Annonce
Ugeavisen Svendborg

Læser spørger, vi undersøger: Hvorfor er der stadig corona-restriktioner på genbrugspladsen?

Genbrugspladsen i Svendborg var savnet, mens den var lukket på grund af corona, og har været flittigt brugt, siden den åbnede igen 31. marts. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
En læser har sendt os et spørgsmål med en undren. Hvorfor bliver der ved med at være restriktioner på adgangen til genbrugspladsen, når resten af samfundet stort set er genåbnet, spørger Kurt Herløv Rasmussen. Det forklarer produktionschef ved Vand og Affald Morten Schytte her.
Annonce

Hvilke restriktioner gælder stadig på genbrugspladsen?

- Det mest grundlæggende er, at vi har sat begrænsninger på hvor mange biler, der må komme ind på pladsen ad gangen. Lige nu er det 20 biler, der må komme ind. Vi startede på 10 biler ad gangen, da coronaen var allerhøjest, og vi genåbnede genbrugspladserne. Nu har vi justeret op. Der er også noget omkring skiltning. Og vi har også været nødsaget til at fjerne koste og skovle, så man ikke afsætter virus på de her fælles kontaktflader. Men det er småting.

Hvorfor gør I det?

- Det gør vi, fordi vi kan se, at så snart vi lukker flere biler ind, kan folk ikke finde ud af at holde afstand til hinanden og til vores medarbejdere. Så det er såmænd ikke så meget et spørgsmål om, om der er 10, 20 eller 50 mennesker inde på pladsen ad gangen, men folk stimler sammen de samme steder. Det er ofte de samme ting, man er på genbrugspladsen med. Så når folk er henne ved papcontaineren, respekterer de ikke at holde afstand. Og sådan har det faktisk været i hele forløbet, og det er ikke enestående for Svendborg. I Odense har man stadig et maks på 10 biler på pladsen. Så det er en generel problemstilling. Jeg forstår godt den undren, men samfundet har jo også åbnet på nogle andre vilkår end tidligere.

Men hvordan er en genbrugsplads anderledes end for eksempel et supermarked lige nu, hvor folk også har svært ved at holde afstand?

- Det er den såmænd heller ikke. Vi kunne også bare overlade det til vores kunder at tage det ansvar at holde afstanden. Vi kan bare konstatere, at de ikke gør det. Og mere generelt har vi oplevet på genbrugspladserne, at man ikke mener, at genbrugspladserne har været en del af det her corona. Der var i hvert fald ikke ret stor respekt, da vi lukkede pladserne ned. Man har ikke tænkt, at det her var en del af inddæmningen af smittespredningen. Det med, at man er ude i det fri, kunne måske være en af forklaringerne.

- Men vi har jo egentlig bare flyttet køen fra inde på pladsen til uden for pladsen. For vi har stort set de samme biler igennem, som vi havde samme tidspunkt sidste år. Jeg kiggede lige for sjov skyld på de seneste syv dage. Der har vi haft lige lidt over 6000 biler inde på pladsen, og det er 83 biler færre end samme uge sidste år. Så vi får bare afviklet trafikken på en anden måde. Det betyder også, at den lysregulering, som vi har indkøbt til vores bomsystem, nok er noget, vi kommer til at bruge fremadrettet. For vi får langt flere biler igennem, hvis vi holder køen uden for pladsen ved spidsbelastninger, i stedet for at folk holder og spærrer for hinanden inde på pladsen. Ja, vi oplever stadig kø om formiddagen, men det gjorde vi altså også inden coronaen. Der holdt folk også i kø en halv time, før vi åbnede.

Send redaktionen et spørgsmål

Har du også noget, du går og undrer dig over? Del det med os, så vi kan undersøge det for dig.

Send dit spørgsmål til svendborg@faa.dk og skriv "Spørgsmål til redaktionen" i emnefeltet.

Hvad skal der til, for at man kan holde genbrugspladsen åbent på ganske normal vis?

- Der skal det til, at man også inde på pladsen respekterer afstanden. Vi har eksempler på folk, der kommer hen og prikker vores medarbejdere på skulderen. Nu er coronaen forhåbentlig under afvikling, men der, hvor det stadig var forholdsvist kritisk, var der da ikke nogen af medarbejderne, der syntes, det var ret sjovt. Så hvis der er den fornødne respekt til lige at vente, til det bliver ens tur, ser jeg ikke noget problem i det. Vi har bare til gode at se, at folk gør det.

Hvornår sker det?

- Så længe vi kan se, at vi får afviklet tingene i god ro og orden, og vi har de samme mennesker inde på pladsen, som vi plejer, er jeg ikke sikker på, vi fjerner den der lysregulering fuldstændigt. Men det er mere fra et driftmæssigt synspunkt. Jo flere biler, vi kan få igennem, jo bedre er det for både os og kunderne. Så vi er også blevet klogere af den her proces. Men vi følger med, hvis der kommer en opblødning på anbefalingerne fra myndighederne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sommermusik på Skarø

Ugeavisen Svendborg

Morgenyoga på Bølgen

Annonce