Annonce
Ugeavisen Svendborg

Fra jord til bord: Økologiske grøntsager fra sydfynsk muld til dit spisebord

Katrine Bach Hansen står bag det økologiske landbrug Øhave, som nu tilbyder en løsning med levering af en ugentlig pose fuld at friske grøntsager. Arkivfoto: Michael Thorbjørnsen
Katrine Bach Hansen, der står bag landbruget Øhave på Tåsinge, tilbyder nu en ordning, hvor hun leverer økologiske grøntsager direkte fra jord til bord.

Sydfyn: Er du til økologiske grøntsager, og vil du gerne støtte en lokal og mindre producent, så står Katrine Bach Hansen, der står bag det økologiske landbrug Øhave på Tåsinge, klar med et nyt tilbud.

- Jeg har længe haft et ønske om at kunne imødekomme efterspørgslen på Øhaves grøntsager for private i og omkring Svendborg. Jeg har derfor søsat en ny grøntsagsordning, som er inspireret af det amerikanske koncept Community Supported Agriculture, som på dansk kan oversættes til fællesskabsstøttet landbrug, fortæller Katrine Bach Hansen.

I Community Supported Agriculture deler landmanden og forbrugerne fordele og risici, idet   landmanden dyrker grøntsagerne, mens forbrugerne bestiller og betaler for grøntsagerne forud for årets høst. På den måde er Øhave sikret en likviditet i starten af året til indkøb af frø, såjord samt andre produktionsudgifter.

- Så skal jeg ikke fokusere så meget på økonomien, men i stedet koncentrere mig om at gøre det, jeg er god til: At dyrke de sundeste og mest velsmagende grøntsager, forklarer Katrine Bach Hansen.

Det er her, ved Work Together i Tinghusgade, at Katrine Bach Hansen til sine kunder vil aflevere ugens leverance af grøntsager og krydderurter fra sit økolologiske landbrug på Tåsinge. Foto: Michael Thorbjørnsen

Det foregår rent praktisk på den måde, at man via sit abonnement kan hente en pose med sæsonens grøntsager hver torsdag mellem 16 og 18 på p-pladsen foran Work Together i Tinghusgade.

Første udleveringsdag den 20. maj vil Katrine Bach Hansen selv byde de nye kunder velkommen. De efterfølgende gange skal man henvende sig indenfor døren for udlevering.

Annonce

Nye sorter og afgrøder

Katrine Bach Hansen lover, at kunderne i løbet af året får til at opleve sæsonens variation af helt frisk høstet grøntsager direkte fra Øhave.

- Man vil blive introduceret til nye sorter og afgrøder, og indimellem vil der komme en lille inspiration til madlavningen fra et udvalg af kokke i Svendborg.

Øhave Posen er et udvalg af sæsonens lette grøntsager, og det er et grønt supplement til ugens indkøb. Posen indeholder 7-9 enheder, som for eksempel kunne være radiser, gulerødder, salatmix, agurk, grønkål, forårsløg og timian. Jeg bestræber sig på at variere indholdet så meget så muligt fra uge til uge, siger hun.

Katrine Bach Hansen, som siden 2017 har boet på Sydfyn, har tidligere arbejdet med økologisk landbrug i Sverige og Portugal, men blev betaget af Sydfyn og valgte at flytte hertil efter besøg hos et par venner, som bor her. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

- Jeg glæder mig meget til at prøve dette koncept af i Svendborg. Det er første år, og jeg håber på med tiden at kunne udvikle konceptet sammen med kunderne, så det passer bedst muligt til det, man gerne vil have, siger den økologiske landmand.

Annonce

Vil bygge bro mellem by og land

Katrine Bach Hansen, som siden 2017 har boet på Sydfyn, har tidligere arbejdet med økologisk landbrug i Sverige og Portugal, men blev betaget af Sydfyn og valgte at flytte hertil efter besøg hos et par venner, som bor her.

- Der er så pragtfuldt på Sydfyn med masser af god jord, så det er jo et perfekt sted for en lille, men alsidige økologisk grøntsagsproduktion.

