Annonce
Ugeavisen Svendborg

Gratis beskyttelsesbriller til nytårskrudtet

Husk beskyttelsesbrillerne, lyder rådet fra flere eksperter forud for nytårsaften. Pr-foto: Louis Nielsen
Louis Nielsen og Synoptik i Svendborg uddeler gratis beskyttelsesbriller mellem jul og nytår. Det gør de for at nedbringe antallet af øjenskader. Beskyttelsesbriller kunne have afværget en stor del af fyrværkeriskaderne sidste år.

Svendborg: Husk beskyttelsesbrillerne, lyder rådet fra flere eksperter forud for nytårsaften.

Sidste år var mænd og drenge impliceret i 80 procent af alle fyrværkeriskader. To ud af tre bar ikke beskyttelsesbriller. Derfor er Dansk Blindesamfund, læger fra Odense Universitetshospital og Louis Nielsen i år gået sammen for at slå fast, hvor vigtigt det er at huske beskyttelsesbrillerne.

Derfor deler Louis Nielsen i Svendborg og Dansk Blindesamfund gratis sikkerhedsbriller ud i butikken. Det sker i dagene mellem jul og nytår, oplyses det i en pressemeddelelse.

Annonce

- Alt for mange kommer fortsat til skade nytårsaften. Mange af dem fordi de ikke bruger beskyttelsesbriller. Særligt trist er det, at det er mange mænd og unge drenge, som fylder i skadesstatistikken. Beskyttelsesbriller er og bliver den bedste beskyttelse mod fyrværkeriskader. Derfor kan det ikke siges nok, hvor vigtigt det er at huske dem, når nytåret skal skydes ind - uanset om du er barn eller voksen, tilskuer eller selv affyrer fyrværkeriet, siger Søren Larsen og Jens Lauritsen, overlæger på Odense Universitetshospital og tilknyttet Ulykkes Analyse Gruppen.

I år gør Louis Nielsen sammen med Dansk Blindesamfund en ekstra indsats for at minde brillebrugere om, at deres briller ikke i sig selv beskytter mod fyrværkeriet. Det er derfor vigtigt, at brillebrugere også tager beskyttelsesbriller på.

- Vores beskyttelsesbriller er udviklet, så de både kan bruges af brillebrugere ud over brillerne og folk, der ikke bruger briller. Det er vigtigt at beskytte øjnene, også når man bruger briller, fortæller Gitte Brink, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Én øjenskade er en for meget

Af de 228 danskere, der pådrog sig fyrværkeriskader ved årsskiftet 2019/2020, fik ni personer øjenskader. Kun tre ud af ti af de tilskadekomne bar beskyttelsesbriller.

- Den tendens skal vendes – det er ”simpelt” at tage briller på, men husk det nu, opfordrer Søren Larsen og Jens Lauritsen.

De bliver bakket op af Dansk Blindesamfund og Louis Nielsen:

- Det er foruroligende, at så mange fortsat kommer til skade med fyrværkeri, da fyrværkeriskader kan følge én resten af livet. Jeg ved, hvor svært det er at leve uden syn. Med beskyttelsesbriller kan langt de fleste øjeskader dog undgås. Derfor har vi påtaget os et ansvar og deler gratis beskyttelsesbriller ud. Det er alt andet lige bedre at bruge sikkerhedsbriller én gang om året end blindestok hver dag resten af livet, siger Thorkild Olesen, Landsformand i Dansk Blindesamfund.

Louis Nielsen støtter altså op om budskabet.

- Én øjenskade er en for meget. Beskyttelsesbriller er den bedste måde at forebygge øjenskader, og derfor deler vi gratis beskyttelsesbriller ud, så der ikke er nogle undskyldninger for ikke at huske brillerne. Vi skal passe godt på vores øjne hele året, men det er ekstra vigtigt at beskytte dem nytårsaften, påpeger Gitte Brink.

Butikken har et begrænset antal briller, og uddelingen sker efter først-til-mølle-princippet.

Annonce

Synoptik har fokus på børnene

27 af skaderne sidste år var alvorlige, og ni af dem gik ud over børn. I år vil Synoptik med støtte fra Synoptik-Fonden bringe det tal tættere på nul.

- Selvom coronakrisen formentlig kommer til at rokke ved dine traditioner og graden af festligheder for din nytårsaften, ændrer pandemien ikke ved, at romerlys og raketter igen i år kommer til at skyde 2021 i gang. Da vi sidste år fejrede nytårsaften, fik ni børn og unge skader, og det vil Synoptik gøre noget ved.

