Annonce
Ugeavisen Svendborg

Græsrødder fik fællesskab til at spire

Et velbesøgt loppemarked har været en af mange aktiviteter på fællesarealet i Pjentemøllestræde. Privatfoto
Beboerne i Pjentemøllestræde har haft succes med etablering af en fælles have, som har lagt grund til et nyttigt, lystigt og venligt naboskab. Beboerne deler gerne ud deres erfaringer til andre med ønske om lignende fællesskaber.

Svendborg: For snart 20 år siden fik beboerne i Pjentemøllestræde øje på en tom grund, som efterhånden skæmmede gaden med tidsler, ukrudt og rod. Efter i fællesskab at have forskønnet grunden lidt, slået græs og ukrudt og sat en bænk op, udviklede tanken sig om et mødested for gadens beboere sig.

Et frugtbart samarbejde med kommunen, som ejer grunden, resulterede i, at beboerne lejede grunden til etablering af en fælles have. Foreningen Græsset blev stiftet og står i dag som ansvarlig lejer.

- I årenes løb har haven bogstavelig talt lagt grund til et nyttigt, lystigt og venligt naboskab. Her foregår alt fra en-kop-kaffe snak, til runde fødselsdage, fællesspisning og loppemarked, fortæller Lone Møller, beboer i Pjentemøllestræde.


Det giver stof til eftertanke at der nogle gange ikke skal mere til end en plet jord og en bænk for at udvikle et enkelt og uforpligtende fællesskab - og dog forpligtende på den gode måde.

Lisbeth Møller Andersen


- Der sker hele tiden forandringer og forbedringer i haven, senest er der anlagt en krible-krable grusbakke som er sået til med insektvenlige frø, supplerer Lisbeth Møller Andersen, en anden af beboerne.

Annonce

Fællesskab i isolationen

Siden marts 2020, hvor coronarestriktionerne trådte i kraft, har der været talt meget om isolation, ensomhed og behovet for at være sammen med andre mennesker.

- I den første coronatid blev der i Pjentemøllestræde sunget fra åbne vinduer til gadeniveau. I løbet af vinteren har det været muligt på lune dage at mødes på Græsset i frisk luft og følge med i hinandens liv, så isolationen har været lettere at komme igennem. Børn og børnebørn mødes og leger på Græsset, som særligt det forløbne år er blevet et ægte socialt åndehul, siger Lone Møller.

- Det giver stof til eftertanke at der nogle gange ikke skal mere til end en plet jord og en bænk for at udvikle et enkelt og uforpligtende fællesskab - og dog forpligtende på den gode måde, mener Lisbeth Møller Andersen.

Annonce

Giver erfaringer videre

Foreningen Græsset har udviklet sig langsomt over årene. Rammerne er lagt i foreningens vedtægter, og ved den årlige generalforsamling aftales aktiviteter, fester, fornøjelser, pasning af bede og plæne. Der er ikke møde-eller arbejdspligt, og det er tilladt både at nyde og yde efter lyst og evne.

Etableringen af et bed til vilde blomster har været et af de seneste tiltag i fælleshaven i Pjentemøllestræde. Privatfoto

- Fællesskabet bidrager ikke kun til beboernes daglige glæde, men også til en del af Cittaslow-temaet om “det gode liv”, til kommuneplanen om udvikling af lokalmiljøer og til FN's verdensmål nr. 11 om bæredygtige lokale fællesskaber. Foreningen har fokus på biodiversitet og er blandt andet tilmeldt Dansk Naturfredningsforenings projekt "Giftfri Have".

- Den fælles have rummer også plads til kulturen, da to lokale teatre har brugt området til scener i deres forestillinger i sommer, fortæller Lone Møller og Lisbeth Møller Andersen.

Der findes andre lignende fællesskaber i kommunen, men skulle der være nogen, som bliver inspireret til denne enkle form for nabo- og fællesskab, er foreningen "Græsset" klar til at dele gode erfaringer. Henvendelse kan ske til Lone Møller, Pjentemøllestræde 1c, tlf. 22620824 eller Lisbeth Møller Andersen, Pjentemøllestræde 6.st. tlf. 51233166.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce