

Den ikoniske bygning på Ryttervej 59 er tegnet af arkitektfirmaet Clausen og Weber – i dag C & W Arkitekter. Bygningen er skabt i 1. klasses materialer, der er arkitekttegnede lamper i foyeren, store kunstværker af århusianske Hans Krull på væggene – og ikke mindst har den langelandske kunstner Alfio Bonanno sat sit tydelige aftryk. Med inspiration fra oldtidens romerske arkitektur har bygningen en imponerende akvædukt, der forbinder det udendørs asketræ ”Yggdrasil” med et omvendt egetræ indenfor – fra gulv til loft. Træerne symboliserer liv, kundskab og viden – og det omvendte træ giver inspiration til at tænke nyt og anderledes.

Annonce

Tidssvarende rammer

Fra ledelsens og bestyrelsens side handler købet af AMU-skolen om at kunne tilbyde eleverne tidssvarende og optimale rammer, som kan understøtte lovgivningskravene for FGU.

Skolen holder reception for inviterede gæster den 16. september. Senere på året planlægges et mere uformelt Åbent Hus for naboer og andre interesserede.

Arkitekttegnede lamper og kunstværker af Hans Krull pryder gangene på den nye skole hos FGU Syd- og Midtfyn. Foto: Jonas Hansen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

SIMAC slår rekord: Martime aspiranter flokkes til Svendborg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tapas, tango og fortælling: Broholm forvandles til Buenos Aires

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ung frisør i ny rolle

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Film om Blixen efter Afrika - historien om en mester og hendes lærling

Ugeavisen Svendborg

Inkluderende fællesskab i varme skær af byens lygtepæle

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg falder for spændende mænd - men det ender med psykisk og fysisk vold

Ugeavisen Svendborg

Musikskole står klar til ny sæson: Peder Most Garden opruster med tre nye undervisere

Ugeavisen Svendborg

Hesselager sportsuge klar med program

Ugeavisen Svendborg

Fællesklang: Væk byen til live med sang

Ugeavisen Svendborg

Havnens frie fugle: Udstilling går bag om drømme i et råt miljø

Ugeavisen Svendborg

300 hektar skov skal øge biodiversiteten i Svendborg Kommune

Ugeavisen Svendborg

Verdensmål lokalt og globalt

Ugeavisen Svendborg

Indvielse af ny skolebygning

Ugeavisen Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Tillykke med de to år

Ugeavisen Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Ugeavisen Svendborg

Brætspilscafé på biblioteket

Ugeavisen Svendborg

Familie realiserer drøm om egen café

Ugeavisen Svendborg

Klokkemusik over byen

Ugeavisen Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Ugeavisen Svendborg

Bank støtter opera

Ugeavisen Svendborg

Nominer en du kender for medmenneskelighed: Home Svendborg uddeler 50.000 kroner

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Mad med mening smager bedst

Annonce