Yes, udbrød Grethe B. Østergaard, 68 år og bosat i Toftemarken i Svendborg, spontant, da hun hørte om et nyt idrætstilbud, for det var lige noget, hun havde ventet på.
Senior Idræt i Boligområderne kaldes det nye tiltag, som Svendborg Senior Idræt er tovholder på med opbakning fra Integrationsrådet og Aktive Boligområder i Svendborg (læs side 22-23).
Svendborg Senior Idræt har gennem nogle år har ønsket at gøre en særlig indsats for at få flere af anden etnisk herkomst end dansk med på de mange forskellige hold, som foreningen udbyder, og i den forbindelse blev en hånd rakt ud til Integrationsrådet, hvor et medlem kom med både en advarsel og et godt råd:
- Glem det. Mange ældre udlændinge kommer ikke ud i hallerne, fordi det vil virke for uoverskueligt for dem, fordi mange ikke selv har kørekort og bil, og fordi det er forbundet med en vis usikkerhed at skulle møde op i nye og fremmede rammer med mennesker, man ikke kender.
- Hvis I vil have flere af anden etnisk herkomst end dansk til at dyrke idræt, må I komme ud til dem, lød opfordringen, som Birthe Bergmann, senior fritids -og idrætskonsulent i Svendborg Senior Idræt, tog til sig.
Som et pilotprojekt i boligområdet ved Mølmarksvej tilbyder man derfor nu hver mandag let fysisk træning for ikke blot udlændinge, for flere ældre danskere har også takket ja til tilbuddet.
Efter tre måneder har 23 deltagere meldt sig som deltagere, og der møder typisk 15-20 personer op til træningen, og det er i følge Birthe Bergmann en succes, for hun havde slet ikke forventet så mange interesserede. Hun regner i øvrigt med, at endnu flere vil dukke op, når rygtet om holdet breder sig, og hun håber, at Svendborg Senior Idræt kan udrulle den nærlokale idræt til andre boligområder i Svendborg, når erfaringerne fra Mølmarksvej er høstet.
Det nye tiltag er både vigtigt, rigtigt og godt set.
De socialt udsatte boligområder er i højere grad end andre områder udfordret på ensomhed, manglende integration, fysisk og mental sundhed samt medborgerskab og foreningsengagement. For at forebygge livsstilssygdomme og ensomhed blandt ældre migranter - og blandt danskere i boligområderne - må der tænkes i nye baner, og det er prisværdigt, at Svendborg Senior Idræt nu tager stafetten op med et på Sydfyn nyt initiativ.
Det er ligeledes befriende at se, at man tør og vil tænke i nye baner, ud af boksen, for at nå nye brugere, som slet ikke er vant til eller er utrygge ved vores "normale" foreningsliv .
Hip hip hurra for ikke blot dette tiltag fra Svendborg Senior Idræt, men for hele foreningen, som i år har 10 år på bagen. I dag har Svendborg Senior Idræt 46 hold med 22 forskellige aktiviteter, som foregår på over 20 forskellige adresser i kommunen, herunder træning på kommunens ældrecentre.
Vi ved alle, at bevægelse og idræt er vigtigt for vores krop og helbred, og tilbuddene er heldigvis mangeartede - også for de ældste i kommunen.