Annonce
Ugeavisen Svendborg

Har I udviklet bæredygtige landsbyinitiativer under nedlukningen? Så bor I måske i Årets Landsby 2021

I 2020 år var det midtfynske Haastrup, der løb med prisen som Årets Landsby. Foto: Philip Davali/PR
Landsbyer over hele landet skal nu til at spidse pennen, hvis de vil med i kapløbet om at blive Årets Landsby. I år hædrer prisen "Den nytænkende landsby", der har formået at omsætte coronakrisen til positive muligheder for sine indbyggere.

Svendborg: Coronapandemien har afkrævet de danske landsbyer at finde nye veje til levedygtig og bæredygtig udvikling, skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse.

Af samme grund hædrer Årets Landsby-prisen, som Landdistrikternes Fællesråd blandt andre står bag, derfor de lokalsamfund, som har formået at omsætte nedlukning og krisetilstand til positive muligheder for landsbyernes indbyggere: Måske har landsbyen fastholdt eller tiltrukket nye beboere, udviklet nye erhverv eller servicetilbud eller skabt nye teknologiske eller bæredygtige udviklingsmuligheder.

Temaet er ganske enkelt ”Den nytænkende landsby”, og der vil i bedømmelsen blive lagt vægt på, i hvilket omfang landsbyen har formået at vende coronakrisen til nye bæredygtige udviklingsmuligheder med øje for fremtiden.

Annonce

Pionérelement og inspirationskilde

For at komme i betragtning til prisen skal der være tale om en landsby med under 1.200 indbyggere. Derudover vil følgende forhold blandt andet indgå i den samlede vurdering af ansøgerne:

1. Aktiviteter med konkrete effekter i form af øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.

2. Originaliteten og pionérelementet i landsbyens initiativer og idéer, herunder muligheden for at applicere landsbyens initiativer i andre kontekster.

3. Gruppen af landsbybeboere, der står bag ansøgningen.

Landdistrikternes Fællesråd understreger i pressemeddelelsen, at landsbyerne ikke forventes at leve op til alle tre kriterier, men at ansøgere blandt andet kan tage afsæt i spørgsmål som "Hvilke konkrete, nytænkende initiativer har landsbyen igangsat?" og "Hvilken effekt har initiativerne haft – og hvordan kan de tjene til inspiration for andre landsbyer og mindre samfund?"

Årets Landsby-prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Fakta om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 25. gang.

Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere.

Ansøgningen må fylde maksimalt to sider og kan suppleres med en kopi af udviklingsplanen for landsbyen.

Ansøgningen skal sendes til landsby@landdistrikterne.dk senest den 21. juni 2021 kl. 12.00.

Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Haastrup, Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner, øen Fejø og Torup

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sølv til Magnus

Annonce