Annonce
Ugeavisen Svendborg

Lokal bager afslører gode tips til julebag

I dejen til vaniljekranse bør du altid bruge smør og mandler eller mandelmel. Pr-foto
Klejnen, brunkagen og vaniljekransen er så populære småkager i Stenstrup, at den lokale bager nu har besluttet sig for at offentliggøre sine bedste tips til de tre julegodter.
Annonce

Stenstrup: Selvom man efterhånden skal se langt efter mange danske madtraditioner, hitter julebagningen i stor stil. En undersøgelse fra Coop viser, at højtiden sender halvdelen af danskerne ud i køkkenet for at bage de klassiske julesmåkager.

Det kan bageren i Stenstrup bevidne, hvor butikken igen i år gør sig klar til at svare på spørgsmål fra bagelystne borgere. Og som noget helt nyt har bagermesteren i år besluttet sig for at offentliggøre sine bedste tips til nogle af byens mest populære julesmåkager: Klejnen, brunkagen og vaniljekransen.

- Som bager elsker jeg bagning helt ned i detaljen, og det er en stor glæde at møde vores kunder med svar, når de spørger ind til, hvordan de knækker koden til den gode vaniljekrans. Men der er ikke altid tid til den gode snak, og derfor er jeg meget glad for, at vi nu samler et par af vores bedste råd og deler dem her, fortæller bagermester Michael Nelleman i en pressemeddelelse.

Bagermester Michael Nelleman, indehaver af Konditor Bageren i Stenstrup, kommer med tips til vellykket julebag. Pr-foto

- Udover at vælge gode og velsmagende råvarer, er det vigtigt at sætte god tid af til bagningen og have alle ingredienserne klar, siger Michael Nelleman, der har følgende tips til, hvordan man bager velsmagende julesmåkager.

Annonce

Brunkager

Rul dejen i aflange ”ruller” med den ønskede diameter, og lad den stå i fryseren natten over.

Næste dag skæres dejen i helt tynde skiver, hvilket er nemmest, hvis den kun er meget let optøet.

I dejen bør du bruge smør, da det giver den helt rigtige smag.

Et fif til brunkagerne: Nødderne, der skal i brunkagen, får en bedre smag, hvis de ristes på forhånd. Pr-foto

Nødderne, der skal i brunkagen, får også en bedre smag, hvis du rister dem på forhånd. Her kan man både bruge hasselnødder eller mandler alt efter præference.

Brunkagen skal bages på en lavere temperatur end andre småkager. Det bedste resultat opnås ved ca. 180 grader i omkring otte minutter, men bagetiden afhænger af ovnen og kagernes tykkelse, så prøv dig frem.

Annonce

Klejner

Ligesom med brunkagen er det bedst at lave dejen dagen før, og her skal der ikke spares på citronen.

Ved kogningen af klejner skal du holde godt styr på temperaturen af olien, som skal holdes præcis ved 180 grader under hele tilberedningen. Pr-foto

Når klejnen skal formes, skal de ikke laves for tykke, da det giver større risiko for, at kagen bliver tør.

Ved kogningen skal du holde godt styr på temperaturen af olien, som skal holdes præcis ved 180 grader under hele tilberedningen. Hvis den svinger bare 10-20 grader, går det udover kvaliteten.

Du kan i princippet bruge alle olier, og du kan også koge klejnerne i svinefedt, der dog afgiver en karakteristisk smag, som nogle elsker og andre ikke.

Når klejnerne lægger sig i overfladen, skal de vendes, så kagerne kan få den gyldne farve på begge sider.

Herefter tager du klejnerne op af gryden og lægger dem på et viskestykke eller køkkenrulle, der kan tage den overskydende olie.

Annonce

Vaniljekransen

Vaniljekransen stiler krav til, at du har det rigtige udstyr, men derudover er det let at nå i mål med et smukt og velsmagende eksemplar.

I dejen bør du altid bruge smør og mandler eller mandelmel. Og vælg også altid de noget dyrere vaniljestænger fremfor vaniljesukker. Det sikrer den rigtige og gode smag.

Når vaniljekransen skal formes, kan du bruge en sprøjtepose eller køre dejen gennem en gammeldags kødhakker.

Til sidst bager du kransene ved cirka 210 grader, til de er gyldne - husk at holde godt øje med ovnen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce