Annonce
Ugeavisen Svendborg

Frivillige giver uhelbredeligt syge livskvalitet i den sidste tid

Foto: Colourbox
Når uhelbredeligt syge voksne og børn ønsker at være i eget hjem i den sidste tid, kan de få besøg af frivillige fra Palliativt Frivilligt Netværk, som dækker hele Fyn og øerne. Besøgene skal være med til at gøre den sidste tid så meningsfuld som muligt. Det frivillige netværk har modtaget 300.000 kr. fra TrygFonden til at sikre, at de frivillige er klædt godt på til at besøge familierne i en svær tid og sørge for et godt match mellem familien og den frivillige.
Annonce

Svendborg: Når frivillige fra Palliativt Frivilligt Netværk tager på besøg hos uhelbredeligt syge mennesker, som har en forventet kort levetid, er det for at aflaste familien og for at gøre den sidste tid for den syge, så meningsfuld som mulig.

Selvom omstændighederne er alvorlig, oplever de frivillige meget ofte, at den syge ønsker at få det bedste ud af den sidste tid, og besøgene kan være alt fra en gåtur i skoven, en shoppingtur eller en snak om livet.

- Når man er i et palliativt forløb, ser man ofte læger, sygeplejersker, hjemmehjælpere og andre fra sundhedsplejen, som kommer i hjemmet for at smertebehandle, sørge for personlig pleje og anden faglig hjælp. Derfor er tilbuddet om at få besøg af en frivillig som regel en livsbekræftende oplevelse, da samværet bæres af lyst og interesse - et samvær, hvor man møder mennesket frem for patienten. Det betyder meget for den syge at blive set og hørt som menneske, og at der er en, som de kan gå en tur med eller dele glæden med, hvis de for eksempel lige har fået et barnebarn eller snakke om det liv, der er levet og stadig leves, siger Inge Hansen, der er koordinator i Palliativt Frivilligt Netværk, i en pressemeddelelse.

Annonce

De frivillige bliver grundigt udvalgt

Alle de frivillige får en grundig introduktion til opgaven før deres første besøg, og efter hvert forløb evaluerer de sammen med koordinatoren, hvordan oplevelsen har været, inden de kommer ud til en ny familie. Der er også månedlige fællesmøder, hvor de frivillige kan dele erfaringer, og det er dette arbejde, som TrygFonden i 2020 har støttet med 300.000 kroner.

- Det er meget vigtigt, at vi har de rette frivillige, og derfor bruger vi tid på at forventningsafstemme, matche med de rette familier og følge op på de frivilliges oplevelser. Derfor er vi meget glade for støtten fra TrygFonden, som gør det muligt for os at fortsætte med at sikre, at de frivillige er klædt godt på, siger Inge Hansen, og fortsætter:

- Familierne, der ønsker besøg, er meget forskellige. Nogle har små børn, andre går meget op i deres kæledyr, nogle har rejst meget eller haft et betydningsfuldt erhvervsliv. Vi gør os umage med at matche familierne og den frivillige, så kemien passer sammen, og derfor har vi brug for mange forskellige typer af frivillige. Fælles for dem skal være, at de selv er mobile og raske, har livserfaring og en god portion sund fornuft og kan respektere tavshedspligten og de forskellige situationer og familier, som de møder.

Det er TrygFondes regionale råd i Region Syddanmark, der har doneret midlerne til Palliativt Frivilligt Netværk som en del af arbejdet med at skabe livskvalitet for mennesker i en sårbar situation.

- De frivillige i Palliativt Frivilligt Netværk gør en meget vigtig indsats for de uhelbredeligt syge og deres familier, som befinder sig i en ubeskrivelig sårbar situation. I TrygFonden er vi derfor glade for, at vi kan støtte arbejdet med at give de syge nogle positive oplevelser og samtidig skabe tryghed og aflastning for familien, siger Lisbeth Oxholm, repræsentant i TrygFondens regionale råd i Region Syddanmark.

Annonce

Bliv frivillig

Palliativt Frivilligt Netværk har altid plads til nye frivillige, som har lyst til at gøre en forskel for familier med et uhelbredeligt sygt medlem.

Hvis du er interesseret i at blive frivillig, kan du læse mere på www.foreningen-pfn.dk eller kontakte koordinator Inge Hansen på koordinator@foreningen-pfn.dk eller tlf. 40198707.

Palliativt Frivilligt Netværk (PFN)

På Fyn er der årligt mellem 700 og 800 mennesker, der rammes af en uhelbredelig sygdom.

Mange af dem har et ønske om en palliativ (lindrende) omsorg og støtte i deres eget hjem.

Palliativt Frivilligt Netværk (PFN) er en non-profit forening, der i et samarbejde med Palliativt Team Fyn tilbyder omsorg for uhelbredeligt syge i eget hjem. Foreningen blev dannet i 2013.

De frivillige tager langt oftest ud til de uhelbredeligt syge i familiens eget hjem. Men de kan også vælge at sidde hos uhelbredeligt syge på Palliativt Afsnit på OUH.

Man skal kunne afsætte mellem tre og fire timer om ugen.

I år er der 50 frivillige i foreningen, som hjælper uhelbredeligt syge i deres eget hjem på både Fyn og Langeland.

Foreningens eksistens bygger på fondsstøtte, private donationer, kontingenter og kommunale §18 midler, der går til støtte af frivilligt arbejde.

Man kan støtte foreningen via medlemskab eller som frivillig.

Foreningen mangler især mandlige frivillige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce