Annonce
Ugeavisen Svendborg

Gæsteklummen:Gymnasieelev skriver om kvalitetstid

Til byline foto
Annonce

Vi raser afsted med vindstyrke 12, og tid er uden tvivl blevet en mangelvare. Det er de fleste enige om. Derfor shopper vi os som aldrig før til ydelser, der kan spare os tid. Fastfood, lyntog, internetshopping og smarte gadgets er blot eksempler herpå. Vi forbruger med en drøm om at få mere kvalitetstid.

Smag på ordet.

Tid af kvalitet.

Kvalitetstid.

Et rum uden forstyrrelser. Med andre ord en tilrettelagt pause. For det moderne menneske er tid blevet et produkt og et dyrt et af slagsen. En stor misforståelse i min optik. Det er ikke det planlagte nu, der øger livskvaliteten.

Forleden dag læste jeg, hvor godt det skulle være at sætte fokus på de analoge ting i hverdagen. At trække stikket fra onlinerummet. Dyre strikkekurser, der lover nærvær og intimitet, er blevet en salgsvare. Det samme er eksklusive yogaophold, der efter sigende kan ride stormen af din indre orkan.

Men er det ikke et paradoks, at vi skal købe os til kvalitetstid? Er der ikke noget helt galt i vores samfund, når vi bliver nødt til ligefrem at planlægge vores næste pusterum?

Verdenssundhedsorganisationen WHO har for nylig foretaget en undersøgelse, der forudser, at stress og depression vil blive en af de største sygdomsfaktorer i 2020. En skræmmende prognose vi må tage stilling til.

Vejen til mere tid og overskud skal ikke findes i flere nemme indkøbsløsninger, eller kostbare yoga-retreats på Bali. Tværtimod. Står det til mig, skal vi revurdere vores forhold til tid, før vi finder løsningen.

Vi er simpelthen blevet eksperter i det planlagte nu, men det har intet at gøre med at leve i det virkelige nu. Jeg tror næppe, det er de planlagte kvalitetsstunder, der får vinden til at lægge sig i et moderne liv.

Jeg skal selv være den første til at erkende, at min digitale kalender langt det meste af tiden er booket med aftaler. Aftaler, der kræver konstant koordinering med omverdenen og forudsætter, at vi er kontaktbare i alle vågne timer. Aftaler, der er planlagt langt ud i fremtiden.

Jeg er overbevist om, at denne tendens sluger nuet og gør det moderne menneske stresset. Livet bliver en lind strøm af logistik, hvis nuet handler om at planlægge det næste nu og vores næste aftale.

Når jeg skriver, at vi skal revurdere vores forhold til tid, så mener jeg ganske enkelt, at vi skal øve os i at værne om det enkelte øjeblik, der opstår spontant.

Hvis vi vil sætte en stopper for den modvind af stress, der tilsyneladende rammer os alle, må vi lære at give os hen til nuet. Slække lidt på kravene til, hvad der er vigtigt at nå i hverdagen.

Gå hjem og giv dig hen til nuet. Det nu, der er nu og her, og ikke det i morgen!

- Vejen til mere tid og overskud skal ikke findes i flere nemme indkøbsløsninger, eller kostbare yoga-retreats på Bali. Tværtimod. Står det til mig, skal vi revurdere vores forhold til tid, før vi finder løsningen, skriver gymnasieeleven Marie Ørneborg Larsen i denne gæsteklumme. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Kunstner viser rundt

Ugeavisen Svendborg

VM-bord til Sydfyn

Annonce