Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ladies and gentlemen and others

johanne møhring madsen noget på hjerte, web.jpg

Overskriften er ikke mindst en velkomst til jer, der nu sidder og læser med, men det er også ordene, som David Bowie gik på scenen med til Grammy Awards i 1975.

Jeg fandt optagelsen på You Tube i et gammelt og firkantet format; hvad man kan forvente af en tv-udsendelse fra midt-70’erne? Trods grafikken, tænkte jeg dog, at det lige så vel kunne være sendt i går. Bowies velkomst efterlod publikum i en reaktion, til forveksling med en dåselatter: Det karikerede lydspor, som tilføjes på tv, når punch-linen i en joke er så dårlig, at man er nødt til at blive gjort opmærksom på, når noget skulle forestille at være sjovt. Derfor, tak til David Bowie for efterfølgende at dræbe den misforstående reaktion, med alvoren bag asymmetrien i hans øjne. En alvor, der fik salen til at holde deres kæft og i stedet bare lytte efter.

Den samme alvor fik opmærksomhed i 2021, hvor kønsrolledebatten endnu spredte sig over de danske medier - nu med særligt fokus på muligheden for at kunne identificere sig med andre pronomener end han og hun.

Annonce

Hele snakken om han og hun og andre køn, blev for mig sat i perspektiv en dag, da min musiklærer trådte ind i klassen og kom til at snakke filosofi i stedet for musik. ”Hvad er det modsatte af en kat?” spurgte hun, hvortil den første indskudte tanke fløj ud af munden på mange af os; ”Det må vel være en hund”. Min musiklærer fortsatte: ”Hvad er så det modsætte af farven sort?”: ”Hvid”.

Sådan kørte det i lidt tid: godt og ondt, bord og stol, lys og mørke osv. Hun afbrød snakken med en forklaring, som fik os til at rynke panden: Noget med, at vi mennesker har lettest ved at forstå verden, hvis vi inddeler den binært; i kontraster og modsætninger, men at de fysiske modsætninger i sig selv ikke findes, udover når vi associerer dem med noget konceptuelt, og altså pålægger dem en idé, vi selv har skabt. Eksempelvis idéen om de mandlige og kvindelige kønsroller. For at være ærlig, så forstod jeg det ikke helt, men jeg forstod det alligevel lidt, tror jeg.

Jeg tror nemlig at mange af os har oplevet hvordan ham den sjove onkel rundt om spisebordet kan have tendens til skylle snapsen ned med en kommentar lignende: ”Så vil jeg gerne identificere mig som et æsel”. Det er så her at dåselatteren igen fremtræder - og på et eller andet punkt, så skål for denne meningsløse kommentar - måske den belyser det meningsløse i at skulle inddele alting binært, fremfor i stedet at kunne se på tingene som i et spektrum.

Jeg tænker altså ikke at denne sjove onkel har nogle dårlige hensigter med at karikere en pointe, som godt kan være lidt svær at forstå. Men når jeg kigger på David Bowie i videoen, fascineres jeg ved dén stilhed, som opstår i forvirringen mellem en dåselatter og to øjne i alvor.

Det må være i sådan en stilhed, at forvirringen kan omsættes til en refleksion, måske endda uden man selv tænker over det. Det er vel også de færreste af os, der forstår hinanden fuldstændig, men hvis man lytter godt efter, så gør vi det måske alligevel lidt.

Annonce
Ugeavisen Svendborg

William gør en ekstra indsats for naturen: Derfor har han vundet årets biodiversitetspris

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tolerance og tålmodighed

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Løb for et godt formål

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Erhvervsliv i højt gear

Ugeavisen Svendborg

16 folk-koncerter i udsigt

Ugeavisen Svendborg

Workshop om livsstil, sundhed og åndedræt

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Skal vores seks-årige datter have lommepenge?

Ugeavisen Svendborg

Rekordår for Home

Ugeavisen Svendborg

Kærlighed med noget på spil

Annonce