Annonce
Ugeavisen Svendborg

Imponerende jubilæum: 125 år med ure og briller i Svendborg

Anette og Jakob Petersen har siden 1974 været 3. generation Petersen i den nu 125 år gamle Martin Petersen & Søn i Møllergade. Foto: Michael Printzlau
Martin Petersen & Søn, urmager og optiker i Møllergade, har siden 1896 serviceret svendborgenserne med ure og briller. Det er 3. generation Petersen, der står bag forretningen, men en 4. generation kommer ikke til at overtage.

Svendborg: I Athen finder ​​de første moderne olympiske lege sted, en italiener ansøger om patent på sin nyeste opfindelse, radioen, Henry Ford tester en benzin-dreven bil, der findes guld i Klondike, for første gang bliver der anvendt røntgenbilleder og Danmarks Idræts-Forbund stiftes.

Og i 1896 åbner en ny forretning i Svendborg: Martin Petersen & Søn.

Den 24. oktober 2021 er det præcis 125 år siden, at forretningen, en af Svendborg ældste, første gang åbnede i lokaler i Brogade, men i dag har ur- og brilleforretningen til huse i Møllergade 5 og indehaves af tredje generation Petersen, Jakob Petersen og hustruen Anette.

Annonce

Men vi skruer tiden tilbage til 1896 og begyndelsen:

Måtte gå i land

Martin Petersens far var ejer af og skipper på bramsejlskonnerten “Thurø”, og som det var kutyme dengang forventedes det, at også sønnen skulle til søs. Men skæbnen ville det anderledes: Den unge Martin kæmpede flere år mod søsyge og måtte gå i land.

Jakob Petersen reparerer stadig mekaniske ure fra ind- og udland i forretningens værksted. Han er i dag en af de få urmagere, som “mestrer” disse ure. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Han måtte derfor tænke i andre baner. Efter endt læretid som urmager og optiker startede han 24. oktober 1896 en ur- og brillebutik under beskedne former i Brogade, hvor Thurø Bageren i dag har butik, fortæller Jakob Petersen, barnebarnet til stifteren Martin Petersen.

Senere flyttede forretningen på grund af pladsmangel til Klosterstræde, hvor herremodebutikken Konrad (en del af Mr. Hardis) ligger i dag, for i 1931 at leje sig ind i Møllergade 5, som stadig er butikkens adresse.

Sød musik opstod i forretningen mellem urmageren fra Thurø og skibsbygmesterdatteren fra Bregninge Skov i Troense.

- På det tidspunkt var det ikke god tone, at en tøsing giftede sig med en thuriner, men den stålsatte Frederikke lod sig ikke skræmme af hverken familie eller konventioner, for hun fik sin Martin, og de havde et lykkeligt samliv i mere end 50 år, fortæller Jakob Petersen.

Urmager Martin Petersen, da forretningen lå i Klosterstræde, hvor Konrad ligger i dag.
Annonce

Perfektionist

Deres søn, Hans Julius, blev uddannet guldsmed og optiker og var allerede inden flytningen af butikken til Møllergade trådt ind i firmaet som kompagnon. Efter sin fars død i 1959 var han eneindehaver, indtil tredje generation, Jakob Petersen, som uddannet urmager og optiker i 1974 blev medindehaver.

Jakob Petersen med det først solgte ur, som i over 50 år lå i lommen på en tømrer, og som ved 50-års jubilæet blev returneret til butikken. Tømreren fik til gengæld et guldlommeur foræret. Uret virker stadig. Foto: Michael Printzlau

Kvalitet, god service og faglig stolthed har i tre generationer været forretningens nøgleord.

- Jeg må nok betegne mig selv som perfektionist, og jeg vil hellere sige nej tak til en given opgave end gå på kompromis, siger han.

Den første side i butikkens lagerbog. Den dag i dag skrives alle solgte briller og ure stadig ind. Foto: Michael Thorbjørnsen

Det er ikke kun lokalt, at Martin Petersen & Søn er kendt for kvalitet. Brillekunderne kommer fra hele landet på grund af de spændende og anderledes stel, som er håndplukkede fra internationale brands.

Det er de helt små dingenoter, der arbejdes med, når Jakob Petersen reparerer de mekaniske ure. Foto: Michael Printzlau

Hvad angår urene, bliver mange mekaniske ure fra udlandet sendt til reparation i forretningen i Svendborg , da kun få urmagere som Jakob Petersen efterhånden “mestrer” disse ure. Selvfølgelig er der også stor opbakning fra lokale kunder med mekaniske ure.

Til at hjælpe sig i butikken har Jakob sin kone, Anette, som tager sig af kommunikation med inden- og udenlandske kunder samt ekspedition og indkøb.

Annonce

Ingen fjerde generation

Anette og Jakob har to børn, som bor i henholdsvis Canada og København, og som har valgt ikke at følge familietraditionen og dermed ikke er uddannet hverken optiker eller urmager - og parret har endnu ikke fået børnebørn.

Butiksvinduet er flot pyntet op i anledning af det usædvanlige jubilæum. Foto: Michael Printzlau

- Vores børn har valgt en anden retning, fordi deres interesser lå andetsteds, og det har vi det helt fint med, for sådan skal og må det være.

- I løbet af få år sælger vi nok forretningen, og så lukkes kapitlet om Martin Petersen & Søn med mindre en ny indehaver vælger at køre videre med konceptet og navnet, siger Jakob Petersen.

Butikken fejrer sit 125-års jubilæum ved en reception med bobler og sødt mandag den 25. oktober fra 14-17 på Café Citronen i Brogade 33.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Arven er givet videre

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

De vandt flot bog om Sydfyn og Svendborg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

61-årig kræftpatient med i Vild med Dans: På fredag danser Elly på den helt store scene

Ugeavisen Svendborg

Koncert med talentfuld dansk pianist

Ugeavisen Svendborg

Efteråret er svampetid: Ekspert deler ud af sin viden

Ugeavisen Svendborg

10 år med Sart Danseteater: Dansende prik til fordomme

Ugeavisen Svendborg

Svendborg-forfatter klar med ny børnebog

Ugeavisen Svendborg

Sydfynske musikere klar med første album

Ugeavisen Svendborg

Giv en hånd med - du får så meget igen

Ugeavisen Svendborg

Dans sætter fokus på naturen og vold mod kvinder

Ugeavisen Svendborg

Slag i Siam med dansk involvering

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Min datter på 10 år benytter sig af selvstimulerende adfærd

Ugeavisen Svendborg

Nærværs-poesi indfanger evigheden i et øjeblik

Ugeavisen Svendborg

Guld til lokal rullepølse - nu går turen til DM

Ugeavisen Svendborg

Donation til aktive seniorer

Ugeavisen Svendborg

Mangel på rækkehuse til salg

Ugeavisen Svendborg

Kunstig intelligens - hvad skal vi med mennesker?

Ugeavisen Svendborg

Lokale fodbolddrenge vinder stor turnering

Ugeavisen Svendborg

Jazzguitarist hylder den danske sangskat

Ugeavisen Svendborg

Visevenner syger sidste vers

Ugeavisen Svendborg

Majbritt er ny erhvervsrådgiver i Fynske Bank

Ugeavisen Svendborg

Ny præst vil arbejde med nære relationer, den levende formidling og et involverende fællesskab

Ugeavisen Svendborg

Munter musical i Tved

Annonce