Annonce
Ugeavisen Svendborg

Hvem er på billedet?

Billedet viser måske et sydfynsk godsejerpar, fotograferet på deres bedrift i 1943. Men hvem er de, og fra hvilken herregård? Privatfoto
Jens-Christian Jensen, Virum, håber, at der blandt Ugeavisen Svendborgs læsere er personer, der kender til parret på billedet.
Annonce

Svendborg: Se godt på billedet: Hyggeligt og afslappende ser det ud, men hvem er det unge par?

Ugeavisen Svendborg er af Jens-Christian Jensen, før Svendborg, ny bosat i Virum, blev bedt om at løse et for ham lille mysterium.

Jens-Christian Jensen skriver:

- Under gennemgang af efterladte sager fra mine afdøde forældre er jeg faldet over vedlagte fotografi fra krigens tid, som desværre er uden angivelse af tid, sted eller personer.

- Jeg er dog sikker på, at det er fra en sydfynsk herregård, og tiden er foråret eller sommeren 1943.

Jens-Christian Jensen har selv researchet lidt under sine ferier i Svendborg, men meget er forandret, nye ejere på gårdene, bygninger nedrevet eller ombygget og så videre.

- Jeg tænkte derfor, om der blandt Ugeavisen Svendborgs læsere, er personer, der kunne hjælpe mig, skriver Jens-Christian Jensen, som i et historisk rids giver en sandsynlig baggrund for billedet:

Annonce

Militær garnison på Sydfyn

Under besættelsen, 1940-45, fik Danmark efter aftale mellem den danske regering og den tyske besættelsesmagt tilladelse til at opretholde en begrænset militær forsvarsstyrke.

I efteråret 1942 forlangte tyskerne imidlertid, at de danske soldater skulle fjernes fra Jylland, og regeringen var derfor nødt til at forlægge disse til Fyn, hvor hidtil kun Odense havde haft en militær garnison. Sådan blev de fynske sø-købsteder med kort varsel bedt om at indlogere en betydelig mængde danske tropper.

For Svendborgs vedkommende drejede det sig om nogle hundrede soldater med tilhørende heste og kanoner m.m. fra hhv. Jyske Dragonregiment og 3. Feltartilleri-Regiment. Trods store problemer med at skaffe tag over hovedet til så mange nye indvånere, blev de danske soldater modtaget i november 1942 med stor gæstfrihed af byens borgmester og borgere.

Den hidtidige kommuneskole i Fruestræde blev til ”Artillerikasernen i Svendborg” og på Belvedere blev der anlagt en baraklejr til dragonerne og deres heste. Også den sydfynske landadel (med enkelte, tyskvenlige undtagelser) var ivrige efter at vise deres patriotiske sindelag, og åbnede gæstfrit deres ejendomme op til øvelsesformål, opstaldning af heste samt selskabeligt samvær med hærens officerer.

I min fars og hans officerskammeraters dagbøger og breve fortælles der således om invitationer fra bl.a. godsejerne på Hvidkilde, Valdemars Slot, Brahetrolleborg, Skjoldemose, Rødkilde og Ny Klingstrup m.fl., og det afslappede yngre par på biiledet skal nok søges mellem disse.

Fotoet er taget af min far, daværende (artilleri) kaptajn E.H.Jensen, måske af hans værter, siddende uden for en bindingsværksbygning/stald(?). Måske sidder man (trods den dystre verdenssituation) og hygger sig efter en ridetur, jfr. ridestøvlerne og ølflaskerne fra det lokale bryggeri, men fotografiet er desværre ikke påført oplysninger om stedet eller navnet på personerne.

Kan nogen hjælpe?

Annonce

Efterspil

I øvrigt fik idyllen snart en ende, idet tyskerne som bekendt slog til den 29. august 1943 og afvæbnede den danske hær og flåde. Soldaterne blev interneret, men det lykkedes min far og et par kammerater at flygte. Han kom til England via Sverige, blev uddannet til faldskærmsmand og kom senere tilbage til den fynske modstandsledelse.

Efter krigen slog han sig ned i Svendborg, hvor han fungerede som motorsagkyndig (bilinspektør) frem til sin død i 1968.

Interesserede kan læse mere om Svendborgs spændende (om end korte) tid som garnisonsby i bogen ”Da Svendborg var garnisonsby, 1942-43” af forfatteren Knud Erik Pallisgaard.

Jens-Christian Jensen kan træffes på tlf. 2947 1418, hvis du kan hjælpe ham videre med opklaringen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sommermusik på Skarø

Ugeavisen Svendborg

Morgenyoga på Bølgen

Annonce