Annonce
Ugeavisen Svendborg

Iværksætter med to projekter: Rengøring skal bane vej for ny opfindelse

Krista Munch fra Svendborg har opfundet nogle minielementer, som i et unikt samlesystem kan bruges som byggeklodser for børn - lidt som Lego, men alligevel ikke. Privatfoto
Krista Munch her opfundet et nyt samlesystem til børn, som hun fra flere sider er blevet opfordret til at sætte i produktion. Det kræver dog penge, og derfor har hun etableret et rengøringsfirma, som skal skaffe midler til udviklingen.

Svendborg: I skuffen har iværksætteren Krista Munch et stort og spændende projekt liggende, men det kræver kapital, tid og erfaring, før det kan realiseres. I mellemtiden - og for at tjene penge - har den 35-årige kvinde og mor fra Svendborg etableret eget rengøringsfirma, Rent for Dig, som har en miljøvenlig profil.

Men først fokuserer vi lige på projektet i skuffen:

Krista Munch påbegynder i 2014 en uddannelse som bioanalytiker. Hun bliver dog gravid, opgiver i den forbindelse sit studie, men starter i 2017, nu som mor til en søn, en uddannelse som teknisk tegner med læreplads på Tåsinge Elementer, som producerer byggematerialer.

Annonce

Konkurrent til LEGO?

Krista Munchs svendeprøve er en opfindelse af nogle minielementer, som i et unikt samlesystem kan bruges som byggeklodser for børn - lidt som Lego, men alligevel ikke.

- Samleelementerne er 3D-print i plast, men den oprindelige tanke var, at de skulle støbes i en støbemasse af restprodukter fra industrien og sammenfattes med andre materialer som gummi, filt og aluminium. Børnene kan her få en oplevelse af forskellige materialer, og hvordan de arbejder sammen - og samtidig lege kreativt med elementerne, fortæller Krista Munch, som ikke har lyst til at afsløre mere og for meget om samlesystemet, da andre nødigt skulle komme på lignende ideer.

Svendeprøven får ros, og alle omkring hende siger, at "det er en fantastisk idé", "det bliver du nødt til at gøre noget mere ved" og at systemet "har potentiale til alt fra en lille hobbyvirksomhed til at blive konkurrent til Lego".

Her kommer mutter med kost og spand. Krista Munch, som er mor til en dreng på fem år, har etableret eget rengøringsfirma for at tjene penge til udvikling af et andet projekt, som er en ny form for legetøj til børn. Foto: Michael Thorbjørnsen

Sådan en opfordring og potentiale kan jo tage pusten fra de fleste, men ikke desto mindre sætter Krista Munch tid af til at give det et forsøg og arbejder videre med idéen i nogle måneder.

- Men den blev ved med at sidde fast på tegnebrættet, og til sidst kørte jeg så sur i det, at jeg måtte lægge projektet væk, fortæller hun.

Annonce

Penge til udvikling

Da Krista Munch så i maj sidste år opdager, at der er en workshop for iværksættere på Fremtidsfabrikken i Svendborg, trækker hun opfindelsen op af skuffen igen, for hun ville gerne have nye øjne og ører på ideen - og mærke efter, hvad hun egentlig selv vil.

- Workshoppen gjorde det klart for mig, at jeg stadig havde motivationen til at arbejde videre med projektet, målgruppen blev tydeligere og det blev mere præcist, hvad min opfindelse kan, som andre - for eksempel Lego - ikke kan, fortæller Krista Munch.

På workshoppen bliver det også tydeligt, at hvis hun skal komme videre med ideen, så skal den ud i verden - og ikke længere blot være hendes eget projekt, for det ville være alt for uoverskueligt både økonomisk og udviklingsmæssigt.

For Krista Munch betyder det, at der skal penge til mere udvikling. Penge, som hun ikke har og heller ikke kan få fra andre investorer, før hun selv har investeret flere penge og mere tid i projektet.

Hvad gør en iværksætter uden penge?

Starter en virksomhed, selvfølgelig.

Annonce

Nyder friheden ved egen virksomhed

Og nu er vi så tilbage til Rent for Dig - og baggrunden for den nye virksomhed i Svendborg, som hun etablerer efter et grundkursus på Fremtidsfabrikken for iværksættere i efteråret 2021.

- Jeg har en en del erfaring med rengøringsjobs, kan godt lide at gøre rent og har faktisk ofte haft tanken om at etablere mit eget rengøringsfirma med fokus på brug af miljøvenlige produkter, fortæller Krista Munch, som allerede nu - efter fire måneder med Rent for Dig - nyder sit nye job:

- Jeg nyder den frihed, der er i at have egen virksomhed. Jeg bestemmer selv, hvilke opgaver jeg vil tage, og hvordan jeg udfører dem, så jeg ved, at jeg kan gøre det ordentligt. Når jeg gør rent for folk, føler jeg samtidig, at jeg også giver dem frihed, for så kan de bruge deres tid på det, de holder af, fortæller hun.

Rent for Dig tager sig - med Krista Munchs egne ord - af alle de opgaver, som er for små til at ISS gider dem, men samtidig skal gøres så ordentligt, at det ikke skal være fritidstjans for en studerende eller sort arbejde.

Indtil nu ser det ud som om der er nok af den slags kunder, for Krista Munch har allerede en god del af sin kalender fyldt ud og er så småt begyndt at overveje det tidspunkt, hvor hun skal ansætte andre end sig selv i virksomheden.

Om hun med tiden kommer til at drive to virksomheder og hvilken, der bliver den største, vil tiden vise. Men foreløbig nyder Krista Munch friheden og alt det, hun lærer ved at drive Rent for Dig, og samtidig spejder hun efter samarbejdspartnere til hendes opfindelse - hvis og når den realiseres, vil hun naturligvis gerne fortælle mere, lover hun.

Ny workshop

Kender du nogen med en idé, der skal op af skuffen? Så er den næste Idé Workshop på Fremtidsfabrikken den 1. februar.

Tilmelding på https://svendborg.nemtilmeld.dk/169

Har du brug for at få gjort rent, så kan du kontakte Krista Munch på www.rentfordig.dk eller 8144 4743.


Annonce
Ugeavisen Svendborg

William gør en ekstra indsats for naturen: Derfor har han vundet årets biodiversitetspris

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tolerance og tålmodighed

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Løb for et godt formål

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Erhvervsliv i højt gear

Ugeavisen Svendborg

16 folk-koncerter i udsigt

Ugeavisen Svendborg

Workshop om livsstil, sundhed og åndedræt

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Skal vores seks-årige datter have lommepenge?

Ugeavisen Svendborg

Rekordår for Home

Ugeavisen Svendborg

Kærlighed med noget på spil

Annonce