Annonce
Ugeavisen Svendborg

Fornem fransk ridderorden til Madame Gro

Gro Caspersen med sin fransk fortjenstorden, oprindeligt oprettet af Napoleon i 1808. Foto: Michael Thorbjørnsen
Onsdag d. 2. juni modtog Gro Caspersen, fransklærer på Nymarkskolen, den fornemme ridderorden "Palmes Academiques" på dansk; "De akademiske palmer" ved en ceremoni på den franske ambassade i København.

Svendborg: "Bonjour" siger Gro Caspersen selvfølgelig, da hun byder indenfor i hjemmet på Grev Schacks Vej, som også byder på franske plakater, franske bogtitler og franske noder på klaveret.

Den 54-årige sydfynske fransklærer er netop blevet slået til ridder og har modtaget de akademiske palmer, som er en fransk fortjenstorden, oprindeligt oprettet af Napoleon i 1808. Den er Frankrigs næstældste udmærkelse og rangerer som den fornemste af Frankrigs ministerielle ordener. Ordenen tildeles for en særlig indsats inden for fransk uddannelse og for at udbrede kendskabet til fransk sprog og international kultur.

- Jeg er selvfølgelig utroligt glad og stolt over denne udmærkelse, som kom fuldstændigt bag på mig, men det glæder mig, at man har anerkendt mit arbejde, og at mit budskab om, at sprog er vigtigt, er blevet hørt - helt ind på den franske ambassade, siger Gro Caspersen.

Annonce

Hun har modtaget den fornemme orden for "med stort engagement og glæde at udbrede kendskabet til det franske sprog", ligesom hun gør en stor indsats for, at elevernes mange sprog anerkendes og bruges aktivt i undervisningen. I begrundelsen peges endvidere på Gro Caspersens store indsats for udbredelsen af det franske sprog i Svendborg, samt hendes fokus på, at alle sprog er værdifulde og skal respekteres, anerkendes og udbredes.

- Sprog er generelt et vindue til verden, og det franske sprog er et vindue til en stor del af verden, hvor fransk er grundpillen for kultur, dialog og sammenhæng. Jeg synes det er fantastisk at undervise i fransk og være med til at skabe udsyn for eleverne. Som sproglærere underviser vi med hjertet - sprog er vores passion, så det er virkeligt vidunderligt at blive anerkendt for den indsats og passion, man føler for et sprog, kultur og undervisning. Det er stort at ridderordenen tildeles en folkeskolelærer - helt nede på gulvet, siger Gro Caspersen.

Blaffede til Paris

Passionen for sprog og hendes kærlighed for netop det franske står altså ikke til at skjule, og rejsen begyndte tilbage i gymnasietiden, da hun blaffede til Paris i sommerferierne og faldt pladask for byen.

Efter gymnasiet flyttede hun til Paris, hvor hun blandt andet arbejdede som servitrice på Pompidou Cenret. Hun har også boet i Nice i et år, men kom i sidste ende tilbage til Danmark for at læse til lærer - et fag, hun nu har bestredet i 30 år.

Den 2. juni fik Gro Caspersen på den franske ambassade i København overrakt den fornemme ridderorden "Palmes Academiques" af den franske ambassadør i Danmark, Caroline Ferrari. Privatfoto

På seminariet stod fransk naturligvis på skemaet, og Gro Caspersen mener, at sproget giver eleverne en værdifuld indsigt. Det tales mange steder, fra Canada over Carribien til Afrika, og er derfor brugbart i flere dele verden. Fransk ligger også i en anden sprogstamme end dansk, så læringen giver, udover det franske, et bedre kendskab til sprog generelt.

Og kendskab til sprog generelt, er netop noget som Gro Caspersen kæmper for. Hun har for eksempel været med til at lancere kampagnen "Wise Words", hvor budskabet er, at det er en gave at kunne flere sprog.


Jeg synes det er fantastisk at undervise i fransk og være med til at skabe udsyn for eleverne. Som sproglærere underviser vi med hjertet - sprog er vores passion, så det er virkeligt vidunderligt at blive anerkendt for den indsats og passion, man føler for et sprog, kultur og undervisning. Det er stort at ridderordenen tildeles en folkeskolelærer - helt nede på gulvet.

Gro Caspersen


Det er i øvrigt heller ikke første gang, at Gro Caspersen bliver belønnet med en pris. I 2018 vandt hun Politikens Undervisningspris særpris ud af 2038 nominerede - også dengang var begrundelsen hendes store engagement og arbejde med sprog.

Annonce

Stolt skoleleder

Skoleleder på Nymarkskolen, Birgit Villebro, er naturligvis både stolt og utrolig glad for den flotte anerkendelse til Gro Caspersen.

- Det er jo en fantastisk flot anerkendelse af den altid store, flotte og engagerede indsats Gro leverer i franskundervisningen. Jeg er i det hele taget utrolig stolt af det miljø for sprogundervisning vi har på Nymarkskolen. Vi har mange meget dygtige undervisere i fremmedsprog, der sammen med Gro hver dag sørger for kompetent og spændende sprogundervisning til vores elever.

- Tildelingen af den franske ridderorden til Gro Caspersen er derfor yderst fortjent og et fantastisk cadeau til den utrættelige indsats hun og hendes kolleger dagligt lægger i at skabe god sprogundervisning. Det gør mig utroligt stolt og glad på vegne af Nymarkskolen, siger skolelederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Viser på vandet

Annonce