Annonce
Ugeavisen Svendborg

Fra ko til is

Kenneth Jørgensen hælder en færdig blanding over i ismaskinen. Foto: Katrine Becher Damkjær
Kenneth Jørgensen har overtaget den italienske isbutik i Gerritsgade, som fik en kold coronaskulder og måtte lukke ned to dage før den planlagte åbning i marts. Nu skinner solen dog igen, og produktionen af den hjemmmelavede is kører netop nu på højtryk
Annonce

Svendborg: Den is smager fantastisk. Hvor får I den fra?

Spørgsmålet bliver Kenneth Jørgensen, indehaver af den italienske isbutik Gelato i Svendborg, stillet stort set hver dag - og svaret er hver gang:

- Jamen, den laver vi da selv!

Og ja, de færreste er nok klar over, at der bag disken i den forholdsvis lille isbutik i Gerritsgade gemmer sig et større produktionsapparat, hvor der hver dag produceres is efter originale italienske opskrifter.

- Det ærgrer mig da, at mange af vores kunder tror, at der en gang om ugen kommer en lastbil  forbi butikken og smider et par hundrede liter is af, og at vores indsats blot består i at servere den for kunderne.

- Det er langt fra tilfældet, for isen er 100 procent hjemmeavet, og vi knokler hver dag for at kunne tilbyde vores kunder is i den allerbedste kvalitet, siger Kenneth Jørgensen og understreger, at der er tale om økologisk is.

- Vi bestræber os på at være så økologiske som muligt. Det vil sige, at under forudsætning af at det er muligt at skaffe økologiske kvalitets råvarer, foretrækker vi dette. Vi bruger altid økologisk mælk og fløde samt sukker i produktionen. Herudover bruger vi de økologiske frugter der er tilgængelige f.eks. jordbær, mango, hindbær og lemon.

Annonce

Lav fedtprocent

Kenneth Jørgensen, 48 år, starter sin dag med en tur ud til det øklogiske landbrug “Østerlund” ved Lakkendrup, hvor han henter lidt over 100 liter friskmalket mælk til dagens isproduktion.

Kenneth Jørgensen henter hos det økologiske landbrug “Østerlund” selv mælken til sin isproduktion. Privatfoto

- Mælken kommer fra jerseykøer, som giver mælk med en fedtprocent på 5½.  En almindelig sødmælk er på 3½ procent, og når vi taler is er 5½ faktisk en lav fedtprocent sammenlignet med andre produkter på markedet, forklarer Kenneth Jørgensen.

En blanding gøres klar efter original italiensk opskrift på is. Foto: Katrine Becher Damkjær

I produktionskøkkenet hældes mælken over i en af de to pasteuriseringsmaskiner, som Gelato råder over. Her bliver mælken først varmet op og pasteuriseres ved 85 grader, hvorefter mælken køles ned.

Når mælken når en temperatur på knap 50 grader, tilsættes diverse tørstoffer som skummetmælkspulver, sukker og sirup - og når tempararturen er faldet til fire grader, er mælken klar til at få smag.

Nu tilføres de forskellige smagsvarianter i form af  koncentrat/smagspastaer af bær og frugter - eller karamel, marcipan, kaffe og de mange andre smage til de 24 forskellige smagsvarianter, hertil syv sorbetis.

- Jeg ville såmænd gerne etablere et samarbejde med lokale avlere om levering af bær og frugter, men da jeg ikke kan få garanti for 100 procents økologi, og fordi jeg hverken har tid eller overskud til selv at skulle bearbejde og koge råvarerne, har jeg valgt at få leveret de økologiske bær og frugter som pastaer, forklarer Kenneth Jørgensen.

Den færdige is tappes fra ismaskinen.  Foto: Katrine Becher Damkjær

Han glæder sig dog over, at han til sin is med hyldebærsmag til formålet får leveret hyldebærsaft fra en samarbejdspartner på Thurø.

Annonce

Minimal luft - mere for pengene

Nu er blandingen klar til ismaskinen, som er specialfremstillet i Italien. Den kan producere 5, 10 eller 15 liter is ad gangen.

