Annonce
Ugeavisen Svendborg

Konsekvens af nedlukningen: Færre unge med misbrugsproblemer søger og får hjælp

Færre unge med misbrugsprobelmer har under coronanedlukningen søgt hjælp hos Rusmiddelrådgivning for Unge i Svendborg, men det betyder nødvendigvis ikke, at færre unge har problemer - måske tværtimod. Arkivfoto: Lars E. Andreasen
Rusmiddelrådgivning for Unge i Svendborg har under nedlukningen haft færre henvendelser, og det er nødvendigvis ikke en god nyhed, for flere unge med misbrugsproblemer er slet ikke blevet spottet og tilbudt hjælp.

Svendborg: Nedlukningen har betydet, at mange unge med misbrugsproblemer i en længere periode har været isoleret og ikke har været i kontakt med det netværk, de plejer at have kontakt til.

- Derfor er der ikke nogen, der kan bekymre sig om deres adfærd, psykiske tilstand eller brug af rusmidler. De unge har mistet deres struktur og indhold i hverdagen, som de ellers havde igennem uddannelse, job, foreningsliv eller aktiveringstilbud fra kommunen. Især de, som i forvejen er sårbare og uden netværk, er blevet skubbet udover "kanten", da de ikke bliver "set" i denne coronatid, mener Srdan Jovic.

Han er afdelingsleder i Rusmiddelrådgivning for Unge i Svendborg (RUS), som er et tilbud for unge på Sydfyn, Langeland og Ærø til og med 25 år.  Formålet med rådgivningen er at støtte de unge i at få talt om rusmidlerne og tilbyde den hjælp, de efterspørger.

Ud over uforpligtende samtaler tilbyder rådgivningen at støtte de unge i deres ønsker og behov for at reducere, afvænne samt ophøre med brugen af rusmidlerne.

- Det er vigtigt at nå ud til de unge og stille sig til rådighed for deres spørgsmål og deres behov, især under coronapandemien og nedlukningen, hvor der måske er øget risiko for at udvikle et decideret overforbrug på grund af isoleringen, siger Srdan Jovic i en pressemeddelelse.

Srdan Jovic er afdelingsleder i Rusmiddelrådgivning for Unge i Svendborg , og han glæder sig over, at der nu åbnes mere op i samfundet, så flere af de rusmiddelrelaterede problemer kan håndteres, før det går helt galt. Privatfoto
Annonce

Massivt overforbrug

Han mener, at unges brug af rusmidler og lysten til at afprøve grænser er en naturlig del af ungdommen, men at det for nogle fører det til et overforbrug af rusmidler - og med tiden til et decideret misbrug.

- Her i coronatiden har risikoen for overforbrug især været til stede. Mange af de unge, der kommer her i RUS henvises eller får et skub i vores retning af skolelæreren, studievejlederen, kollegaen på jobbet eller en sagsbehandler. Men da mange af de nævnte ikke længere er i kontakt med de unge på samme måde som før covid-19, så opdager de ikke den unges problematikker, mistrivsel og øget misbrug, siger Srdan Jovic.

Rådgivningen har i det seneste år ikke haft nær så mange henvendelser som tidligere.

- Og i de henvendelser, vi så har fået, har de unge nået at udvikle massive problemer. Dermed kan vi se, at coronanedlukningen har gjort, at flere af de unge, som normalvis bliver spottet tidligere og i en mere spæd start på stofbruget, får udviklet et mere massivt overforbrug og misbrug, inden de henvises til RUS, forklarer Srdan Jovic.

Han finder det derfor glædeligt, at der nu åbnes mere op i samfundet igen, så flere af de rusmiddelrelaterede problemer kan håndteres, før det går helt galt.

- Det kræver dog et øget fokus fra skolerne, familien, sagsbehandlerne, kollegaerne, kammeraterne og arbejdsgiver. Både at turde tage snakken med den unge, men også være opmærksom på dette i en genåbningstid, hvor man måske er travlt optaget af at komme i gang igen og dermed kan overse, at der er en ung, der mistrives, påpeger han.

Annonce

Frivilligt og anonymitet

Er man i tvivl, om man har et rusmiddelproblem, om man måske ryger mere hash, end man burde - eller tager andre stoffer, man er bekymret for, så kan man altid kontakte RUS og få et råd med på vejen.

- Det kan også være, du er ven, kæreste, forældre, kollega, skolelærer eller sagsbehandler og er i tvivl om en ung, du er sammen med - og mangler den gode indfaldsvinkel til at få talt om det, så er du også velkommen til at kontakte os i RUS, siger Srdan Jovic.


Dermed kan vi se, at coronanedlukningen har gjort, at flere af de unge, som normalvis bliver spottet tidligere og i en mere spæd start på stofbruget, får udviklet et mere massivt overforbrug og misbrug, inden de henvises til RUS.

Srdan Jovic


Han understreger, at rådgivningen foregår på den unges præmisser, og at RUS også har mulighed for anonyme samtaler.

- I RUS har vi ingen beføjelser over de unge, så det er rent frivilligt at mødes med os, hver gang. Så opfordringen herfra er, at uanset hvem du er, er du altid er velkommen til en rådgivning, vejledning eller til at starte i et professionelt behandlingsforløb. Vi kan det hele, og vi er gratis.

- Derudover tilbyder vi rådgivning og støttende samtaler til de unges pårørende, oplyser Srdan Jovic.

Rusmiddelrådgivning for Unge i Svendborg kan træffes på 62236550 (hovednummer), men også på opkald og sms på 29665780

Få mere info på: www.stoffri.nu - eller mød op på Nannasvej 24 i Svendborg, hvor RUS har kontorer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce