Annonce
Ugeavisen Svendborg

Kræftramte finder livsglæde gennem motion

Marianne Heide var først afvisende overfor motionstilbuddet under Kræftens Bekæmpelse, men nu er hun blevet så glad for både motion og fællesskab, at hun overvejer at blive en af de frivillige hjælpere bag holdet. Foto: Michael Thorbjørnsen
Christa Mortensen og Marianne Heide har begge været ramt af brystkræft - nu finder de ny livsglæde og får vigtig motion med hjælp fra Kræftens Bekæmpelse i Svendborg.

Svendborg: At få en kræftdiagnose er som en mavepuster, et knockout, der sender en i gulvet for en tid. Det gælder om at rejse sig og finde vej videre i livet. Men det kan være svært at mobilisere energi og styrke til at finde en vej. Heldigvis er der flere muligheder for hjælp og støtte både indenfor hospitalssystemet og i andre regi.

Vejen har både Christa Mortensen 67 år, og Marianne Heide, 75 år, begge bosat i Svendborg fundet gennem et motionshold, som den lokale afdeling af Kræftens Bekæmpelse står bag.

De to kvinder har det tilfælles, at de er raskmeldte, efter at de begge har været ramt af brystkræft, og denne onsdag eftermiddag står de veloplagte, positive og glade i deres træningstøj på engen i Christiansminde, mens musikken runger fra en højttaler.

Annonce

Omkring dem i en cirkel står 25 andre syge og raskmeldte kræftramte, kvinder og mænd, mens instruktør og fysioterapeut Antje Benkjer viser, hvilke øvelser deltagerne skal lave.

Det er på mange måder et smukt og rørende syn.

Målrettet træning

De to kvinder er begge en del af et af to ugentlige motionshold for personer, der har eller har haft kræft, men for Marianne Heide, som opdagede sin brystkræft i august 2017, var det med motion ikke lige det, der stod først.

- I den situation og i de måneder, hvor jeg får at vide, at jeg har kræft, har jeg jo så meget andet og tænke på, og det med motion, så jeg ikke lige som en mulighed. Det var slet ikke i mine tanker, og jeg vidste faktisk slet ikke, at tilbuddet eksisterede, fortæller Marianne Heide.

Efter en større operation, og da hun var i gang med efterbehandlinger, begyndte hun på opfordring fra sin læge at blive mere fysisk aktiv.

- De fleste af os, hvis ikke alle, oplever følelsen af glæde og velvære, når vi kommer hjem fra motion. Selv om man ikke rigtig gider og føler sig træt og uoplagt, vender man hjem i langt bedre humør, end da vi tog af sted, fortæller Christa Mortensen. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Jeg begyndte på noget gymnastik i kommunalt regi, men her var deltagerne meget forskellige og med forskellige sygdomme, og da øvelserne her gjorde ondt i mit nyopererede bryst, så opgav jeg, fortæller hun.

Til et foredrag i Dansk Brystkræft Organisation faldt Marianne Heide herefter i snak med en kvinde,  såmænd Christa Mortensen, som fortalte hende om motionstilbuddet målrettet kræftramte i Svendborg.

- Dét lød som noget, jeg godt kunne tænke mig og have brug for, så jeg meldte mig til og opdagede, at der her var en instruktør, som tilrettelægger sine øvelser, så vi alle kan være med - og som ikke gør ondt, når jeg laver dem.

- Jeg opdagede også, at der på holdet er et fint socialt sammenhold, hvor vi kan inspirere hinanden, tale om vores sygdom uden at det dog fylder det hele. Vi har også meget andet og helt almindelige hverdagsting at snakke om, siger Marianne Heide.

Hun er nu blevet så glad for tilbuddet og fået så meget overskud i hverdagen, at hun har tilbudt sig som frivillig hjælper i Kræftens Bekæmpelse.

Annonce

Kommer hjem i bedre humør

Én, der allerede er frivillig, er Christa Mortensen, som begyndte på motionsholdet ved sin start i 2014 - og efter en kræftforløb, der begyndte i 2012. Selvom hun er nu er raskmeldt, deltager hun stadig - og er en af tovholderne omkring alt det praktiske, ikke mindst den efterfølgende og meget vigtige kaffe.

Det er fysioterapeut Antje Benkjer, der viser, hvilke øvelser deltagerne skal lave. Foto: Michael Thorbjørnsen

- De fleste af os, hvis ikke alle, oplever følelsen af glæde og velvære, når vi kommer hjem fra motion. Selv om man ikke rigtig gider og føler sig træt og uoplagt, vender man hjem i langt bedre humør, end da vi tog af sted.

- For kræftramte er det særlig vigtigt med motion og især fællesskabet med andre i samme situation. Når vi træner sammen, hjælper vi hinanden med at styrke kroppen og bevare helbredet bedst muligt, siger Christa Mortensen.

Annonce

To hold om ugen

Motionsholdet startede som et pilotprojekt i begyndelsen af 2014 af daværende formand Carol Tornow i samarbejde med Antje Benkjer, som altså har været med fra starten.

- Det blev hurtigt en så stor succes, at vi i 2016 udvidede med et hold mere, fortæller fysioterapeuten.

På de to hold er op til 60 motionister fordelt, og der er mange typer kræft repræsenteret.


- Jeg opdagede også, at der på holdet er et fint socialt sammenhold, hvor vi kan inspirere hinanden, tale om vores sygdom uden at det dog fylder det hele. Vi har også meget andet og helt almindelige hverdagsting at snakke om.

Marianne Heide


- Brystkræft er den hyppigste kræftdiagnose blandt de deltagende kvinder, og prostatakræft den hyppigste blandt mændene, men også tarmkræft, lungekræft, livmoderhalskræft, mavekræft, kræft i spiserøret, lever/gallekræft, æggestokkekræft og lymfekræft er repræsenteret, siger Antje Benkjer.

Hun forklarer, at motion og bevægelse har mange positive virkninger - også, når du har kræft eller har senfølger:

- Det styrker kroppen, giver bedre humør, mere energi og bedre søvn. Motion gør også kroppen stærkere og bedre rustet til kræftbehandling, og det er med til at mindske de bivirkninger, behandlingen kan have.

- På vores hold deltager man så godt man kan. I hverdagen med kræft og senfølger er der både gode og dårlige dage, og det smitter af til træningen, hvor man blot tager de pauser, man har bruge - og laver øvelserne i det tempo, man nu kan, siger Antje Benkjer.

De to hold træner normalt i Midtbyhallen, mandage kl. 15-16 og onsdag kl. 16-17, men på grund af pandemien har man de seneste måneder trænet i det fri, blandt andet i Christiansminde.

Christa Mortensen og Marianne Heide, som begge har haft brystkræft, mødes med bestyrelsesmedlem i Kræftens Bekæmpelses afdeling i Svendborg. Louise Bommelund, før træningen. Foto: Michael Thorbjørnsen

- Jeg kan kun opfordrer andre kræftramte til at møde op, for det er både hyggeligt og en stor tryghed at blive undervist af en kompetent fagperson, når man er udfordret af kræftbehandlingen og dens følgevirkninger, siger Christa Mortensen.

Tilmelding til holdet kan ske på mail: christa.kurmeier@mail.dk eller på telefon: 51233253.

Tilbud i Kræftens Bekæmpelse i Svendborg

Kræftens Bekæmpelse i Svendborg har over 4500 medlemmer. I Svendborg Kommune konstateres årligt omkring 460 nye kræfttilfælde og cirka 3500 borgere i kommunen lever med kræft.

De cirka 30 frivillige i lokalafdelingen er med til at rådgive, forebygge og synliggøre kræftsagen og sikre kræftpatienter et bedre liv.

- Vi kan altid bruge nye kræfter, da vi har et væld af ideer, som vi gerne vil sætte i værk, når vi har frivilligkræfter nok. Så skulle du have lyst til at hjælpe med et stykke seriøst frivilligt arbejde, så kig ind i åbningstiden, eller kontakt bestyrelsen, lyder opfordringen fra Louise Bommelund fra bestyrelsen.

Foreningen tilbyder blandt andet disse tilbud:

Den åbne anonyme rådgivning i Brogade 35 er et tilbud til alle kræftberørte. Den varetages af frivillige, som alle har været igennem Kræftens Bekæmpelses kvalificeringskurser. Alle er uddannede til at hjælpe både kræftramte, pårørende og efterladte. Rådgivningen er åben hver tirsdag fra kl. 10 til 12 og hver torsdag fra kl. 17 til 19. Rådgivningen er altid bemandet med to frivillige rådgivere, og her kan kræftramte, som ofte oplever stor uvished og bekymring, trygt henvende sig. - Det kan føles som at miste kontrollen over sit eget liv. Det er naturligt, at følelserne kan svinge mellem håb og angst, glæde og tristhed, ro og uro. Som pårørende er det normalt at være trist, bange og bekymret i perioder. Det er også normalt at føle skyld, skam og vrede. Man kan føle skyld over, at omgivelserne er kede af det på grund af en, og man kan skamme sig over, at man ikke kan klare det, man plejer, forklarer Louise Bommelund.

Grupper for patienter og efterladte: Når man har kræft tæt inde på livet, kan det være rart at mødes med andre, der er i en lignende situation. Her kan man møde en forståelse, som ens familie og netværk måske ikke kan give. Uanset hvor stor en familie, vennekreds eller netværk man har, så er det meget nemt at føle sig fortabt og alene, når man selv eller ens nære har kræft. I netværksgrupper kan man tale med andre, som er i samme situation. Her tales om de problemstillinger, tanker og følelser, deltagerne har, og så tales der også om alt muligt andet.

Prostatagruppe: Kræftens Bekæmpelse har I mere end 15 år haft en gruppe for mænd med prostatakræft og deres pårørende – også kaldet ERFA-gruppen. Det er en lukket gruppe, der bygger på deltagernes erfaringer. Gruppen kan være med til at give klarhed, fællesskab og forståelse for de oplevelser, man kommer ud for både som kræftpatient, men også som pårørende.

Gruppe for efterladte: Når man mister et nært menneske til kræft, bliver ens tilværelse en anden. Den opmærksomhed og omsorg, man møder i sin omverden lige efter tabet, fortager sig over tid og oftest ligger der en forventning om, at den efterladte skal komme videre i sit liv efter en given tid. Dette er dog langt fra virkeligheden. Sorg kan have mange ansigter, og der findes mange måder at sørge på. I gruppen for efterladte ønsker man at skabe et rum, hvor der er plads til at kunne tale om det, der er svært, hvor fællesskabet kan være med til at lette det, der er for tungt for den enkelte.

- Har du gode ideer til nye tiltag på holdet, forsøger vi at sætte dem i gang. Fortæl os om dine ideer, opfordrer Louise Bommelund.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses aktiviteter på hjemmeside: www.cancersvendborg.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Bidder af Bowie

Ugeavisen Svendborg

Opera på havnekanten

Annonce