– Det er foruroligende så mange fortsat kommer til skade med fyrværkeri, da fyrværkeriskader kan følge én resten af livet. Jeg ved, hvor svært det er at leve uden syn. Med beskyttelsesbriller kan langt de fleste øjeskader dog undgås, siger Thorkild Olesen, Landsformand i Dansk Blindesamfund. Pr-foto

Optikerkæden har således  i år valgt at uddele i alt 10.000 beskyttelsesbriller på landsplan - 7000 til børn og 3000 til voksne.

- Uddelingen skal være med til at sætte fokus på vigtigheden af beskyttelsesbriller nytårsaften.

Ifølge klinisk fagspecialist i Synoptik, Annette Slyngborg, kan beskyttelsesbriller gøre en stor forskel, hvis uheldet skulle være ude ved fejringen af det nye år: '

- Sidste nytår blev flere danskere ramt af alvorlige øjenskader, hvor alle tilskadekomne havde det til fælles, at de ingen beskyttelsesbriller havde på. Og da et fremmedlegeme som fyrværkeri i øjnene kan resultere i et dårligere syn eller blindhed, kan jeg ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at bruge beskyttelsesbriller. Det gælder både for børn og voksne, siger Annette Slyngborg i en pressemeddelelse.

- Mange tror, at almindelige briller beskytter lige så godt. Men det er altså ikke helt rigtigt. Her kan brilleglassene nemlig splintre og ramme øjnene. Den risiko er man ude over, hvis man bruger beskyttelsesbriller.

Frem til nytår kan du derfor tage forbi Synoptik i Gerritsgade i Svendborg, hvor du kan hente beskyttelsesbriller til dig og din familie.

Få en sikker nytårsaften

I samarbejde med Analyse Ulykkes Gruppen giver chefoptiker John Tornhøj og kollegaerne i Louis Nielsen Svendborg dig her syv råd forud for nytårsaften:

Brug altid beskyttelsesbriller – også når du er tilskuer - hjælp også dine børn til at huske deres.

Tænd aldrig fyrværkeri, når du holder det i hånden

Hold sikkerhedsafstand og læn dig aldrig ind over fyrværkeriet

Gå aldrig tilbage til en fuser

Brug aldrig ulovligt fyrværkeri

Vær en god rollemodel og vis dine børn, hvordan de skal håndtere og affyre fyrværkeri korrekt.

Dine almindelige briller beskytter ikke mod fyrværkeri. Brug derfor beskyttelsesbriller ud over dine almindelige briller.

Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen ved OUH

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Nyt tilbud for børn: Detektiver i naturen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Jul for 100 gæster og frivillige

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Claus får pris for at sætte pris på gamle mursten

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg drømmer om en fredfyldt jul, men frygter at blive syg med stress

Ugeavisen Svendborg

Mødrehjælpen giver gode juleminder til børn i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Lyt: Simba Hansens jagt på sin redningsmand og sit navns betydning

Ugeavisen Svendborg

Naturklummen: Snespurve på besøg fra det vilde Arktis

Ugeavisen Svendborg

Fynske Bank topper imageundersøgelse

Ugeavisen Svendborg

Tidligere SfB-formand hædres for stor indsats for klubben og Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Svendborg går endnu engang sammen for dyrene

Ugeavisen Svendborg

De nominerede til Prisfesten er nu fundet

Ugeavisen Svendborg

Sally fra Svendborg er klar med musik

Ugeavisen Svendborg

Fri leg med nordiske kontraster

Ugeavisen Svendborg

Skrivekrampe i en god sags tjeneste: Lene har skrevet 800 julekort

Ugeavisen Svendborg

Ønsketræ i bycentret: Opfyld udsattes juleønsker

Ugeavisen Svendborg

50.000 kroner til keramikværksted

Ugeavisen Svendborg

Matas udvikler nyt kosttilskud til mænd og kvinder over 40 år

Ugeavisen Svendborg

Vind billetter: Filmkomponister spiller live i Scala

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Asiatiske kæledægger

Ugeavisen Svendborg

Anton fra Skårup bevæger børn fra hele verden

Ugeavisen Svendborg

Julekoncerter med jubilerende kor

Ugeavisen Svendborg

Eamon O’Kane udforsker en verden ude af sync

Ugeavisen Svendborg

Lady Gaga i ny film: Gucci-familiens storhed og fald

Annonce