Annonce
Ugeavisen Svendborg

Historisk bygning doneret væk: Skal være madpakkehus

Ejeren af hesteomgagnen Carl-Gustaf Blixen-Finecke med sit barnebarn Isabella: Foto Realdania
Støtteforenignen Beth's Hus har fået penge til at omdanne en historisk hesteomgang ved Lundeborg til et nyt madpakke- og kulturformidlingshus, som både turister og lokale frit vil kunne benytte.

Lundeborg: Lige i underkanten af 1,3 millioner.

Det er hvad et nyt madpakke- og kulturformidlingshus på Øhavsstien ved Lundeborg kommer til at koste. Og der er støtte til det hele, fortæller Lene Thiele, der er projektansvarlig for Støtteforeningen Beth's Hus.

Det er en historisk hesteomgang fra 1800, hvor heste blev brugt som trækkraft til eksempelvis at tærske korn, der skal renoveres, hvor lokale frivillige vil omdanne den gamle bygning til madpakkehus og opholdssted for folk på vandretur på Øhavsstien. Samtidig skal huset være udstilling- og formidlingssted for den lokale kulturhistorie.

Annonce

Støtteforeningen Beths Hus har fået en økonomisk håndsrækning på 625.000 kr. fra Realdania-kampagnen Underværker til at give hesteomgangen nyt liv til glæde for lokalsamfundet i Lundeborg.

De har også været heldige at få midler fra landsbyfornyelsespuljen i Svendborg Kommune, der skal dække 60 procent af projektets omkostninger.

Men som den store matematiker nok kan regne ud, så er der ikke 625.000 kroner tilbage af Realdanias donation, når man har trukket 60 procent fra 1,3 millioner.

Det hænger sammen med, at de har fået lidt flere penge af Realdanina, fordi fonden gerne vil have en restauringsfaglig arkitekt med på sidelinjen, forklarer Lene Thiele.

- Vi er meget taknemmelige for den støtte, for det er jo altafgørende for projektet, men jeg tænker også, at det blåstempler vores projekt som noget godt, fortæller hun.

Det betyder også, at økonomien er på plads, og projektet dermed kan realiseres. Lene Thiele håber, at de kan være færdige til efteråret, hvis de er heldige, eller bliver det klar til brug engang til foråret, fortæller hun.

Underværker

Projekterne er ét blandt i alt 18 ildsjæleprojekter fra hele Danmark, som nu kan realiseres med støtte fra Realdania-kampagnen Underværker. I Underværker arbejder lokale frivillige over hele landet med byggeri for og til fællesskaber. Altid med blik for de særlige muligheder i en bygning eller på et sted.

De 18 udvalgte projekter spænder vidt; fra et remiseværksted i Gedser til øvelokaler for musikinteresserede unge i en landsbyklynge uden for Silkeborg. Fælles for projekterne er lokalt engagement – og man kan se, hvordan ildsjæle over hele landet har ambitioner om at styrke fællesskabet efter et langt coronaår, hvor mange har savnet at mødes.

Realdania har i alt afsat 12 millioner kroner til de 18 projekter.

Synd at rive den ned

Hesteomgangen ved Øhavsstien i Lundeborg tilhører en ejendom, der ligger på Gammel Lundeborgvej 55.

Ejerne af ejendommen havde ikke selv pengene til at istandsætte den gamle bygning, men var også af den overbevisning, at det ville være et spild, hvis bygningen blot skulle rives ned.

Derfor gik de i tænkeboks og kom frem til, at hvis de donerede bygningen til offentligt brug, så kunne det være, at de via fonde og kommunen ville kunne friske bygningen op, så den stadig kunne bruges. Det var særligt med tanke på hesteomgangens alder og placering, hvor kom de frem til, at den ville være ideel som kulturformidlings- og madpakkehus, forklarer Lene Thiele.

- Der kommer til at blive installeret strøm og vand, så det er muligt at lade telefonen op, fylde en vandflaske og kunne komme på toilettet siger Lene Thiele.

Men det er det eneste, der skal ændres, ellers skal alt andet bevares og restaureres, så det forbliver som nu, hvilket også er årsagen til, at Realdania vil ofre de ekstra penge på at få en restaureringsfaglig arkitekt ind over projektet.

Der var 140 projekter i betragtning, 18 fik tildelt penge, og hesteomgangen i Lundeborg var det eneste projekt på Fyn, der fik del af fondsmidlerne.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

SIMAC slår rekord: Martime aspiranter flokkes til Svendborg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tapas, tango og fortælling: Broholm forvandles til Buenos Aires

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ung frisør i ny rolle

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Film om Blixen efter Afrika - historien om en mester og hendes lærling

Ugeavisen Svendborg

Inkluderende fællesskab i varme skær af byens lygtepæle

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg falder for spændende mænd - men det ender med psykisk og fysisk vold

Ugeavisen Svendborg

Musikskole står klar til ny sæson: Peder Most Garden opruster med tre nye undervisere

Ugeavisen Svendborg

Hesselager sportsuge klar med program

Ugeavisen Svendborg

Fællesklang: Væk byen til live med sang

Ugeavisen Svendborg

Havnens frie fugle: Udstilling går bag om drømme i et råt miljø

Ugeavisen Svendborg

300 hektar skov skal øge biodiversiteten i Svendborg Kommune

Ugeavisen Svendborg

Verdensmål lokalt og globalt

Ugeavisen Svendborg

Indvielse af ny skolebygning

Ugeavisen Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Tillykke med de to år

Ugeavisen Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Ugeavisen Svendborg

Brætspilscafé på biblioteket

Ugeavisen Svendborg

Familie realiserer drøm om egen café

Ugeavisen Svendborg

Klokkemusik over byen

Ugeavisen Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Ugeavisen Svendborg

Bank støtter opera

Ugeavisen Svendborg

Nominer en du kender for medmenneskelighed: Home Svendborg uddeler 50.000 kroner

Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Mad med mening smager bedst

Annonce