- I stedet for at se jorden udelukkende som et dyrkningsmedie, handler det om at se jorden som sin egen levende organisme, mener Katrine Bach Hansen. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær


- Jeg vil gerne bygge bro mellem by og land - og skabe levende bånd mellem kunde og bonde. Landbrug er for mig en vigtig brik som både fødevareproducent, naturforvalter og erhverv i vores lokalsamfund. Den tætte kontakt til kunderne er uundværlig for et lille landbrug som mit, mener Katrine Bach Hansen, som også leverer grøntsager til lokale spisesteder.


Der er så pragtfuldt på Sydfyn med masser af god jord, så det er jo et perfekt sted for en lille, men alsidige økologisk grøntsagsproduktion.

Katrine Bach Hansen


Øhave er et regenerativt landbrug, hvilket kort skitseret handler om at bygge humuslaget og mikrolivet i jorden op.

- At være et regenerativt landbrug betyder, at vi nu skal til at bygge jorden op igen. Det skal ikke kun være bæredygtigt, jorden skal få det en lille smule bedre, hver gang vi dyrker, fortæller Katrine Bach Hansen.

- Det er normal landbrugstænkning, at vi skal hjælpe planten med det, den har brug for, for at den hurtigst muligt kan blive klar til høst. Her på Øhave prøver vi i stedet at komme tilbage til den måde, som naturen klarer sig selv på. Sådan som det foregår, alle de steder vi ikke dyrker. Her er der ingen, der går og gøder, men planterne klarer sig jo alligevel.

- I stedet for at se jorden udelukkende som et dyrkningsmedie, handler det om at se jorden som sin egen levende organisme, mener Katrine Bach Hansen.

- Jeg tror hele tiden på, at jeg kan blive bedre til at samarbejde med den jord, jeg har. Gennem jordforbedring kan jeg blive bedre og dyrke flere og endnu mere næringsrige afgrøder på samme plads. Det er min erfaring indtil nu, og jeg er næsten lige begyndt, siger Katrine Bach Hansen.

- Jeg er idealistisk, men der er også en forretning, som skal køre, ellers kunne jeg lige så godt lade være. Idealismen kan ikke leve, hvis der ikke er et økonomisk fundament, for så kommer jeg ingen vegne, siger Katrine Bach Hansen, som derfor håber på opbakning til sine Øhave Poser.

Til fordel for miljøet

Fordele for forbrugeren:

Får ekstra friske grøntsager med højt næringsindhold og lang holdbarhed

Oplever sæsonens variation og introduceres for nye sorter og afgrøder

Udvikler et forhold til landmanden, og det sted grøntsagerne kommer fra

Bedre forståelse for, hvordan grøntsagerne er produceret

Bliver en del af et madfællesskab gennem nyhedsbreve, markvandringer og posens udvalg af sprøde grøntsager.

Mulighed for at præge næste års valg af afgrøder

Fordele for Katrine og Øhave:

Får planlagt, markedsført og solgt afgrøderne, inden den travle tid begynder

Betaling i starten af sæsonen giver landbruget likviditet til indkøb af frø, såjord og andre produktionsudgifter

Større arbejdsglæde skabes ved at vide og se, hvor grøntsagerne ender.

Fordele for miljøet

Man støtte som forbruger op omkring et landbrug, der dyrker grøntsager med fokus på at forbedre jorden, biodiversiteten og i sidste ende klimaet.

Kortere transport

Da varerne er solgt på forhånd, bliver der sået og høstet den rette mængde og derved mindskes madspild

Det giver et overskud til landmanden, som så kan skabe et rum for udvikling i en endnu mere mangfoldig og bæredygtig retning.

Det praktiske:

Det er muligt at købe to versioner af øhave posen. En lang og en kort.

Den lange er 21 uger. Fra uge 20-41.

Den korte er 17 uger. Fra uge 20-26 og uge 31-41. Denne pose er minus juli måned.

Sidste dato for tilmelding er d. 30. april eller indtil der er udsolgt

Udover grøntsagerne vil der være en markvandring i løbet af sæsonen, hvor man har mulighed for at se den have på Tåsinge, hvor alle grøntsagerne bliver dyrket.

Hvis man bor for langt væk eller har en stor køkkenhave selv, kan man alligevel støtte Øhave ved at blive Øhave-medlem og blandt andet modtage nyhedsbreve og være med i marken.

Man skal skynde sig, da der kun er et begrænset antal, der kan købe i år.

Priser og tilmelding for sæsonen kan ses på www. øhave.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Genåbning fejret med kage

Annonce