Ballen: Som ejer af det økologiske cateringfirma, Mias Ø, måtte Mia Lundshøj tænke i nye baner, da coronaen ramte Danmark i foråret.
Dét resulterede i et nyt take away-koncept og et spirende samarbejde med Egense Forsamlingshus om kurser og arrangementer. Og da de nye restriktioner ramte landet i sensommeren, og Mia Lundshøjs selskaber igen blev aflyst på stribe, valgte hun i stedet at tilbyde sin mad som take away fra Egense Forsamlingshus, som hun nu har indledt et tættere samarbejde med.
Vinteren har således budt på flere arrangementer i de flotte rammer i Egense, hvor forsamlingshuset har benyttet Mia Lundshøj som kok og kursusholder i forbindelse med blandt andet julefrokoster, kurser og foredrag.
Drømmen om Fyn, familie og firma.
Mia Lundshøj er vokset op i nærheden Kolding, har en universitetsuddannelse med sig fra Århus og København og har altid gået med drømmen om at vende tilbage til landlige omgivelser, når hun skulle stifte familie.
I 2012 møder hun sin mand, Gorm, som også bor i København på det tidspunkt, og i fællesskab bliver de enige om, at drømmen om natur og familie skal udleves på Sydfyn, hvor Gorm er opvokset og har familie.
De blev hurtigt enige om at flytte fra København og fik chancen for at overtage Gorms barndomshjem nær Ballen i 2014. Siden har parret totalrenoveret huset på Langegyde og fået to små drenge lige i rap, fortælles det i en pressemeddelelse.
Sideløbende med byggeprojekt og små børn har Gorm flyttet sin private terapeutpraksis fra Nørrebro til Sydfyn, og Mia Lundshøj har taget kokkeuddannelsen og startet sit firma, Mias Ø, op.
- Vi har haft lidt at se til, siger Mia Lundshøj med en umiskendelig jysk underspillethed.
Hun arbejdede på et projekt for traumatiserede flygtninge i Svendborg, indtil for tre år siden, hvor hun valgte at forfølge sin drøm om egen virksomhed og mere hjemmetid med familien. Hun opsagde sit daværende job og startede på kokkeskolen i Svendborg, samtidig med at hun stille og roligt udviklede konceptet med Mias Ø, som er et økologisk cateringfirma.
Kvalitet, økologi og lokalt samarbejde
- Mias Ø handler rigtig meget om at bevare den lokale forankring i den sydfynske muld, forklarer Mia Lundshøj, mens hun ser ud af køkkenvinduet, hvor Syltemade Ådal udfolder sig.
Det er tydeligt, at hun lægger vægt på samarbejdet med de lokale producenter:
- Det er vigtigt at støtte de små producenter, så vi kan bevare de mange små landhandler, mejerier, bryggerier og grøntavlere. Alle kender jo hinanden på kryds og tværs hernede på Sydfyn, man møder jo folk både på friskolen og i det lokale foreningsliv og erhvervsliv, og vi støtter hinanden for at bevare en stærk lokal kultur.
Parrets ældste dreng Bjørn er i 2019 startet på Vester Skerninge Friskole, hvor også lillebror Birk skal begynde til næste år, og på spørgsmålet om, hvad det bedste har været, ved at flytte til Sydfyn, svarer Mia Lundshøj:
- Nærværet og tilstedeværelsen er helt fantastisk i forhold til den travle hverdag i storbyen. Det er et helt andet liv, og jeg kan ikke forestille mig noget bedre at give mine børn, end en hverdag på en lille friskole og en opvækst ved skov og strand på Sydfyn.
Efter at hun i november 2019 afsluttede sin svendeprøve med topkarakter fra Food i Svendborg, fordeler hun nu tiden mellem familien og firmaet, hvor hun laver økologisk mad til fester og selskaber på hele Sydfyn.
- Økologi er lig med kvalitet, siger og mener hun.
I kølvandet på Covid-19
I disse coronatider er alle hendes aftaler blevet aflyst eller udskudt, og derfor tilbyder hun i samarbejde med Egense Forsamlingshus ”mad ud af huset” og take away ved særlige lejligheder.
- Man må være kreativ, og få det bedste ud af en vanskelig situation, siger hun..
Mia Lundshøj kan mærke, at mange af hendes lokale samarbejdspartnere også er pressede, så hun udtrykker taknemmelighed over at mærke, hvor meget lokalsamfundet støtter op om de små lokale virksomheder og nævner Fyens Økologi og Høkildegård Landhandel som nogle af de producenter, hun har et fast samarbejde med.
Mia LundshøjDet er vigtigt at støtte de små producenter, så vi kan bevare de mange små landhandler, mejerier, bryggerier og grøntavlere. Alle kender jo hinanden på kryds og tværs hernede på Sydfyn, man møder jo folk både på friskolen og i det lokale foreningsliv og erhvervsliv, og vi støtter hinanden for at bevare en stærk lokal kultur.
- Det er i tider som disse, man for alvor mærker sammenholdet, siger hun.
Det har været livsomvæltende for parret Lundshøj at flytte landsdel og renovere hus, samtidig med at få små børn og drive to selvstændige virksomheder.
- Det har ikke kun været fryd og gammen, men det er det hele værd, pointerer Mia Lundshøj, og ser igen ud over den fantastiske udsigt over øhavet fra terrassen i privaten.
- Næste projekt er at søge LAG-midler til et industrikøkken her på matriklen, men nu tager vi lige én ting ad gangen, så hele familien kan følge med.
Nu hvor nedlukningen igen er over landet, tilbyder Mia Lundshøj blandt andet en Valentines tapas-menu den 14,. februar og gentager succesen med en påskeplatte den 2. april. Begge dele kan bestilles i webshoppen og afhentes uden for Egense Forsamlingshus.
- Og så glæder jeg mig rigtig meget til i april at kunne fremtrylle de store påskefrokoster til folk på Sydfyn, hvor vi forhåbentlig kan åbne op igen, slutter hun.