Annonce
Ugeavisen Svendborg

Handl Lokalt: Bysamfund holder sammen på butikslivet

Købmanden i Lundeborg er et lokalt eksempel på en foreningsdrevet dagligvarebutik. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Når butikslivet er presset, står byen sammen.
Annonce

Svendborg: De senere år har migrationen fra land til by været en stigende tendens - landet affolkes, og byerne vokser. En af de sideeffekter, den tendens fører med sig, er, at butikkerne uden for de større byer mister kundegrundlaget. Det har til gengæld affødt en ny tendens. At de lokale, der bliver, engagerer sig langt mere i de lokale forretninger.

- I de mindre bysamfund er man meget bevidst om, hvor vigtig butikslivet er, siger Dorte Wimmer, Retail- & forbrugerdirektør i Retail Institute Scandinavia

Annonce

Butikker holder gang i byen

Derfor ser vi mange eksempler på modtræk, når købmanden i den lille by er under pres. Det kan være borgere, der køber anparter i forretningen, køber bygningerne og lejer dem ud til favorabel pris eller lignende, siger hun.

Der er både i Dagrofa-kæden og Coop, som driver eksempelvis henholdsvis Menu og Brugsen-butikkerne, flere eksempler på, at man driver butikker i en form for brugerdrevet anpartsordning eller på anden måde har et stort engagement fra kundesiden i driften af butikken.

Storms Hjørne i Troense drives i dag af frivillige, som sørger for et udvalg af dagligvarer til de lokale beboere. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

- Man ser ligefrem borgergrupper låne penge af kæden til at drive butikken videre.
Og det giver rigtig god mening. Der er mange plusser ved at have en detailhandel i nærområdet; både i hverdagen, når man mangler mælk og kartofler, men også for byen og området i det hele taget, siger Dorte Wimmer.

- Når butikkerne er væk, så er skolerne og institutionerne næste i rækken, og så bliver det svært at få nye tilflyttere og holde liv i bysamfundet, pointerer hun.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Hjælp til følsomme fødder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Pengegave til maritimt museum

Ugeavisen Svendborg

Vintagemode fra aflyst modeshow

Annonce