Annonce
Ugeavisen Svendborg

Grønne busser på afveje i Fynbus

- Der er lagt op til at udbyderne kan vælge biodiesel, men det er slet ikke løsningen for klimaet, mener Jesper Kiel, Enhedslisten. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
- Biodiesel er slet ikke løsningen for klimaet, mener Jesper Kiel fra Enhedslisten.

Svendborg: Enhedslisten mener, at Fynbus er kommet på afveje, når man vil udbyde busdriften på Fyn.

- Der er lagt op til at udbyderne kan vælge biodiesel, men det er slet ikke løsningen for klimaet. Udslippet af klimagasser globalt risikerer ligefrem at stige. Derfor skal der sendes et klart signal fra byrådsmødet den 26. janaur om, at Svendborg Kommune vil have el-busser og ikke ønsker biodiesel, siger Jesper Kiel, Enhedslistens medlem af Teknik- og Erhvervsudvalget.

- Vi har i Svendborg Kommune set frem til at busdriften i Svendborg kunne omlægges til el-busser i 2024 med et fælles udbud fra Fynbus. Det risikerer vi nu ikke at få, fordi Fynbus lægger op til, at dem, der byder, frit kan vælge mellem busser på el, brint, biogas eller biodiesel. Det er et kæmpeproblem, for biodiesel er slet ikke en grøn løsning. Man kommer aldrig ned på nuludledning og måske vil udslippet med klimagasser ligefrem stige globalt med biodiesel, påpeger Jesper Kiel i en presemeddelelse.

Annonce

Biodiesel er en blindgyde

Baggrunden for at Enhedslisten advarer mod biodiesel som en grøn løsning, er, at biodiesel fra landbrugsprodukter har en CO2-udledning, som er på højde med diesel, når man ser globalt på det. Det skyldes dels, at der ved dyrkning af en rapsmark udledes både metan og lattergas, og at brug af biobrændstoffer fører til, at mere skov på verdensplan inddrages til landbrug, forklares det i pressemeddelelsen.


Vi har i Svendborg Kommune set frem til at busdriften i Svendborg kunne omlægges til el-busser i 2024 med et fælles udbud fra Fynbus. Det risikerer vi nu ikke at få, fordi Fynbus lægger op til, at dem, der byder, frit kan vælge mellem busser på el, brint, biogas eller biodiesel.

Jesper Kiel


- Vi kan under ingen omstændigheder dyrke nok afgrøder til at drive verdens køretøjer på biodiesel. Der vil være noget andengenerations-biodiesel fra for eksemepel brugt fritureolie, men vi spiser slet ikke nok pomfritter til, at busser generelt kan kører på det. Biodiesel er en blindgyde, og der er store muligheder i el-busser - og så må enkelte lange ruter måske køre på biogas. Derfor skal vi sende det klare signal til Fynbus, at der skal satses på el-busser, siger Jesper Kiel.

Teknik- og Erhvervsudvalget vedtog på sit møde 14. januar at gøre det klart over for Fynbus, at Svendborg Kommune kun ønsker et udbud, hvor Svendborg Kommunes ruter overgår til el-busser. Man vedtog: “Svendborg Kommune ønsker alene at deltage i et fælles udbud, såfremt udbuddet i 2024 kun omfatter eldrevne busser i Svendborg Kommune.”

Det håber Enhedslisten bliver fulgt op på byrådsmødet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Genåbning fejret med kage

Annonce