- Det unikke ved maskinen er, at den laver en is med kun 20 procent luft, hvilket giver isen en lækker cremet konsistens, struktur og substans. Andre is på markedet har mere luft i sig, men med kun 20 procent luft i vores is, får man altså mere is for pengene, siger Kenneth Jørgensen.

Efter knap 30 minutters nedkøling og omrøring i ismaskinen er isen klar til servering.


Der er bare en stolthed ved et produkt, når man selv laver den, og det håber jeg også, at vores kunder rent faktisk kan smage.

Kenneth Jørgensen


- Opskrifterne, som også bruges af flere italienske isbutikker, er meget detaljerede og skal følges til punkt og prikke for at få den helt rigtige smag frem. Hvis blandingen kræver 1347 gram sukker, så hælder vi altså ikke 1400 gram sukker i, men præcis 1347 gram, siger Kenneth Jørgensen.

Gelato Italia tilbyder også hjemmelavet softice, som er lavet på samme mælk fra Østerlund. Chokoladevarianten er tilført flydende chokolade, mens vaniljen naturligvis er lavet med ægte vanillekorn.

Isen kan nydes ved cafeborde foran isbutikken, men det er også muligt at tage isen med hjem i praktiske termobokse i flere størrelser, således at man kan nyde den lækre frisklavede is hjemme i haven eller på terrassen.

Annonce

Planer for udvidelse

Gelato er en af kun et par isbutikker på Fyn, som producerer sig egen is, og det er netop denne egenproduktion, der er årsag til, at Kenneth Jørgensen tidligere på året overtog isbutikken.

- Der er bare en stolthed ved et produkt, når man selv laver den, og det håber jeg også, at vores kunder rent faktisk kan smage.

Ismaskinen arbejder på højtryk på grund af den store efterspørgsel her i sommervarmen. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Jeg vil være så fræk at påstå, at vores is er topkvalitet, og en af de bedste man kan få på Fyn, og derfor håber jeg med tiden at kunne opbygge et brand omkring Gelato.

Kenneth Jørgensen har således planer om at udvikle nye varianter, lave ispinde og milkshakes, udvide udbuddet af isdesserter og måske også indlede et engrossalg, tage rundt til koncerter og festivaler med en foodtruck - og åbne nye filialer.

- Jeg har mange ideer, men skal lige have første sæson i Svendborg overstået og så se nærmere på, hvad der er muligt, også set i relation til coronakrisen, som også jeg blev ramt af.

Annonce

Isvejr

To dage før åbningen af Gelato gik statsministeren på skærmen og lukkede landet ned. Herefter gik alt i stå.

- Man arbejder i døgndrift for at have alt klar, og oppe i hovedet sætter du dig op til det. Man ved, hvad der skal ske hver time mandag, tirsdag, onsdag - og så kommer man hjem og ser statsministeren i fjernsynet. Shit, tænker du. Hvad kommer det til at betyde? Det er en vanvittig rutsjebanetur - som at køre 200 kilometer i timen og så holde bomstille sekundet efter, har han tidligere forklaret til Fyns Amts Avis.

Isen er nu klar til servering. Foto: Katrine Becher Damkjær

Lidt omsætning blev reddet ved take-away, men økonomien blev ramt og hans overgang fra ejendomsmægler til ismand blev ikke, som han ønskede.

- Man skal ikke have medlidenhed med mig, og jeg tror også, at det hele løser sig, og at vi kommer ud på den anden side, siger han og takker vejrguderne for et foreløbigt fantastisk sommervejr.

Gelato har 31 isvarianter, inklusive sorbetis, klar til kunderne. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Solen skinner, det er isvejr, og mine maskiner kører på højtryk for at følge med efterspørgslen. Turisterne får alligevel lov til at komme til landet, og der er planglagt flere kulturelle aktiviteter i Svendborg, så jeg ser opmistisk på en dejlig sommer i Svendborg - også for Gelato, siger Kenneth Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce