Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ny bog: Kompromisløshed, passion og stor kærlighed i ny roman af Jesper Wung-Sung

Jesper Wung Sung, forfatter bosat i Svendborg, er aktuel med romanen "Kvinde set fra ryggen", der fortæller historien om Vilhelm Hammershøis hustru, Ida, som blandt andet optræder i et kendt maleri af samme navn. Foto: Les Kaner
Svendborg-forfatter aktuel med roman om Ida og Vilhelm Hammershøi - et liv i rygvendt tosomhed.

Svendborg:  Jesper Wung-Sung, Svendborgs prisbelønnede forfatter, udkommer den 10. marts med romanen "Kvinde set fra ryggen", der fortæller historien om Vilhelm Hammershøis hustru, Ida, som blandt andet optræder i et kendt maleri af samme navn.

Vilhelm Hammershøi er den dyreste og måske største danske kunstner nogensinde. Hans værker sælges for tocifrede millionbeløb, ligesom millioner af museumsgæster har beundret kvinden på lærredet, men de færreste ved, hvem hun er.

"Kvinde set fra ryggen" er, i følge en pressemeddelelse, en roman om denne kvinde. Et forsøg på at vende hende mod verden og give hende en stemme. Det er en bog om kunst, om kunstneren Hammershøi, men måske mest af alt om kærlighed og forholdet mellem mand og kvinde.

Annonce

Solgt for 31 millioner kroner

Jesper Wung-Sung har skrevet bogen, fordi han er fascineret af kunst, af Hammershøi og af, hvem den kvinde er, som er den dyrest solgte i Danmark. I 1960 blev maleriet solgt for bare 7000 kroner. 60 år senere har verden for alvor fået øjnene op for hendes værdi, og maleriet er gået ved et hammerslag på 31 millioner kroner (+25 procent i honorar). Måske er det på grund af  æstetikken og det enkle i hans kunst, som har skrevet sig ind i vores moderne smag.

Men det, der også inspirerede Jesper Wung-Sung er, hvorfor Hammershøi igen og igen malede det samme. Hvorfor står Ida lige der, hvorfor er lyset uklart, hvad er det, man ikke ser som tilskuer?

Maleriet "Kvinde set fra ryggen" trak paralleller til Jesper Wung-Sungs eget liv, så han følte, at han måtte skrive historien. Fordi det at leve med en kunstner kræver sin kvinde. I forfatterens optik betyder talent en brøkdel for ens værk. Resten er hårdt arbejde, vedholdenhed, dedikation, stædighed og et godt øje.

Annonce

Kærlighed med modstand

Handlingen i romanen tager sit udgangspunk i 1890, da Idas storebror kommer hjem til Stubbekøbing på sommervisit. Med sig har han en ung malerkollega ved navn Vilhelm Hammershøi.

Bogens forside, som også er Vilhelm Hammershøis kendte maleri.

Inden sommeren er ovre, er Ida og Vilhelm forlovet, men det er et forhold, som begges mødre modsætter sig. Idas mor, der flere gange indlægges på Oringe Sindssygehospital, nægter at slippe taget i datteren. Svigermoren, den formuende Frederikke Hammershøi, har fra fødslen dyrket Vilhelm som et vidunderbarn, og hun ser Ida som en forhindring for sønnens malerkarriere.


Maleriet "Kvinde set fra ryggen" trak paralleller til Jesper Wung-Sungs eget liv, så han følte, at han måtte skrive historien. Fordi det at leve med en kunstner kræver sin kvinde.

Fra artiklen


Også i det københavnske kunstmiljø, hvor den fåmælte Vilhelm Hammershøi regnes for en ener, vækker forlovelsen forundring. På usikre fødder træder Ida ind i en ukendt verden af museer, kunstnerkredse og udenlandsrejser. Hun følger sin mand i tykt og tyndt, mens han fortsætter med at male billeder, som kun en snæver kreds af mennesker forstår og værdsætter.

Parret rejser efter motiver. De flytter ind i gamle lejligheder, der kan tjene som rum for malerierne. Ida er gift med et menneske, der kun vil én ting her i tilværelsen: at male. Hun bliver Vilhelms livsledsagerske og foretrukne model.

Annonce

Et liv i rygvendt tosomhed

I maleri efter maleri, år efter år, står og sidder hun model for sin mand. Ida slås med sin rolle og sit sind. Indimellem må hun få luft ved at råbe højt og lade porcelænet flyve gennem de tomme stuer. Derefter står hun igen ubevægelig som model.

Portrætterne af en rygvendt kvinde med blottet nakke i et tomt rum bliver Vilhelm Hammershøis mest yndede og berømte motiv.

Han oplever en stigende anerkendelse og popularitet frem mod sin tidlige død i 1916, og det maleriske tema varieres gang på gang med Ida som den tålmodige genstand anbragt inden for kridtstregerne på gulvet - et liv i rygvendt tosomhed.

Om forfatteren

Jesper Wung-Sung (f. 1971), bosat i Svendborg, debuterede i 1998 med novellesamlingen ”To ryk og en aflevering”, som blev tildelt Bogforums Debutantpris.

Han har siden skrevet en lang række bøger for børn, unge og voksne, der er oversat til adskillige sprog, filmatiseret og dramatiseret.

Jesper Wung-Sung har for sine værker blandt andet modtaget Det Danske Akademis Silas-prisen, Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger og Danmarks Skolebibliotekarers børnebogpris.

Romanen ”En anden gren” indbragte ham De Gyldne Laurbær i 2017.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Biodiversitet og trafiksikkerhed cykler side om side

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Musikværtshus med ny ejer: Rasmus overtager Rasmus

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Hundetræning giver pote

Ugeavisen Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Ugeavisen Svendborg

SIMAC slår rekord: Martime aspiranter flokkes til Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Arier i vandkanten og under åben himmel

Ugeavisen Svendborg

Tapas, tango og fortælling: Broholm forvandles til Buenos Aires

Ugeavisen Svendborg

Ung frisør i ny rolle

Ugeavisen Svendborg

Nye film i Scala: Film om Blixen efter Afrika - historien om en mester og hendes lærling

Ugeavisen Svendborg

Inkluderende fællesskab i varme skær af byens lygtepæle

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Jeg falder for spændende mænd - men det ender med psykisk og fysisk vold

Ugeavisen Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ugeavisen Svendborg

Musikskole står klar til ny sæson: Peder Most Garden opruster med tre nye undervisere

Ugeavisen Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Ugeavisen Svendborg

Hesselager sportsuge klar med program

Ugeavisen Svendborg

Fællesklang: Væk byen til live med sang

Ugeavisen Svendborg

Havnens frie fugle: Udstilling går bag om drømme i et råt miljø

Ugeavisen Svendborg

300 hektar skov skal øge biodiversiteten i Svendborg Kommune

Ugeavisen Svendborg

Verdensmål lokalt og globalt

Ugeavisen Svendborg

Indvielse af ny skolebygning

Ugeavisen Svendborg

Tillykke med de to år

Ugeavisen Svendborg

Brætspilscafé på biblioteket

Ugeavisen Svendborg

Klokkemusik over byen

Annonce